Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Když zedník a trumpetista Antonín Karas odmítl nabídku kapelníka Selnického na účinkování v cirkusovém orchestru, netušil, co mu přinesou další roky života. Malému Vašíkovi je sedm let, pohřbívá s otcem maminku a odcházejí spolu do Hamburku. Jenomže tam už pro zedníky žádná práce není, a tak otec Karas dočasně přijímá nabídku pracovat v cirkusu Humberto jako stavěč, krmič a trumpetista. Z dočasné práce se stává láska na celý život, zvláště pro malého Vaška. Od prvního dne se Vašík považuje za cirkusáka. Parta Čechů z maringotky číslo 8 – Kerholec, starý Malina, žvanivý Vosátka a vlastenecky uvědomělý Bureš – vytvoří oběma Karasům nový domov. (Česká televize)

(více)

Recenze (5)

sator 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Češi v Humbertu... V díle zazní hovorové pojmenování pro zedníka "rochně" správně to bylo pojmenovávání pro zednické učně, nejspíš proto, že než se řemeslo naučili, vypadali jako rochně, tedy prase. Další souvislost může být s tím, že se dříve stavělo z nepálených cihel, kterým se říká vepřovice. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Nejlepší jsou ty kérky, co má krotitel Gambiér na sobě a jak vysvětluje malýmu Vaškovi, že se to jmenuje "tatuáž". Ten knižní termín je výbornej :). ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vďaka postavám hercov Pavla Manga a Petra Haničinca získava štvrtá epizóda príjemne hrejivý, ľudský a feel good nádych. Ich očami (teda očami nezainteresovaných ľudí) vnikáme do exotického a svojrázneho sveta cirkusu a cirkusantov. ()

topi80 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Asi nemám co dodat ke komentáři trona. Vnikání osiřelé šumavské rodiny do exotického prostředí cirkusu je o to působivější, když vidíte seriál v 7 letech a vše vidíte očima Vaška. ()

Galerie (39)

Zajímavosti (3)

  • V epizodě zazní hovorové pojmenování pro zedníka „rochně“. Správně to bylo pojmenovávání pro zednické učně, nejspíš proto, že než se řemeslo naučili, vypadali jako rochně, tedy prase. Další souvislost může být s tím, že se dříve stavělo z nepálených cihel, kterým se říká vepřovice. (sator)
  • Když Antonín Karas (Petr Haničinec) odchází po smrti manželky do Němec a loučí se troubením, kamera švenkuje od Karase na chalupy. Přitom si nelze nevšimnout, sice ne příliš kvalitního, nicméně přece jen asfaltového chodníku. Koncem 19. století holý nesmysl a zvlášť kdesi na vesnici na Šumavě. (pjotri)
  • Ve scéně, kdy Antonín Karas (Petr Haničinec) přijde do kanceláře cirkusu ucházet se o práci, se ho Franz (František Němec) zeptá, jak starého má syna. Antonín odpoví, že mu bude 8 let. Když si však hned poté vyzvedává uniformu, tak na stejnou otázku od Hammerschmiedová (Jiřina Bohdalová) odpovídá, že mu bude 7 let. (P.Machy)

Reklama

Reklama