Reklama

Reklama

Texaský masakr motorovou pilou 2

(festivalový název)
  • USA The Texas Chainsaw Massacre 2 (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Dva kluci se vydávají na největší pařbu svého života, když jim cestu zkříží neznámá postava s motorovou pilou. Stretch, které zavolají do rádia vyslechne jejich vraždu v přímém přenosu. Netuší tím, že se dostala sama na seznam mrtvých a zdá se že texaský masakr ani po 13ti letech neskončil... Po útoku v rádiu (kde přežije) se sama na vlastní pěst rozhodne vypátrat vrahy, ale končí v zajetí. Na pomoc přichází "Levák" (Dennis Hopper). (Rodriguez)

(více)

Recenze (128)

JFL 

všechny recenze uživatele

Jak navázat na nepřekonatelný kult? Prostě jít zcela jinou cestou. Navzdory umanutým fandům (a údajně i stejně nechápavému producentovi Menahemu Golanovi) Tobe Hooper přistoupil k výzvě udělat druhý "Texaský masakr" tak, že se na svůj průlomový film sice napojil dějově, ale stylově se vůči němu důsledně vymezil. Namísto drásavě sugestivního hororu s jasně polarizovanými stranami obětí a monster přišel se splat-stickovou hysterickou satirou 80. let, dobového konzumerismu i kanibalizujícího kapitalismu a také amerických ctností v čele s rodinou, coby základem státu, malými podnikateli, kteří pilně dřou na svém, poctivou prací, jež přináší ovoce, a dokonce i westernovými šerify zosobňujícími vše správné. Již úvodní sekvence naznačuje jednak posun stylu, ale především také doby, kterou právě Hooper zachycuje a glosuje. Namísto idealistických hippies zde máme frackovité osmdesátkové křupany, kteří svým chováním mají blíže přízemně bestiálním monstrům z prvního filmu. v souladu s tím, pak také Leatherface a jeho rodinka musejí náležitě přitlačit na pilu, a to nejen doslovně. Ústředním motivem filmu je šílenství, které nepředstavuje propad do hlubin oproti rozumu a soudnosti reality, ale naopak zastřešující princip osmdesátkové americké společnosti. Jedinou alespoň zdánlivě příčetnou postavou - uprostřed jalových maloměstských buranů, afektovaných teenagerů, obsesivních strážců zákona dychtících po pomstě i kanibalských degenerátů - je hlavní hrdinka, která ale právě postupem času sama, tváří v tvář (a to i doslova v geniální scéně ze spižírny) prožitým hrůzám, směřuje do náručí blaženého šílenství zdejších tančících dervišů s motorovými pilami. Hooper opět bravurně inscenuje kakofonii hysterie, utrpení, děsu a zvrácených požitků, byť tentokrát jinými prostředky. Zatímco v jedničce se obešel s uzavřeným malým prostorem, vychýlenými úhly kamery, impresivní montáží a až industriální zvukovou stopou, tentokrát vytváří nejen co do prostoru děje, ale i dramaturgického konceptu pompézní pouťový dům hrůzy rozprostřený do obřího labyrintu plného morbidně vyšinutých panoptikálních výjevů, kde se lidské ostatky mění na veteš a jehož stěnami rezonuje hrdelní řev zvrácenosti a děsu, jenž vystřídal hardrock dunící v první půlce filmu z rádia. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

S úplným zděšením jsem zjistil, že jsem dosud neviděl dvojku trojku a jelikož se za měsíc chystám na Texas, kdy jindy to dohnat než teď hned... TCM2 má jednoznačně smůlu, jak kultovně dobrý špinavý psycho je jeho předchůdce. A přišlo mi to samozřejmě jako totál p*čovina, ale taky skvělá buranská komedie a sranda od začátku do konce, taková groteskní 80's modifikace originálu s prvky TWO THOUSAND MANIACS a třeba TOBACCO ROAD. Slušně podhodnocený. Líbila se mi skvěle přehraná trojice záporáků (hahah ten Moseley!) potažmo děda, Dennis f*cking Hopper i ta výtečná lokace jak z pouťovýho hororu - lidská jatka v kombinaci s kýčovitou battle land atrakcí. Takže kdokoli do toho půjdete, zkuste se odvázat, odprostit a naladit na parádní halloweenskou párty ujetost. Vzít tohle jakkoli vážně se těžce nevyplatí. Jinak, ten vliv na Zombieho HOUSE OF 1000 CORPSES je přímo m-e-g-a. "Lick my plate you dumb dick!" ()

movie 

všechny recenze uživatele

I s úctou k nedávno zesnulému Hooperovi musím napsat, že to byl skutečně muž dvou max. tří filmů. Pokračování jeho žánrové klasiky je svým způsobem absolutním protipólem k původnímu dílu: místo ztísňujícího avatngardního horroru servíruje hysterickou slasher satiru, bohužel nezná míru a tak tam kde by stačilo max. 75 min nám nakladá stominutou šílenou jízdu u které jsem se místy nemohl samou nudou ani soustředit. Dennis Hopper v čiré zoufalosti nepředvádí nic ani zdaleka zajímavého a Caroline Williams má super šortky, ale většinu filmu tak nepřiměřeně vříská, že jsem zhruba každé dvě minuty mačkal tlačítko mute. Hrecky to obecně působí tak, jakoby Hooper přišel na plac a všem řekl: zahrajte to co nejvíc ujetě umíte a pořádně se odvažte. ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Tenhle druhý texasský masakr od Hoopera je jednoznačně pohřben prvním dílem. První díl je nepřekonatelný kult. Remake a prequel jsou v pohodě, ale už je to moderní škola, která nikdy nebude tak fungovat jako původní jednička z 1974. Pak tam máme pár odpadů, které dělají původní verzi ostudu. Ale tohle? Znova od Hoopera? Bohužel jsem tuhle verzi viděl až jako poslední. A smůla prostě je, že každý, kdo dřív vidí první díl, pořád třeba jen podvědomě srovnává při sledování tohle s původní verzí. A to prostě nejde. Tenhle film je prostě něco jako filmy od TROMY, to jsem si nakonec uvědomil a nechal jsem ho plynout. Je to prostě neskutečná šílenost, demence, řev, hlášky, zamilovanej Leatherface, maso, krev, Denis Hooper, jekot, řev, hlášky ... a tak pořád dokola. Některý horrorový momenty jsou NESKUTEČNĚ silný, což mě opravdu mrzelo, když je režisér za pár minut pohřbil nějakou vylízanou scénou nebo neskutečnou hláškou ... Chvílemi se to tváří vážně a surově, chvíli jako komedie, chvíli jako parodie sebe sama ... Prostě totální šílenost, výbornej úlet, ale musí člověk úplně zapomenout, že kouká na dílo tvůrce jedničky ... Asi dvakrát jsem se dokonce dost lekl a to se mi fakt už roky u filmů nestává ... Tady to zafungovalo. Některý hlášky jsou naprosto ... nebo mohly by být ... kultovní, hlavně dědkovo srovnávání sexu s pilou "sex vs saw" ... Jo a konečně jsem se dozvěděl, kolik bylo nejstaršímu dědovi z jedničky let!! Ve dvojce čítal 136, ale pořád měl ruku rychlou a silnou ... No mazec ... ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Tobe Hooper se po 12 letech vrátil ke svému debutu, aby dovyprávěl příběh kanibalské rodinky holdující lidskému masu. Jenže... veškerá syrovost se vypařila a nastoupila maškaráda a lá 80. léta. Což znamená více brutality, krve (všichni víme, že v jedničce krev chyběla a přesto působila drsně), popová hudba a skoro jedovatá sebeparodie. Ani Leatherface totiž nepřipomíná toho vyšinutého řezníka, spíše úchyláckého šaška, který před řezáním obětí dává přednost podivným tanečním kreacím se svou motorovou kamarádkou... Tohle není znásilnění původní Hooperovy předlohy, tohle je osobitá vize cílevědomého maniaka, jenž se svým dílem naložil tak, jak mu to jeho chorobná mysl dovolila. Bohužel se nikdy nevyhne srovnáním s kultovní jedničkou, a díky tomu vždycky pohoří jako toaletní papír. Osobně se domnívám, že házet na něj špínu je chyba, protože film z celkového hlediska (samozřejmě nehledě na to, že se jedná o pokračování) nepostrádá nic z toho, co od hororu očekávám. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Naléhavost a realističnost původního Texaského masakru je tatam, napětí vystřídal naprosto bezhraniční úlet lemováný prvoplánovou brutalitou pro silnější povahy, ve kterém si to magoroidní Dennis Hopper po vzoru světelných mečů rozdává s masovým vrahem Leatherfacem. Ten, jak známo na základě událostí, které se odehrály roku 1973, pozabíjel třiatřicet lidí, přičemž největším pomocníkem mu byla právě jeho milovaná pila. Bez znalosti míry se tak vrací tvůrce jedničky, vtipnou kaši hodně konzumující Tobe Hooper, aby se z děsivého týpka stal legrační uřvaný kašpárek s motorovou pilou, co uvízl v pavučině lásky k rádiové moderátorce Stretch (úchvatná scéna s pilou na nahých stehnech) s ječákem na vysoké úrovni. Po slušném úvodu se však dostáváme do bezútěšného prostředí domova celé rodinky, kde se dočkáme ponurých interiérů a podivných karikatur. Velmi brzy to celé začne nudit, každopádně si myslím, že minimálně při scéně, kdy po nucené „prohlídce rádiového studia“ vylétne Leatherface z komory na desky, se musel leknout každý. Krví se ve filmu opravdu nešetří, nicméně gore scény jsou tak nenápadité, že paradoxně nakonec víc nudí, než znechucují. 50%. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Americký režisér Tobe Hooper bol pre mňa vždy tvrdý oriešok, nevyspitateľný horrorový filmár. Dokázal natočiť takmer až kultové diela ("Texaský masaker motorovou pilou", "Poltergeist"), viac menej priemerné snímky ("Prekliatie Salemu", "Sila života"), občas však skĺzol aj do nevýrazného podpriemeru ("Panoptikum", "Des v práčovni", "Márnica") a niekedy sa doslova utopil v odpadových vodách ("Nočné hrôzy", "Krokodýl"). Kam teda mám zaradiť snímok "Texaský masaker motorovou pilou 2", ktorý zrežíroval v roku 1986? Oproti legendárnemu pôvodnému snímku je to posunuté do absurdnej roviny zvráteného čierneho humoru, ale práve to mu dodáva punc trojhviezdičkovej originality. *** ()

JAn 

všechny recenze uživatele

Texaský masakr motorovou pilou a černá komedie? Prosím, dobrou chuť! Po dusivé jedničce nám Hooper ukazuje, že i z rozřezané hlavy může stříkat funny blood a že i retardovaní psychopati se můžou zamilovat. Odlehčená rovina pak dává plně vyznít vážně míněným scénám. Tou nej je jistě ta, kdy se jedna z obětí probudí z bezvědomí a uvědomí si, že její nejlepší přítelkyně má na obličeji její tvář. Rozhodně zde ale nehledejte intenzivní pojetí prvního dílu. Jen se pohodlně usaďte v křesle a příjemně se bavte. Šerif Hopper se jistě postará o své... Teď už záleží jen na vás, jak se rozmyslíte. Sex or the chainsaw? But the saw is family... ()

petero 

všechny recenze uživatele

The Texas Chainsaw Massacre 2 - The Horror Show. A vedľa kolónky horor prosím zapísať komédia. Tobe Hooper sa rozhodol, že dvojka TCM už nebude čistokrvný horor ale hororová komédia. Ako vidím kopu ľudí to sklamalo, ja som sa bavil. Dennis Hopper vyzbrojený troma motorovkami si ide vyrovnať účty so šialenou rodinou Sawyerových. A ja že kde si takí klasici ako Raimi a Coscarelli brali inšpiráciu? No predsa od Hoopera. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

U hororu jsem se už dávno nezasmál tak, jako u dvojky texaského masakrování. Ani jedna postava není normální a nakonec zešílí i ty, co by ještě někde uprostřed filmu jako normální mohly být. C. Williamsová sesazuje z trůnu vřískající královny J. L. Curtisovou, jelikož tak vytrvalý ječák po většinu poslední třetiny filmu se jen tak nevidí. D. Hooper sice úchylné kanibaly loví, páč mu sebrali bráchu, jenže když se ozbrojí třemi pilami, tak mezi ně hravě zapadne. Působivé bylo temné podzemí zahalené do jemného oparu, který prorážely stovky barevných světel a světýlek, naopak trochu zklamalo minimální gore. Namlsaný divák chce přeci jen více, než pouze pilu v břiše a stahování kůže mimo záběr kamery. Jako taškařice povedené. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Jestli jednička byla (a navždy bude) hororové zlato, tohle je odpadní směsice exkrementů tchořů s žaludečními problémy. Dovést původně nejděsivějšího představitelného záporáka k tomu, aby naháněl záchvaty smíchu, to chce opravdu nepopsatelnou dávku tvůrčí imbecility, kterou se Tobe Hooper po svém prvotním úspěchu bohužel nakazil. Chápu, že se záměrně hraje na odlehčenější notu, ale takhle skrz na skrz špatný a absolutně nesoudržný trash se vážně jen tak nevidí - Dennis Hopper asi v půlce osmdesátých let potřeboval peníze na fet fakticky naléhavě, že se tomuhle skvostu upsal. Jediné malé klady vidím v ucházející hudbě, maskách (obzvlášť dědeček je fakt top) a uječené ženštině, která v mini nevypadá zle a má na svědomí nejlepší scénu filmu - lačné přejíždění motorovkou po odhaleném stehně. 20% ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Oukej, takže toto je asi niečo, čo si niekto, kto nemá rád horory, predstavuje pod slovným spojením "Texaský masaker motorovou pílou". Hektický lacný trash s preexponovanými postavami, ktorých do deja ženie účelovosť (tá zápletka s telefonátom do rádia stojí na tom, že speaker nechcel zložiť, veď "oni zložia sami"!) a štylizácia (Dennis Hopper sa ozbrojí motorovkou, aby mohol byť záverečný chainsaw fight). A k tomu jedna z najhorších scream queens ever. Tobe Hooper je mizerný režisér, ktorý akýmsi zázrakom v roku 1974 nakrútil jeden z najlepších hororov všetkých čias. ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Ani jsem nečekal, že se mi bude tohle pokračování TCM až tak líbít. Chápu, že od originálu se tenhle druhý díl svým pojetím hodně liší, ale mně to na rozdíl od některých až tak nevadilo. Leatherface je tady sice vyobrazenej jako jeblej permoník, ale zas má namakaný sparing partnery, a já už vím, kde se Rob Zombie inspiroval pro svůj geniální Dům. Celkově jde o úlet s lookem béčka, který si však svoji dávku pohoršitelnosti drží velmi slušně. Spokojenost. 80% ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Nechápu jak se to mohlo stát. Myslel jsem, že jsem viděl všechny filmy o Texaským masakru motorovou pilou který zatím byly natočeny. Ale The Texas Chainsaw Massacre 2 jsem prostě neviděl. Udivuje mě to o to víc, že v tomhle filmu hraje Bill Moseley, kterej patří mezi moje nejoblíbenější herce. A jelikož mě jeho malá role v průseru Prisoners of the Ghostland neuspokojila, projížděl jsem si Billovu filmografii a hledal jakej film jsem s ním ještě neviděl. A našel tenhle film. A přitom jsem nesčetněkrát brouzdal po filmografii Billa Moseleyho. Proto fakt nechápu jak mi tenhle film mohl tak dlouho unikat. Teď už k samotnýmu filmu. Kdybych nevěděl, že to točil režisér kultovního originálu, bral bych to jako urážku a výsměch. Jelikož to ale točil Tobe Hooper nelze to brát jinak než komedii, parodii či dokonce sebeparodii. Už to psal i Flipnic ve svým komentáři a já s ním souhlasím. Spíš to vypadalo jako film od společnosti Troma(jen ta nahota tam chybí). Jednoznačně nejzábavnější postavou ve filmu byl ChopTop kterýho si zahrál právě Bill Moseley. Teď už vím proč si Rob Zombie vybral do role Otise právě Moseleyho. Kdo přistoupí na to, že se film nesmí brát vůbec vážně bude se bavit jako já. Kdo to bude brát jako regulérní pokračování kultovní jedničky, bude znechucen. PS: To mi připomnělo, že bych se na jedničku v nejbližší době měl zase mrknout. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Závidím lidem, kteří si Texaský masakr motorovou pilou 2 dokázali užít. Já se snažil a rozhodně jsem od filmu neměl žádná velká očekávání - dopředu jsem věděl, že pokračování si jde svou vlastní cestou hororové komedie a s prvním Texaským masakrem téměř nic společného nemá. Nicméně i jako samostatný úkrok jiným směrem mě to absolutně minulo, nebavilo a ke konci už otravovalo. Nepříčetný Dennis Hopper mávající kolem sebe motorovou pilou je sice silné lákadlo (na něj jsem se těšil nejvíc), bohužel tím ospravedlnění přítomnosti jeho postavy ve filmu končí a moc překvapivého toho ke konci nepředvede. Zbytek už snad ani nemá smysl zmiňovat - poslední minuty snímku v lepším případě kopírují první díl, v horším případě se snaží o podivný parodický humor, nad kterým jsem jen kroutil hlavou - to vše v kýčovitých kulisách, které dovolil vyšší rozpočet fušerského studia Cannon Films. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Již úvodní sekvence dává naprosto zřetelně na vědomí, že se druhý díl neponese v rytmu toho prvního, nýbrž uvidíme film, který je sám pro sebe vlastním vesmírem a zdaleka nesedne každému. Soudě dle zdejšího hodnocení lze dokonce tvrdit, že tohle nebyla krevní skupina takřka nikoho. Bylo to skutečně debilní v tolika směrech, že dojem zdaleka nezachránilo několik úsměvných scén s psychopatickým šerifem. Dojem z filmu mi taktéž kazila svým nemastným výkonem Caroline Williams ve velmi debilně napsané roli. Údajně "kultovní" scénku ze spíže považuji za jednu z nejdebilnějších, a to co zde udělali z Leatherface je vyloženě smutné. [15 %] ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

První díl Texasu co jsem viděl, pravda neviděl jsem ho tenkrát celý, ale byl jsem připosrán strachy, dávaly ho tuším na Nově. Když jsem to viděl nedávno tak jsem si řekl, to myslel Hooper vážně? Ona to vskutku sračka je. Nemá to žádnou atmosféru prvního dílu, zábavné scény jsou silně nezábavné. A plno scén tu je strašně zbytečně přitažené za vlasy. Naneštěstí tu je i pár výborných scén jako třeba rozhovor kráska vs. šílenec. Ale jinak je to spíše průser. Jednou to stačilo. ()

Reklama

Reklama