Reklama

Reklama

Bezstarostná jízda

  • USA Easy Rider (více)
Trailer 2

Svoboda je děvka a my se bezstarostně projíždíme... Dnes už klasický film Bezstarostná jízda (1969) byl v době svého vzniku přelomovým dílem, které otevřelo cestu nastupující generaci filmařů do Hollywoodu. Nezávisle natočený snímek, jehož distribuci převzalo studio Columbia, měl svoji premiéru v soutěži MFF v Cannes 1969, odkud si odnesl Cenu za nejlepší debut. V létě pak zahájil svoji pouť americkými a světovými kiny. Stal se velikým hitem (s rozpočtem 340 000 dolarů utržil jen v USA a Kanadě téměř 40 milionů) zejména mezi mládeží, neboť úzce souzněl s jejich tehdejšími pocity a náladami. U nás se film na začátku normalizace nesměl promítat (ač byl zakoupen) a v kinech se objevil až v březnu 1995, kdy na jeho pražskou premiéru zavítal i režisér a představitel hlavní role Dennis Hopper. Tvůrci příběhu dvou mladíků Wyatta a Billyho (jejich jména upomínají na dva proslulé psance Divokého západu Wyatta Earpa a Billyho the Kida), kteří si za peníze utržené za drogy koupí motorky a jedou „objevovat Ameriku“, porušili řadu v Hollywoodu dlouho dodržovaných filmových postupů a pravidel, mj. rezignovali na vývoj postav, vytvořili zcela atypické hrdiny (či antihrdiny), místy zrychlili a ozvláštnili střihovou skladbu (použití flashforwardů jako přechodů mezi scénami), dovolili do té doby běžně nevídanou míru improvizace v dialogu i v hereckém projevu a použili hudební soundtrack jako dějotvorný prvek. Bezstarostná jízda je dnes právem považována za jeden z průkopnických nezávislých snímků. Film byl poctěn i tehdy ještě velmi konzervativní Americkou akademií, která ho nominovala na Oscara ve dvou kategoriích (původní scénář a mužský herecký výkon ve vedlejší roli – J. Nicholson). Představitel zkrachovalého advokáta George Hansona Jack Nicholson tu vytvořil první ze svých mimořádných hereckých kreací a za svůj výkon byl kromě oscarové nominace vyznamenán mj. Cenou newyorských filmových kritiků a Cenou Národní společnosti filmových kritiků. Hlavní role vytvořili Peter Fonda a Dennis Hopper, kteří byli spolu s Terrym Southernem také autory scénáře, a za kamerou stál tehdy ještě málo známý maďarský emigrant Laszlo Kovacs. (Česká televize)

(více)

Recenze (530)

POMO 

všechny recenze uživatele

Easy Rider má neoddiskutovateľnú myšlienkovú hĺbku a jeho herci sú skvelí. Dokonca som ho prvý raz videl ako stredoškolák, kedy som sa s hlavnými postavami v mnohom stotožňoval. Napriek tomu mi ale ubiehal pomaly a po jeho skončení som nebol nijako zvlášť rozvášnený. ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Když se dívám na ER, říkám si, že tenhle film točil člověk, který měl buď hustě šňupnuto nebo byl tak trochu "crazy". V případě Dennise Hoppera a soudě podle jeho další tvorby (kde měl asi čistou hlavu a tak to byla vesměs nuda) to byly oba vlivy, ne-li ještě další, protože natočit film s minimem nákladů a s partou kámošů, který působí jako by byl filmován v rámci nezávazného tripu, u kterého se všichni velmi dobře baví, a který ač o ničem , je vlastně o všem, to už chce být trochu "crazy". ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Koupit choppera – hodně peněz, sjíždět lajny koksu – hodně peněz, míjet na motorce lajny na amerických silnicích - k nezaplacení. Na všechno ostatní je tu MasterCard. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Co vznikne, když se dají dohromady dva postmoderní kovbojové – zhulený Peter Fonda (Wyatt Earp) a opilý Denis Hopper (Billy the Kid) – dvě motorky a Amerika? Film, který si nehraje na to, že je „free“, film, který JE „free“. Scény, kdy ústřední dvojka jede, úplně prostě a jednoduše jede a k tomu hraje Steppenwolf nebo Jimi Hendrix, znají jediné slovo – svoboda. A nebojí se jej zařvat pěkně nahlas. Natáčení bez pevného scénáře (natožpak zázemí) bylo kvůli povaze zúčastněných pochopitelně o život (oblíbený Hopperův triplet? Víno, tráva, speed), ale věřil jsem jim, až do brutálně krutého vystřízlivění v závěru jsem věřil, že natáčejí o sobě, o svých životech, pocitech a cílech. Na rozdíl od mnohých si nemyslím, že tahle generace byla naivní, jenom jako jedna z mála dokázala jít naplno za tím, čemu věřila. Dnes, kdy kolem sebe dobrovolně stavíme zdi, není vůbec příjemné pohlédnout svobodě, reprezentované třeba právě Bezstarostnou jízdou, do tváře. Ale je to nesmírně osvobozující. 85% Zajímavé komentáře: Pacco, Jordan, de_FACTO, JohnFarst ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Kultovní záležitost , od tohoto filmu jsme chtěl taky svou cestu míti! Tomu se říká když cesta je cíl. o Hudbě mluvit nemá cenu tu má cenu pouze poslouchat. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Tento film se stal zakladatelem nového žánru - road-movie. Dennis Hopper, Peter Fonda a Jack Nicholson jsou ve svých rolích skvěle přesvědčiví, čemuž možná dopomohl i fakt, že se herci během natáčení doopravdy mnohokrát zhulili. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Tahle jízda rozhodně není pro každého...a je těžký pochopit její smysl stejně tak jako smysl života. Dva motorkáři Peter Fonda a Dennis Hopper se prohánějí americkou přírodou na čoprech a užívají života za pochodu neméně skvělé muzice, které velí téměř slavná skladba od Steppenwolf - Born to be Wild Objeví se zde i mladý Jack Nicholson, ale abych pravdu řekl na první pohled bych si ho opravdu nevšiml...Ve filmu se takřka nic neděje ale příjemně to ubíhá až příjde konec a ten musím uznat mi zarazil úsměv na rtech. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $360,000Tržby USA $41,728,598Tržby Celosvetovo $60,000,000/videl v kine: 40%/ ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Abyste si to užili, musíte se aspoň trochu naladit na hippie vlnu. Potom už si můžete jen užívat ujetých hereckých výkonů, atmosféry zaprášených silnic a skalních útesů zpražených neustálým sluncem. Vše je podpořeno výborným soundtrackem, ze kterého 60. léta přímo čiší. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,Nebojej se vás. Oni se bojej toho, co pro ně znamenáte. To co reprezentujete..... je svoboda. O to tady jde. Mluvit o ní a mít ji...to jsou dvě různý věci. JE TĚŽKÝ BEJT SVOBODNEJ!“..... Notoricky známé hudební ,,fláky“, neskutečně pohodovej P.Fonda, choppery, ubíhající silnice, příroda, prachy v nádrži, fet a žádný starosti. Hlavně nikoho nezabít. Nikoho bílýho! Je neuvěřitelný, že i po 40ti letech film dokáže vyvolat onu bezstarostnou atmosféru. Jak moc musíte být naladěni na podobný životní styl (chtít nebo mít motorku (a nemyslím japonský sráče :-)) ), jen tak sednout do sedla, vyrazit a nekoukat zpátky, hulit a sjíždět se), aby vaše hodnocení i po tolika letech dalo 4* nedokážu střízlivě posoudit. Ale pokud už jste zaslechli třeba Steppenwolf, Smith, nebo The Byrds, či Jimi Hendrixe, tak je to film i pro Vás! Několik důvodů, proč má smysl film vidět: 1.) Nechápu, co všichni na těch motorkářích viděj. 2.) O týpcích ze 60tých let jsem slyšel jen vyprávět. 3.) Zdá se mi nemožné, aby 40 let starej film nesl nějaké poselství. PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Keby že si môžeš vybrať, kým by si chcel byť?“ – „Tlstým prasaťom.“ Režisér a herec Dennis Hopper a producent a herec Peter Fonda a ich spanilá jazda 60. rokmi. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Hlavni problem tohohle filmu je ten, ze je to cely takovy dost o nicem a skoro nic se tu nedeje, i kdyz na druhou stranu, takovou tu atmosferu svobody se prave diky tomu povedlo nastolit dobre. Sceny na motorkach jsou paradni, do toho super hudba, skoda, ze kdyz zrovna hlavni postavy nekde zaparkujou a s nekym kecaj, tak to je lehce nudny. Jinak Hopper a Fonda jsou fakt paradni dvojka pohodaru, ale Nicholson je tu chvily, co se objevi na platne, oba naprosto zastinuje, i kdyz je fakt, ze bych si ho spis predstavil jako motorkare nez jako pravnika. Ale zase je to takovej silenec a ozrala, takze to je pohoda. No a co se tyka konec, prislo mi, jakoby tvurci nevedeli, jak film zakoncit, pac tohle byla fakt strasna debilita. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Zhulenecká, svobodomyslná road story. Dva výstřední odproštění chopperáci jedou na Mardi Gras do New Orleans, po cestě se stavují u farmáře opravit si motorku, navštěvují hippie doupě, přespávají ve vězení atd... Zápletka je vyloženě jednoduchá a nějakého všeobjímajícího pocitu jsem si bohužel neužil. Fonda je nijaký, mlčenlivý, Hopper zase iritujícně se smějící pošuk. Ti dva mě nevzali. Ale parádní byl Jack Nicholson. Někomu to sedne, mně nic moc. Na pohodovou projížďku šukézní americkou polopouští preferuji VANISHING POINT, a tady z toho beru soundtrack. "The film that announced the end of the old Hollywood." (Guardian) ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Klasika a takový tatíček všech road movie, které známe z pozdější doby. Příběh je čitelný a jeho záměr jasný od začátku, přesto vás na 90 minut připoutá k obrazovce. Za pochvalu rozhodně stojí záběry krajiny, kterou naši hrdinové projíždí a pěkně vybraná muzika. Herecké výkony jsou perfektní, duo Fonda - Hopper se skvěle doplňují. Pro Jacka Nicholsona to byla první významná role, za kterou byl nominován na Oscara a odstartovala jeho hvězdnou kariéru. Navíc mě dostalo, když jsem zjistil, že herci byli skutečně zhulení :). Snímek stál pouhých 400 000 dolarů a vydělal několik milionů. Mohu každému jen a jen doporučit...... ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Roadmovie z konce 60. let, takže je jasné, že pojednává o oné generaci květinových dětí - hippísáků, kteří než aby pracovali, raději se jen tak potulovali, experimentovali s drogama a láskou. Všimněme si Jacka Nicholsona, který zde má sice menší roli, ale zase z ní vyždíme co jde. Takže doporučuji zejména všem volnomyšlenkářům, anarchistům a podobné havěti. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Nikomu neříkejte, že není svobodnej, protože oni jsou schopni vraždit a mrzačit, aby dokázali, že svobodní jsou." Tak tohle jsou dlouhé vlasy, dva harleje, nekonečná silnice, zhulené večery u táboráku, koupání s hambatými slečnami v jezírku, skvělá rocková muzika a svoboda vykoupená prodejem drog - tedy paradoxně nesvobodou někoho jiného. Mě by to zase tak moc nelákalo, no dobře možná bych si na jeden týden v roce dal říct, ale Billy s Wyattem jsou tou svobodou natolik načichlí, že je to hodně inspirující. Ctihodní občané by s tím patrně nesouhlasili a já jsem si jistý, že jejich souboj s rebely musel být v době svého vzniku docela pecka. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Tak tu čtyřku teda dám, i když spíš s přihlédnutím na význam filmu než zážitek z něj. V první řadě mi nebyli sympatičtí Fonda s Hopperem. Omlouvám se, ale je to tak. A to mě pak jejich hippie cesta zrovna moc nestrhla. I když mě mile překvapilo finále, které jsem nečekal. 3 a 1/2 s tím, že když jsem dal trojku, nějak mi k to tomuhle filmu nepasovalo... ()

Související novinky

Bezstarostná jízda dostane moderní reboot

Bezstarostná jízda dostane moderní reboot

02.12.2022

Tak o tohle si asi žádný z diváků neříkal. Legendární americký snímek Bezstarostná jízda herce a debutujícího režiséra Dennise Hoppera z roku 1969 má dostat novodobý reboot. Konsorcium vlastníků práv… (více)

Letní kino MeetFactory startuje 1. června

Letní kino MeetFactory startuje 1. června

26.05.2016

Letní kino patří k prázdninovým měsícům stejně neodmyslitelně jako slunce nebo koupání a teplé letní večery přímo vybízejí k tomu, užít si nějakou tu filmovou laskominu pod širým nebem a s… (více)

Reklama

Reklama