Reklama

Reklama

Poslední rudý princ

  • Česko Kim Čong-un, Neautorizovaná biografie (více)
Francie, 2015, 52 min

Režie:

Anthony Dufour

Hrají:

Kim Čong-un (a.z.), Kim Ir-sen (a.z.), Kim Čong-il (a.z.), Kim Jong-nam (a.z.)
(další profese)

Obsahy(1)

Kim Čong-un je severokorejským diktátorem v porovnání se svými předchůdci krátce a vést komunistickou zemi se teprve učí... Severokorejský vůdce se stal nejvyšším představitelem své země náhle a bez zkušeností. Muž s evropským vzděláním má do jisté míry komické a dětinské zájmy, miluje basketbal západní konzumní kulturu. Svých politických oponentů a soupeřů v boji o moc se ovšem zbavil velmi zkušeně. Kim Čong-un neposkytuje rozhovory, takže se o něm dozvídáme víc od těch, kteří ho znají osobně. Jaký je jeho vztah k ženám? Jak vyrůstal a jak se z něho propaganda snažila udělat zkušeného vojáka, i když o armádě nevěděl téměř nic? (Česká televize)

(více)

Recenze (20)

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Děsivý dokument o jednom z nejnebezpečnějších diktátorů na světě. Bohužel netuším, jestli hodnotit míru profesionality, množství informací, které se dozvídáme, nebo jen ten pocit, který z dokumentu mám. Nicméně je to vcelku zajímavý medailonek mladičkého Kim Čong-una, který se nebojí střílet vlastní rodinu. Jen čas ukáže, kterým směrem se celá Severní Korea pod jeho vedením vydá. 60% ()

nascendi

všechny recenze uživatele

Zaujímavý dokument o nevypočítateľnom vládcovi Severnej Kórei. Aj keď má oproti svojmu otcovi niekoľko plusov, stále patrí do skupiny (Trump, Putin, Erdogan a ďalší), pre ktorých je unikátna existencia života na našej modrej planéte iba zanedbateľnou komplikáciou pri rozohrávaní svojich patologických hier, v ktorých sú hlavnou postavou. Za najdesivejšie obrazy považujem úprimné náreky pri úmrtí Kim-čong-ila a spontánne brodenie sa v rieke, aby sa o čosi priblížili k jeho nástupníkovi plaviacom sa okolo na člne. Jedna generácia na odvykanie pravdepodobne nebude stačiť. ()

Reklama

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Francouzský dokument o současném severokorejském diktátorovi Kim Čong-unovi (1984 -). Snímek se věnuje jeho evropským studiím ve Švýcarsku v mládí a jeho nástupu v prosinci 2011 do čela zbídačené a izolované komunistické země. Dokument nabízí srovnání jeho vnějších charakterových vlastností s jeho otcem Kim Čong-ilem, za jehož vlády země zažila díky přerušení surovinových dodávek od SSSR mohutný hladomor, a dědem Kim Ir-senem, zakladatelem státu, jemuž se snaží jeho vnuk co nejvíce fyzicky a svým vystupováním na veřejnosti podobat. Přestože navenek vypadá tento věčně usměvavý, otylý, komicky vyhlížející mladík s extravagantním sestřihem docela sympaticky, stojí v čele státu s druhou největší armádou na světě, fanaticky oddanou svému vůdci disponujícímu jadernými zbraněmi. Jeho záměry do budoucna jsou přinejmenším nejasné, v současnosti na sebe upozorňuje provokativními testovacími pokusy odpalováním raket a vyčkává jak se k tomu zbytek světa postaví. Podle informací z dokumentu se mu podařilo zastavit zhoubné důsledky vlády jeho otce a země se ekonomicky pomalu staví na vlastní nohy. V dokumentu mě zaujala tamější megalomanská a osobitá architektura, působivost vojenských přehlídek a neuvěřitelná oddanost obyvatel svému vůdci. Bohužel pro vyšší hodnocení dokumentu postrádám více informací o jeho osobě a fundované zhodnocení jeho vlády, také mohlo být podrobněji prozkoumán diametrální rozdíl životní úrovně komunistických elit a prostých obyvatel na venkově, jež mají díky cenzuře a propagandě vymodelované myšlení žádoucím směrem. ()

kaposlav 

všechny recenze uživatele

Niektoré informácie boli dobré a užitočné, ale niektoré výpovede učinkujúcich boli subjektívne a trošku zaujaté s predsudkami. https://www.youtube.com/watch?v=jN7MQTNa5mY . Trošku pokrytecké mi príde od Francúzov (Napoleon Bonaparte, Sarkozy - napadnutie Lýbie), Japoncov (II. svetová voja - Hirohito nikdy nesúdený za vojnové zločiny, okupácia práve Kórei) a USA (Juhoslávia, Irak, Vietnam, atď...to by som tu písal do zajtra) o nejakom nebezpečí. Nemám vedomosti okrem Kórejskej vojny, ktorá bola iba na ich území, že by vyvolali niekedy vojenský konflikt a niekoho prepadli a vyvražďovali, čo sa nedá povedať o USA, Francúzsku, Japonsku a iných krajinách, ktoré viedli a vedú "filantropovia". Opäť a zase zlodej kričí, chyťte zlodeja. Aký cinizmus to musí byť, keď práve z tých najagresívnejších krajín ľudia mudrujú o KĽDR. Čo tak niekedy spomenúť, že nedrancujú a neznečisťujú prírodu za vidinou zisku ako moderní kapitalisti západného tipu? Každá minca ma dve strany a len hlupák je zadubený a nevidí to, alebo to zistí až keď je neskoro. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Trochu zvláštní a rozporuplný dokument o mocném vládci KLDR. Jak sami tvůrci přiznávají, informace o něm jsou strohé a jen málo co se dostává na veřejnost. A proto i toto sdělení působí jako alibi. Dozvíme se totiž to, co už jsme o něm slyšeli. Na druhé straně vypovídají jeho nejbližší spolupracovníci. A právě tyto výpovědi z něj dělají na jedné straně podivuhodného člověka, který neváhá popravit části své rodiny, na druhé někoho, kdo si údajně uvědomuje potřebu pomoci své zemi kvůli nedostatečnému zásobování a hladu. Jenže tomu se těžko věří, když většina peněz jde do armády. Stejně jako to, že ho trápí pomalý rozvoj země. Na což ale komentátoři reagují tak, že Korea stoupá vzhůru až nebezpečně rychle a zlepšuje se na mnohých polích. Otázkou tak je, kde je pravda a co se s Koreu bude dít dál. I tak je ale dokument spíše rekapitulací známého a informace vůdcových přátel se musí brát s rezervou. Například příběh o tom, kterak se jednou v noci vzbudil a diskutoval, jak to udělat, aby v jeho zemi nebyl hlad, je možné interpretovat dvojím způsobem. Buď to opravdu neví a tím pádem je to větší hlupák než jsem si myslel, nebo je to celé důmyslně promyšlená historka s cílem vytvořit obraz "člověka". Těžko říct... ()

Galerie (15)

Reklama

Reklama