Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Poklidný život jedné kalifornské rodiny naruší síly z onoho světa, které se zabydlí v jejím domě na předměstí. Zpočátku jsou vetřelci jen dva, ale brzy se celý dům změní ve strašidelný zámek. "Návštěva" se v žádném případě nechová přátelsky - a naší nešťastné rodince nejspíš nezbude nic jiného, než co nejrychleji vyklidit pole, aby nepadla za oběť přízrakům. Poltergeist je fascinující, hrůzostrašná a hlavně dynamická podívaná, která vám naočkuje koňskou dávku napětí. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (420)

Douglas 

všechny recenze uživatele

Ačkoli je coby režisér v análech filmové dokumentace uváděn Tobe Hooper, režisérem mnoha /a nejlepších/ částí filmu je především samotný Steven Spielberg, pro něhož byl jeho vlastní scénář natolik osobní záležitostí, že nedovolil, aby byl zpracován někým jiným... ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Napodruhé a s pauzou několika let od "dětství" se mi už Poltergeist nezdá moc horrorový. Jde spíš o takový hodně mystický a místy nechutný rodinný film. Jediný atribut filmu, na který názor nezměním, je nádherná hudba Jerryho Goldsmithe. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

„They're here.“ Zvláštně rozpolcený horor, který se vzorově osmdesátkové yuppie rodince a jejímu životnímu stylu (racionalita, pragmatismus, odtržení od přírody, která nyní v podobě dotěrných komárů a lidožravého stromu vrací úder) zprvu vysmívá, posléze skrze ale skrze její neštěstí obhajuje právě ty hodnoty, na nichž reaganovská Amerika stála (dvojznačně vyznívá využití paranormálních jevů jako podnětu k navracení postav do doby, kdy ještě „věřily na zázraky", jak říká Diane). Podobně film nemá jasno v tom, zda by se divák měl duchů bát, nebo s nimi soucítit, protože jsou – dle jasnovidkyně – tak osamocení. Možná obojí, jenomže ty přechody od family-friendly zábavy, udržující nás v iluzi, že vlastně o nic nejde, k brutálnímu hororu, kdy se postavám odlupuje kůže z obličeje (a připomínají flákotu masa, kterou se chystaly zkonzumovat, což nevím, zda měla být nějaká sofistikovaná kritika konzumerismu), projevující se i proměnlivým stylem (naléhavé detaily x celky s více plány akce), nejsou příliš jemné. Vyrovnaný není film ani rytmicky (zpomalují jej dlouhé vysvětlovací pasáže, vyprávění pokračuje v „nastaveném čase" poté, co bylo vše podstatné dořečeno), ani z hlediska triků (některé jsou stále působivé, jiné, jako digitální tornádo, vyvolávají úsměv). Třebaže v sobě Poltergeist obsahuje to nejlepší z tvorby Stevena Spielberga i Toba Hoopera, nedaří se mu oba přístupy spojit tak, aby to nepůsobilo rušivě. 70% Zajímavé komentáře: JFL, DaViD´82, Jordán, Slasher, zputnik, Cimr ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Dnes už se dá říct, že Poltergeist je jeden z klasických hororů. Nejen svým námětem a atmosférou, ale hlavně spoustou nevyjasněných úmrtí, díky kterým natáčecí štáb během tvorby všech tří dílů poněkud prořídl. Inu, se záhrobím není radno si zahrávat ... :) ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Já se nebál a to jsem čekal všelicos. Hlavně teda mě uzemnilo jméno hned na začátku, které na tomto filmu spolupracovalo a jak zde čtu komentáře, tak toho udělalo víc, než samotný režisér, tedy Steven Spielberg. To jméno mě hodně namlsalo, jenže krom opravdu hrůzostrašně dobrých hereckých výkonů hlavních představitelů jak dospělých tak dětských jsem viděl jen neskutečnou kravinu, která se opravdu dost zvrhne až na samotném konci, kde to je teda už opravdu masakr, ale být to tak celý film, rozhodně si nestěžuju. Takhle jsem se skoro celý film opravdu nesnesitelně nudil. Že Poltergeist existuje tak či onak, jsem věděl, ale že dokáže dělat takovéhle kousky, které mi hlava nebrala, to jsem opravdu netušil. Jediné strašidelné jsou na tom všem ty zjevy samotných herců, díky ním je asi tento film tak slavný, jinak se teda Spielberg moc nepředvedl, dle mého. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $10,7miliónaTržby USA $76,606,280Tržby Celosvetovo $123,606,280Horrorová Klasika dosahujúca takmer pompézne rozmery slávnejšieho Vymítača diabla! Po dlhých rokoch som sa k tomuto filmu vrátil a jasal som nadšením ako perfektne dokázali tvorcovia na tú dobu tento horror zvládnuť. Rovnako ako príbehová stránka je aj technická ozdobou filmu, taktiež niektoré momentky sú až nepekne stiesňujúce a vytvárajú siný efekt strachu. Samozrejme že nechýba tu aj trochu naivity ale našťastie je to v znesiteľných medziach, lebo neznáme herecké obsadenie tu podáva nadštandartne výkony. /95%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Film, který mě velmi zklamal. Najednu stranu o něm šlo hodně pověstí a člověk jako já se na něj prostě musel těšit, ale nedočkal se vůbec ničeho zvláštního. Postavy jsou nezajímavé, použití Poltergeista se snaží vyděsit, ale bohužel nic. Bát se pravděpodobně nebudete a jediné co si odnesete z tohoto filmu bude, že byste nechtěli mít doma nic podobného. ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Nominace na Oscara za zvukové a vizuální efekty a Jerry Goldsmith za hudbu - to jsou v podstatě také hlavní složky filmu budující napětí. Především hrátky se světly jsou úžasné a když se na konci závěrečných titulků ozve dětský smích běhá mi mráz po zádech. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Výtečný rodinný spielbergovský horror, který byl přístupný dětem. No nevím, vidět tohle tehdy v šesti či sedmi, tak už v životě nespím v posteli sám. Ovšem film to mohl být ještě o řád lepší, kdyby se tolik neopájel tehdejšími technickými vymoženostmi a nevršil efekty jen pro efekty, které však dnes chtě nechtě působí směšně. Chybí jim punc nadčasovosti a ruší to jinak pečlivě budovanou atmosféru. Přitom když si tvůrci vystačí čistě se šuměním televize, modrým světlem zpoza dveří, vědmou citlivě rodiče informující o "Bestii za oponou", nehybným šášulou u dětské postýlky (s vetřelčím plakátem v pozadí), Goldsmithovou hudbou. praktickými efekty či rovnou pravými lidskými ostatky, tak to umí být řádně působivé i dnes. Je v tom prostě cítit určitý rozpor, který se projevuje v nejednom aspektu. Nejznatelnější to v závěrečné půlhodině, kdy se nejdříve dostane ke slovu regulérní finále (Aťka Janoušková versus Záhrobí) a konec. Jenže místo titulků následuje rovnou druhý díl v podobě druhého regulérního finále, které se však nese ve zcela jiném duchu. A obě jsou výtečná, byť mnohem raději mám to druhé. Poltergeist měl být kratší, měl se méně spoléhat na „CGI“ efekty a neměl na něm být tolik znatelný nesoulad mezi Hooperovou a Spielbergovou vizí. I přesto (či dílem právě proto) je to dodnes film, který spolehlivě najdete v každém pořádném žebříčku nejzásadnějších žánrových filmů. A najdete ho tam právem. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Ono to vůbec nebylo špatné, jako normální napínavej film. Ovšem z čistě hororového hlediska to naprosto nefunguje, opravdu jsem se nebál a to monstroźní finále s kostlivcema mi tam přišlo tak nějak navíc a vůbec celej film má dosti nadbytečnou stopáž. Ale musím pochválit všechny herce. ()

hirnlego 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejoptimističtějších hororů, jaké jsem kdy viděla (né-li ten úplně nej) - krom jiného také z důvodu, který Mr.Apache zmiňuje jako "megaspoiler" (a modří už vědí). Rozjezd sice celkem pomalý, ale postupně mě film bavil víc a víc (nejlepší scéna asi ta s "chlápkem před zrcadlem" - a tentokrát červení vědí). Ráda se někdy podívám znovu, protože Poltergeist, se svou specifickou atmosférou, má opravdu něco do sebe - třebaže bát se člověk (nebo alespoň většina) opravdu nebude. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Poltergeist patrí k tým šťastným filmom, o ktorých sa hovoria legendy, ktoré už nikto nezničí, či už sú alebo nie sú pravdivé (naozaj natočil Spielberg väčšinu scén?). Ultimátny duchársky horor si však spokojne vystačí i bez podobne veselých historiek z pľacu. Je to dôstojný a sebavedomý kúsok, zaujímavý zvláštnou ale fungujúcou kombináciou rodinného hororu (humor) s plnokrvnou hrôzou (zodieranie kože z tváre, kostry v bazéne, evildeadské znásilnenie stromom) a výborným výkonom Heather O´Rourke (zomrela v r. 1988 ako 13-ročná po dokončení trojky). Diváci boli nadšení, snímku s múdrym rozpočtom ledva 10 miliónov dolárov obdarovali celosvetovou tržbou 123. ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Hodně se spekuluje o tom, do jaké míry měl nad projektem kontrolu jako režisér uvedený Tobe Hooper či produkující Steven Spielberg. Co do celkového stylu a motivů snímek zapadá do Spielbergovy osmdesátkové režijní a producentské tvorby. S tou sdílí jednak přesazení fantaskní premisy do dobového esenciálně domáckého prostředí předměstí, ale i motiv rodinné pospolitosti coby absolutního dobra. Sice bychom našli také paralely s Hooperovou filmografií, předně v motivu hrůzostrašných či strašidelných domů, ale na druhou stranu jeho vlastní projekt "Invaders from Mars" jej usvědčuje z toho, že neuměl pracovat s dětskými herci, čímž se "Poltergeist" rozhodně nevyznačuje. Každopádně jejich společný výtvor můžeme považovat za počátek osmdesátkového trendu dětských hororvě laděných filmů. Byť oproti nadcházejícím snímkům "Poltergeist" více stojí v hájemství hrorou, děti a mládež představují jeho primární publikum (ne náhodu distributor požádal MPAA o přehodnocení ratingu na PG), což se projevuje i tím, že namísto děsu staví na zneklidnění a bojácném údivu. Jinými slovy je "Poltergeist" vynikající horor pro celou rodinu, ze kterého budou především děti mít oči navrch hlavy. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tak jsem konecne videl tenhle klasickej horor a cekal jsem teda vic. Ale porad to neni takove zklamani jako v pripade Exorcisty. Problem je, ze film je zbytecne dlouhej a ke konci uz protahovanej, sice zaverecny sceny patri k tem lepsim, ale s klidem bych to utnul po navratu ditete. Aspon ze ruznejch strasidelnejch scen tu je dost a misty vcelku krvavejch, ale bohuzel jsem se u nich nebal a misty mi to spis prislo jak rodinnej film. Ale pod 4* jit nemuzu, precejen nekolik scen bylo docela pusobivejch a jako celek se mi to docela libilo. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Duchařský čajíček, jaký můžete celkem bez výčitek pustit i malému dítěti a snad až na jednu scénu by to na něj nemělo mít výraznější negativní dopady… Přijde mi docela vtipný uvědomit si, jak Hooper ani ne 10 let po ultra děsivém Texaském masakru přišel s něčím takovýmhle, tedy ’rodinným’ hororem vyloženě bez koulí. V současnosti už to nemá šanci postrašit, když je ten (nový!) dům pořád plný lidí a dochází výhradně jen k prostému hýbání věcí a světélkování, (OK, klaun, megalebka a nebožtíci budiž výjimkou). Zastaralé efekty, tak to je další věc, plus celková hloupost… Dobře ale, zase ne že by to byla nějaká katastrofa. Oceňuji absenci takového toho osmdesátkového teen balastu a ne, není to přímo špatný horor. Chcete-li se dneska postrašit a má to být haunted house, koukněte třeba na PARANORMAL ACTIVITY nebo HOUSE OF THE DEVIL, a tohle si nechte až budete jednou chtít postrašit svoje zlobivý fakany. Snad je to zabaví lépe než mě. ()

Související novinky

Čeká nás várka hororových pokračování

Čeká nás várka hororových pokračování

02.11.2023

Jak nám letos ukázalo třeba australské Mluv se mnou, americké Smrtelné zlo: Probuzení nebo v současnosti v kinech i na streamu čerstvě úřadující snímek Pět nocí u Freddyho, hororovým filmům s nízkým… (více)

Seriálové rebooty na cestě

Seriálové rebooty na cestě

16.04.2023

Milovali jste v dětství Pobřežní hlídku, Hvězdnou bránu, RoboCopa nebo snad Pravou blondýnku? Pak vás možná bude zajímat, že se všechny tyto značky a pár dalších dočkají v budoucnu seriálových… (více)

Del Toro a Raimi: Návrat k hororům

Del Toro a Raimi: Návrat k hororům

29.04.2012

Přestože dnes točí vysokorozpočtové trikové podívané pro masové publikum (Sam Raimi dokončuje fantasy Oz the Great and Powerful, del Toro právě zahájil natáčení monster filmu Pacific Rim),… (více)

Remaková smršť: Oldboy, Poltergeist, Kruh...

Remaková smršť: Oldboy, Poltergeist, Kruh...

03.12.2011

Producent Roy Lee v tom umí chodit. Živí se téměř výhradně remaky a jejich sequely. Mezi jeho nejbližší projekty patří americká předělávka kultovního korejského Oldboye. Spike Lee začne natáčet v… (více)

Reklama

Reklama