Reklama

Reklama

Bezstarostná jízda

  • USA Easy Rider (více)
Trailer 2

Svoboda je děvka a my se bezstarostně projíždíme... Dnes už klasický film Bezstarostná jízda (1969) byl v době svého vzniku přelomovým dílem, které otevřelo cestu nastupující generaci filmařů do Hollywoodu. Nezávisle natočený snímek, jehož distribuci převzalo studio Columbia, měl svoji premiéru v soutěži MFF v Cannes 1969, odkud si odnesl Cenu za nejlepší debut. V létě pak zahájil svoji pouť americkými a světovými kiny. Stal se velikým hitem (s rozpočtem 340 000 dolarů utržil jen v USA a Kanadě téměř 40 milionů) zejména mezi mládeží, neboť úzce souzněl s jejich tehdejšími pocity a náladami. U nás se film na začátku normalizace nesměl promítat (ač byl zakoupen) a v kinech se objevil až v březnu 1995, kdy na jeho pražskou premiéru zavítal i režisér a představitel hlavní role Dennis Hopper. Tvůrci příběhu dvou mladíků Wyatta a Billyho (jejich jména upomínají na dva proslulé psance Divokého západu Wyatta Earpa a Billyho the Kida), kteří si za peníze utržené za drogy koupí motorky a jedou „objevovat Ameriku“, porušili řadu v Hollywoodu dlouho dodržovaných filmových postupů a pravidel, mj. rezignovali na vývoj postav, vytvořili zcela atypické hrdiny (či antihrdiny), místy zrychlili a ozvláštnili střihovou skladbu (použití flashforwardů jako přechodů mezi scénami), dovolili do té doby běžně nevídanou míru improvizace v dialogu i v hereckém projevu a použili hudební soundtrack jako dějotvorný prvek. Bezstarostná jízda je dnes právem považována za jeden z průkopnických nezávislých snímků. Film byl poctěn i tehdy ještě velmi konzervativní Americkou akademií, která ho nominovala na Oscara ve dvou kategoriích (původní scénář a mužský herecký výkon ve vedlejší roli – J. Nicholson). Představitel zkrachovalého advokáta George Hansona Jack Nicholson tu vytvořil první ze svých mimořádných hereckých kreací a za svůj výkon byl kromě oscarové nominace vyznamenán mj. Cenou newyorských filmových kritiků a Cenou Národní společnosti filmových kritiků. Hlavní role vytvořili Peter Fonda a Dennis Hopper, kteří byli spolu s Terrym Southernem také autory scénáře, a za kamerou stál tehdy ještě málo známý maďarský emigrant Laszlo Kovacs. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (530)

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Slavná road movie s huliči Peterem Fondou a Dennisem Hopperem v hlavních rolích. Jejich cesta napříč Amerikou je výborně natočená a když se k nim ještě přidá opilec Jack Nicholson, hodnocení je vysoké. Vím, že dějově je snímek slabší, ale o to tady vůbec nejde. Film nám prostřednictvím hlavních protagonistů chce něco důležitého sdělit. Když jsem ho před mnoha lety viděl poprvé ve filmovém klubu v České televizi - byl jsem doslova nadšen. Tento kousek se mi vryl do paměti a ani po čtyřiceti letech od svého uvedení neztrácí své jedinečné kouzlo. Drogy, sex, dlouhá cesta, přátelství, ale hlavně svoboda. A do toho všeho ty pěkné, staré songy a šokující závěr. Kultovní podívaná. ()

SeBig odpad!

všechny recenze uživatele

Si ze mě musíte dělat prdel ne? Nechápu proč to má tak vysoké hodnocení když film je uplně o hovne dva hipíci co jezdí na harlejích mezi tomu párkrát pozastavěj vedou nudný kecy a pak zase jízda..uplně o ničem.. Furt jsme hledal něco za co aspon dám tu jednu hvězdu ale jediný co tam za něco stálo byla hudba jako například Born to be Wild...nudná kravina ani tu jednu nedám protože závěr filmu vytvořil mé konečné rozhodnutí..a to mám ke klasikám úctu ale prostě ne! ()

Reklama

Mr.Apache 

všechny recenze uživatele

BUENA VÍDA! řekli vysmátí Mexičani, když si od nich Hopper s Fondou koupili levně drogy. Pracháči, kterým je následně draze prodali na letišti, neříkali nic. Jen pěkně cálovali. Pak Fonda odhodil hodinky do prachu a už to jelo: I like smoke and lightning / Heavy metal thunder / Racin' with the wind / And the feelin' that I'm under (...) Film, který by se dal rozebírat donekonečna. Vždyť jen o té písničce, ze které cituji, by se dala napsat regulérní kniha. Je až s podivem, že Steppenwolf s tímhle startem neudělali daleko větší díru do světa. Tu motorkářskou hymnu jim už ale stejně nikdo neodpáře. (Kolik asi tak existuje coververzí? Vždyť to předělali skoro všichni, od Slayer až po Kim Wilde.) Ale nejen Born to Be Wild, celý soundtrack je úžasný! Film s ním funguje v dokonalé symbióze. Písničky nejen dokreslují atmosféru, ale mezi řádky přímo vyprávějí nevyřčené. Obrazy americké krajiny po ránu, odpoledne i večer, by se daly rámovat. No a pak je tu ještě Nicholsonův parťák do nepohody - alkáč, co ví svoje. A nikdy nezklame. BUENA VÍDA! Film jehož konec spatříte o půl hodiny dřív než k němu dojde (dávejte pozor v Domě u modrých světel). Film s jediným slabším místem (návštěva v hippie táboře by chtěla prostříhat). Film o tom, že být svobodný a dávat to najevo, se nevyplácí. Ale i tak je dobré si to užít. Poprvé viděno někdy kolem roku 1980 na polské TV. Podruhé v roce 1989 na velkém plátně. Od té doby až dodnes (1.10.2020) ještě minimálně desetkrát v televizi na VHS, DVD a Blu-ray. Film, který nezestárne. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Southern, Hopper, Fonda. Prospektoři alternativního proudu vzpírajícího se tehdejším filmovým konvencím. Sjetí mladí točí pro mladé a zachycují odraz éry hippie komunit, drog a boje proti establishmentu. Co na tom, že scénář je prostinký jak hillbilly v pickupu a Hopperova postava dodává významu slova „easy“ jiný rozměr než bezstarostnost. Finiš je krutý, ale přitom legitimní. Tam, kde začíná zvrácený výklad svobody jednoho, končí svoboda druhého.. P.S.: Nutno dodat, že bez epesního soundtracku by tato modla všech, co „wasn´t born to follow“, jen stěží byla tím, čím je.. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Vďaka ČT2 som sa k filmu konečne po dlhých rokoch dočkal. Ak filmu niečo treba uznať, tak jednoznačne úžasná atmosféra 70.-tych rokov. Príbeh je jednoduchý, ale účinný, podporovaný dnes už legendárnymi songami z tej doby. Drsný osud, ktorý stretol Nicholsona som trochu rozdýchaval, pretože som to nečakal. Záver taktiež drsný a nečakaný, ale ja to mám takto rád. Slušný počin od D. Hoppera. 80%. ()

Galerie (119)

Zajímavosti (59)

  • Po premiére vo Švédsku, v roku 1969, film výrazne poznačil kult značky Harley-Davidson. (YoZo8)
  • Pro film byly vytvořeny celkem 4 policejní motorky. Jedna při filmování shořela a další tři někdo ukradl. (don corleone)
  • Film se původně jmenoval "The Loners" a po natočení měl 3 hodiny. (don corleone)

Související novinky

Bezstarostná jízda dostane moderní reboot

Bezstarostná jízda dostane moderní reboot

02.12.2022

Tak o tohle si asi žádný z diváků neříkal. Legendární americký snímek Bezstarostná jízda herce a debutujícího režiséra Dennise Hoppera z roku 1969 má dostat novodobý reboot. Konsorcium vlastníků práv… (více)

Letní kino MeetFactory startuje 1. června

Letní kino MeetFactory startuje 1. června

26.05.2016

Letní kino patří k prázdninovým měsícům stejně neodmyslitelně jako slunce nebo koupání a teplé letní večery přímo vybízejí k tomu, užít si nějakou tu filmovou laskominu pod širým nebem a s… (více)

Reklama

Reklama