Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mladý Jan Zeman (Vladimír Brabec) se v květnu 1945 vrací vlakem z koncentračního tábora domů. Spolu s ním jedou i jeho přátelé z lágru, Kalina (Miloš Willig) a doktor Veselý (Vladimír Ráž). Všichni tři se těší na budování nové republiky, kde budou platit nové zákony, Zeman se navíc nemůže dočkat setkání s rodiči (Jaroslav Rozsíval a Pavla Maršálková). Během oslav konce války je však jeho otec zastřelen a četníci případ odkládají jako nevyřešitelný. Zeman tedy začne pátrat sám a vraha najde. Kalina je s jeho prací spokojen a nabízí mu přihlášku do SNB... Zdroj: Kniha Daniela Růžičky: Major Zeman – propaganda nebo krimi? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (25)

Snorlax 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nemotorné vyšetřování starého četníka a odfláknutà práce okresní pátračky přivedou Jana Zemana k SNB. Kalina jim za to poděkuje svým svérázným zpúsobem. Zvláštní je, že odejit od sboru je pouze starý četník, břídilové, kteří nic nevyšetřili, nadále zůstavají. Těžko říci, zda to byl záměr, ukázat přehmaty a nespravedlnost páchané novými policejními šéfy, nebo to Sequensovi vyšlo náhodou, ale jedná se o zajímavý aspekt, který z úst plných jedových slin namířených proti tomuto seriálu nezaznívá. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jan Zeman se po válce vrací domů z koncentráku. Doufá, že se mu s pomocí otce podaří najít člověka, který ho udal Gestapu. Jeho otec je však, ještě dříve, než se setkají, zastřelen. Honza se také dozví, že jeho milá se vdala za místního hostinského a mají už syna. Honzu už v rodné vsi nic nedrží, jen chce vypátrat vraha svého otce a svého udavače. ()

Reklama

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Smrt u jezera" je prvá, úvodná epizóda československého propagandisticko kriminálneho televízneho seriálu "Tridsať prípadov majora Zemana". Jej dej je situovaný do roku 1945. Skončila sa vojna a mladý Jan Zeman sa vracia z koncentračného tábora do svojej rodnej obce. Ešte ani len netuší, že raz bude majorom pražskej kriminálky, ktorý bude srdnato brániť záujmy socialistického zriadenia. Podujme sa však na vlastnú päsť vypátrať vraha svojho otca. Keď sa mu to podarí, rozhodne sa pre kariéru v Zbore národnej bezpečnosti. *** ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Je nás tady pět a půl a lumpáren na fůry." Četníci na vyšetřování vraždy nemají schopnosti, Okresní pátračka zase chuť a tak se sabotér Říšského válečného hospodářství, slévač a fotograf Honza Zeman vydal po stopách vraha svého otce sám. Pro mě to bylo poměrně zdařilé vykreslení poválečné doby, ve které se v každé domácnosti našla nějaká ta zbraň a hříchy minulosti začaly vylézat na povrch. Ale hlavně to mělo napětí a atmosféru, takže přihlášku k SNB na stůl a hurá na ně! ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Já přeci musím vědět kdo mi zabil tátu! Podařený úvod do kultovního seriálu ve kterém Zeman po návratu z koncentračního tábora na vlastí pěst pátrá po vrahovi svého otce. Ano uznávám některé výtky tady. Návrat až moc dobře vypadajících koncentráčníků je úsměvný a Brabec tu opravu nevypadá na 20 let. Pochopitelně, že pachatelem ohavného zločinu je představitel buržoazie a podnikatel který klidně zákeřně práskne zasloužilého komunistu a pak se mu ještě nestydí přijít na pohřeb, ale čert to vem to patří k věci a budete li to akceptovat tady, tak bez úhony zvládnete i další díly. Tenhle má velké tempo pořád se v něm něco děje a tohle přímočaré vyšetřování mě baví víc a přijde mi reálnější než mnohé detektivní fikce. Rozhodně povedené řemeslo!85% ()

Galerie (2)

Zajímavosti (4)

  • Vražednou zbraňou v tejto epizóde je pištoľ Luger P08. Vojaci Červenej armády používajú pištoľ TT-33 a samopal PPSh-41. (ČSFD)
  • Táto časť bola voľne inšpirovaná skutočnou udalosťou konfidentov a kolaborantov z mesta Soběslav. Konkrétne išlo hlavne o dvoch mužov, a to konfidenta gestapa Jaroslava Nachtmanna, neskôr spolupracovníka StB, a konfidenta a kolaboranta Ladislava Vanka, neskôr spolupracovníka StB s krycím menom "Horský". (Raccoon.city)

Reklama

Reklama