Reklama

Reklama

Bezstarostná jízda

  • USA Easy Rider (více)
Trailer 1

Svoboda je děvka a my se bezstarostně projíždíme... Dnes už klasický film Bezstarostná jízda (1969) byl v době svého vzniku přelomovým dílem, které otevřelo cestu nastupující generaci filmařů do Hollywoodu. Nezávisle natočený snímek, jehož distribuci převzalo studio Columbia, měl svoji premiéru v soutěži MFF v Cannes 1969, odkud si odnesl Cenu za nejlepší debut. V létě pak zahájil svoji pouť americkými a světovými kiny. Stal se velikým hitem (s rozpočtem 340 000 dolarů utržil jen v USA a Kanadě téměř 40 milionů) zejména mezi mládeží, neboť úzce souzněl s jejich tehdejšími pocity a náladami. U nás se film na začátku normalizace nesměl promítat (ač byl zakoupen) a v kinech se objevil až v březnu 1995, kdy na jeho pražskou premiéru zavítal i režisér a představitel hlavní role Dennis Hopper. Tvůrci příběhu dvou mladíků Wyatta a Billyho (jejich jména upomínají na dva proslulé psance Divokého západu Wyatta Earpa a Billyho the Kida), kteří si za peníze utržené za drogy koupí motorky a jedou „objevovat Ameriku“, porušili řadu v Hollywoodu dlouho dodržovaných filmových postupů a pravidel, mj. rezignovali na vývoj postav, vytvořili zcela atypické hrdiny (či antihrdiny), místy zrychlili a ozvláštnili střihovou skladbu (použití flashforwardů jako přechodů mezi scénami), dovolili do té doby běžně nevídanou míru improvizace v dialogu i v hereckém projevu a použili hudební soundtrack jako dějotvorný prvek. Bezstarostná jízda je dnes právem považována za jeden z průkopnických nezávislých snímků. Film byl poctěn i tehdy ještě velmi konzervativní Americkou akademií, která ho nominovala na Oscara ve dvou kategoriích (původní scénář a mužský herecký výkon ve vedlejší roli – J. Nicholson). Představitel zkrachovalého advokáta George Hansona Jack Nicholson tu vytvořil první ze svých mimořádných hereckých kreací a za svůj výkon byl kromě oscarové nominace vyznamenán mj. Cenou newyorských filmových kritiků a Cenou Národní společnosti filmových kritiků. Hlavní role vytvořili Peter Fonda a Dennis Hopper, kteří byli spolu s Terrym Southernem také autory scénáře, a za kamerou stál tehdy ještě málo známý maďarský emigrant Laszlo Kovacs. (Česká televize)

(více)

Diskuze

Venedo

Venedo (hodnocení, recenze)

Ty vole to je píííčovina - jak tohle někdo může prohlásit za filmový skvost - to musí mít opravdu hlavu místo nádoby na hovna, těšil jsem se že uvidím ten nejlepší motorkářský film všech dob, který dal jméno Easy Rider životnímu stylu, jelikož jsem to nikdy ještě neviděl a ona je to takováhle sračka. Opravdu miluju motory a motorky v tomhle stylu, ale ty filmy o něm snad všechny závodí, který bude větší sračkou.

Uživatel Venedo smazal svůj příspěvek.

nargile

nargile (hodnocení, recenze)

Bez toho závěrečnýho tripu, by ten film byl poloviční. A samozřejmě i bez pointy poslední scény, která přišla jak deux ex machina. Enjoy.

Diskutant

Diskutant (hodnocení, recenze)

Davaju aj starsie filmove skvosty v kinach? ja som ako mladsi chodieval na tie moderne kolkokrat sracky, do kina ,ale teraz som iny chcem stare klasiky vidiet v kine... Bezstarostna jazda je klenot a ten by som si urcite rad pozrel v kine :-)

Hyena_15

Hyena_15 (hodnocení, recenze)

mam rad filmu tochto tipu.. ale nejak primitivne natocene to je sa mi zdalo ,, ale ten koniec nemal chybu.. lepsi koniec by nemohol byt

mr.Bambino

mr.Bambino (hodnocení, recenze)

vynikající flm! sekvence kde jsou hlavní hrdinové zfetovaní je bez chyby a take dialogy jsou zajímavé, hlavně ten o "svobodě" kterou tam vede Nicholson.

elvisz

elvisz (hodnocení, recenze)

Tento film je totálna pohoda - ako hippies, ale tak sa aj skončí - ako hippies ! Majstrovský a podľa mňa najlepší výkon aký kedy Jack Nicholson zo seba vydal !!!

Související novinky

Bezstarostná jízda dostane moderní reboot

Bezstarostná jízda dostane moderní reboot

02.12.2022

Tak o tohle si asi žádný z diváků neříkal. Legendární americký snímek Bezstarostná jízda herce a debutujícího režiséra Dennise Hoppera z roku 1969 má dostat novodobý reboot. Konsorcium vlastníků práv… (více)

Letní kino MeetFactory startuje 1. června

Letní kino MeetFactory startuje 1. června

26.05.2016

Letní kino patří k prázdninovým měsícům stejně neodmyslitelně jako slunce nebo koupání a teplé letní večery přímo vybízejí k tomu, užít si nějakou tu filmovou laskominu pod širým nebem a s… (více)

Reklama

Reklama