Reklama

Reklama

Trpaslík

(seriál)
  • angličtina Gnome (festivalový název)
Trailer

Epizody(6)

Obsahy(1)

Obyčejná rodina z Nymburka. Jarda a Katka Staňkovi. Vedou spolu provaznictví v uličce u náměstí. V obchodních i rodinných strategiích se ale, slušně řečeno, dost často neshodují. Jejich patnáctiletý syn Luděk chodí do kvarty místního gymnázia, chtěl by se stát hip-hoperem, ale zatím se cítí spíš nepochopen. Dcera Janička by se zase navzdory všem ráda stala právničkou, jako její strýc Vladimír Novotný, nejobávanější nymburský právník. Vladimírova krásná žena Pavlína by něco moc ráda, ale vůbec neví, co by to mělo být. To děda Václav ví moc dobře. Má nejradši kaši, ovšem ne tu, co dělají v domově důchodců. Staňkovi, jejich příbuzní, známí a sousedé, nejsou, jak už to bývá, se svými životy docela spokojeni. Že by ale nakonec mohlo být i hůř, na to v rozhodující chvíli nikdo z nich samozřejmě nemyslí. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (331)

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Občas trochu zdlouhavé, občas hodně vtipné a že mi tenhle humor většinou fakt seděl. Škoda hodně nevyrovnaných hereckých výkonů a ne vždy úplně zvládnutého timingu. Osobně bych některé scény pro údernost střihnul dřív, ale to je obecně problém některých českých komedií. Jinak je to ale dost zábavné, vtipy jsou často gradované i napříč epizodami. Klidně se ještě mohlo místy přitlačit na pilu, potenciál to úplně nevytěžilo a hluchých míst tam málo taky nebylo. ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Nejvíc mě nakonec chytil celkový dějový oblouk, jak se Trpaslík dostával od jedné (zdánlivě nevýznamné) postavy ke druhé, a ty svými přáními formovaly konání ústřední maloměšťácké rodinky. Protože samotný humor se zdaleka nedařil vždy (nicméně mnoho výborných hlodů mě i hlasitě rozesmálo, hlavně ty se skvělým Suchánkem) a zvláště dětské / teenagerské linky i jejich herecké výkony šustily velkou toporností. ()

Reklama

Tommassi3 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Opravdu jsem se těšil - Jakkoli název maličko mate, když jednomu slibuje dokument o Michalu Suchánkovi..;) - a doufal, že se kluci vrátí v plný síle.. Ale tady je vidět, že právě absence jakýchkoli tvůrčích mantinelů, může být, a ve většině tuzemských případů taky je, jen na škodu.. Takhle to vypadá, že Prušiňák přijel zase bohužel na Kolečkovém invalidním vozíku, se zábavou sice zhusta nekorektní - Sama osoba Michala Suchánka už dost naznačovala předem.. - zato však silně jaksi nekonkrétní, bez síly Kober a užovek, neživou a dost povrchní.. Slaboučká satira a bizarní hybrid žánrů i poetik.. Byť tedy nezřídka na samé hraně korektnost.. Jakkoli často znovu hlavně zdánlivě.. Suchánek ovšem výtečný, zvlášť když se nedrží scénáře.. Stejně jako třeba nevyužitý Nárožný či už léta svůj potenciál skrývající Martin Hoffman.. ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Zvláštní věc, tenhle Trpaslík. Od téhle dvojice scénáristů jsem, koukám, viděl Čtvrtou hvězdu a Kdyby byly ryby a od Prušinovského ještě něco málo k tomu, a všechno to nestálo za moc, někdy dokonce i podstatně za méně. Tenhle nápad a jeho zpracování bylo ale natolik trhlé, v tom dobrém smyslu, že mě to až překvapilo, a to dokonce i, na Českou televizi, určitou mírou nekorektnosti. Suchánek, Procházková, Hofman, Taliánová, Nárožný... se do svých rolí hodili a jejich etudy prostě stálo za to sledovat. Prostě to bylo fajn. Asi ne úplně celé díly, mělo to svoje slabší i silnější chvilky, ale celkově je to pro mě překvapením, jaké jsem z české televize i České televize skutečně nečekal. ()

Helmutek 

všechny recenze uživatele

Rozhodně nic odsouzeníhodnýho, ale pro mě je to předevšim seriál plnej rozporů - na jednu stranu tam jsou skvělý momenty, na druhou stranu mě zaráží alarmující počet těch trapnejch nebo prvoplánovejch; jsou tam skvěle napsaný a zahraný role (Suchánek s manželkou, Hofmann s přítelkyní, děda Abrhám...), na druhou stranu je tam podivuhodně moc špatnejch herců (spousta hysterickejch a přehrávajících dospělecjh /např. učitelka lesba/, kromě nich ale v podstatě všichni dětský herci, až na výjimku Janičku a možná tu Luďkovu přítelkyni) i rolí, který nejsou zajímavý vlastně ničim jinym než jen tim svym prvotnim účelem (např. Luděk a ta jeho fyzická proměna); je tam spousta zajímavejch nápadů, ale na každej z nich připadaj dva kanálně třeskutý frky, který asi maj jít na ruku masám a ve výsledku tak dokážou celou scénu poslat do hajzlu. Za mě to rozhodně průser neni, ale dopadnout to (s tim samym námětem, s těma samejma -u nás už mnohokrát porvěřenejma- tvůrcema) mohlo mnohem líp, a na takový (žánrově podobný) Kosmo nebo Čtvrtou hvězdu to prostě nemá. Mezi 2* a 3*. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (23)

  • První verzi scénáře napsali Jan Prušinovský a Petr Kolečko krátce po dotočení seriálu Okresní přebor (od r. 2010) a tehdejší koncept počítal s tím, že všichni dospělí se promění v děti. Až při psaní druhé verze scénáře, již těsně před realizací v České televizi, vznikla současná podoba Trpaslíka. (Šéfik)
  • "Je to velký riziko, sám jsem zvědavý, jestli mně to nezláme vaz. Třeba to bude fakt průšvih," předeslal Jan Prušinovský. (DexMASTER094)
  • Natáčení probíhalo v Nymburce, Brandýsu nad Labem-Stará Boleslav, na zámku Lysá nad Labem a v Rozkoši – Kostomlaty nad Labem. (SONY_)

Související novinky

Zemřel Josef Abrhám

Zemřel Josef Abrhám

17.05.2022

České nebe se rozrostlo o další velkou hvězdu, ve věku dvaaosmdesáti let totiž zemřela jedna z nejvýraznějších postav naší kinematografie, Josef Abrhám. Oblíbený herec se poslední dobou bohužel… (více)

Reklama

Reklama