Reklama

Reklama

Král Belgičanů

  • Nizozemsko King of the Belgians (více)
Trailer 2

VOD (1)

Obsahy(1)

Král Belgičanů je právě na státní návštěvě v Istanbulu, když se dozví, že se jeho země rozpadla. Musí se okamžitě vrátit domů, aby zachránil své království. Sluneční bouře ale způsobí, že vzdušný prostor je kompletně uzavřen a komunikace nefunguje. Žádná letadla. Žádné telefony. S pomocí britského filmaře a tanečnic z bulharského folklórního souboru se králi a jeho doprovodu podaří utéct přes hranice. Inkognito. Tak začíná odysea napříč Balkánem, během níž král objeví skutečný svět - a své pravé já. (Artcam Films)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (26)

Idego 

všechny recenze uživatele

Roadmovie o evropanství, bez zvláštní pointy, zato s dobrým nákladem absurdna a místy dost brutálním deadpan humorem. Hluchý místo se sem tam najde, ale jako celek to bylo strašně osvěžující a originální a ty dialogy na pomezí nudy k uzoufání a natržené bránice mě moc bavily. "Enjoy Swinging Serbia!" ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Vzpomněl jsem při tom, jak se i jedno naše Veličenstvo rádo nechává vidět na vodě v člunu. Akorát je škoda, že ten rybník na Vysočině nemá žádný odtok do Albánie... Podařená satira, která sice vážně k ničemu nevede, ale proč by nemohl postrádat pointu film o loutkové politice, když politika sama žádnou pointu nemá? Kdyby aspoň Ovčák vypadal jako Lucka Debayová, hned by se mi z okna na Hrad koukalo líp. ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Přemýšlel jsem, zdali je vlastně dobře, že tento film vznikl. Vědomě dává na odiv dvě rozdílné lidské kasty. Tu obyčejnou a tu vznešenou. Jasný, on se místní balkánský pseudo mafián dá těžko zařadit mezi obyčejný, když právě ono slovní spojení sjednocuje pár vyvolených, kteří získali slávu za války a teď s ní dožívají. Naštěstí ale film nebyl jenom o takových lidech, ale objeví se v něm i ti opravdu obyčejní lidé - jedni z nás. Výsledek je rozhodně absurdní, ale takovou zvláštní, ne úplně nejvtipnější formou. Pokud ale belgický král všechno opravdu zažil...tak vlastně vůbec nevím, jestli mu to jde k plusu. No a pokud mu to Belgičani sežrali a v poklidu se zase sjednotili, tak se zřejmě jedná o divnější národ, než jsem si vůbec myslel. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Jo vzpomínám se jak cca před pěti lety tohoto bylo plné noviny, zajímavý že v realu to maskovali, že si Belgický král vzal několika denní dovolenou, ale že kvůli solární mlze putoval přes Bulgárii a místo v Itálii skončil v Albánii odhalilo až pozdější přiznání generální tajemníka UVK Belgie. Další perla, že zatímco u každého druhého filmu máme "na motivy skutečných událostí" zde u příběhu který se skutečně stal nemáme nic. ()

Danqo 

všechny recenze uživatele

Takto si predstavujem správnu európsku koprodukciu. Počas filmu som sa veľmi bavil, s kamarátom z Holandska sme sa smiali na celé (prázdne) kino Scala, absurdita príbehu je nádherne osviežujúca. Roadmovie budujúci európsku identitu. Vymyslený kráľ-loutka pôsobil veľmi sympaticky a uveriteľne, rovnako ako všetky scénky a politické udalosti, až na absurdnú naháňačku, ktorá absurdnému deju dodala tú správnu šťavu. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (1)

  • Snímok bol uvedený na festivale v Benátkach. Behom premietania sa niekoľkokrát ozval spontánny potlesk, ktorý vyvrcholil so záverečnými titulkami dvadsať minútovými ováciami publika. Keď predstaviteľa kráľa, belgického herca Petra Van den Begina, videli ľudia na uliciach, nadšene na neho pokrikovali, ako na skutočného panovníka. (classic)

Reklama

Reklama