Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Čekatel Zeman nastupuje na místní oddělení SNB v Kateřinské Hoře. V městečku je připravován odsun místních Němců a do transportu jsou zahrnuty i němečtí pacienti z místního ústavu. Chovanci jsou ale tajně usmrceni a místo nich se na odjezd chystají příslušníci SS, snažící se tak uprchnout spravedlnosti... Zdroj: Kniha Daniela Růžičky: Major Zeman – propaganda nebo krimi? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (29)

špaček421 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Mladý staře vypadající Zeman se dostává do městečka v pohraničí, odkud se chystá odsun německých bláznů pod vedením psychiatra doktora Wolfa (Luděk Munzar). Nicméně všechno je jinak, protože Němcům samozřejmě není co věřit a všichni jsou nacisti. V závěrečné přestřelce Vilém Besser při zásahu mečí, zatímco Munzar, jsa střelen do zad, se drží za břicho. Ale tenhle díl není zase tak nejhorší a občas docela napínavý, zvláště když Zeman hledá pohřbeného vojáka. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Drsná, děsivá a hlavně pořádně atmosferická epizoda o odsunu sudetských Němců z poválečného Československa. Chovanci ústavu duševně chorých totiž nejsou těmi, kým se zdají být. Jsou to bývalí příslušníci jednotek SS, kteří se odjezdem mají vyhnout spravedlnosti. Pecka! P.S. Luděk Munzar je jako plamenný nacista naprosto vynikající a perličkou je, že v jednom z následujících dílů bude hrát faráře. ()

Reklama

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Druhá epizóda z televízneho kriminálneho seriálu "Tridsať prípadov majora Zemana" sa volá "Vyznavači ohňa". Nedávno som si prečítal jej literárny dramatický prepis, ktorý napísal Oldřich Železný. Výborné čítanie. Bol to silný podnet ku tomu, aby som si túto epizódu znova pozrel. Bolo to atmosferické. Jiří Sequens st. to fakt dobre natočil. No ak opäť niekedy zatúžim po príbehu nacistických Vyznavačov ohňa, tak radšej siahnem po knižnej verzii od Oldřicha Železného. *** ()

Jello Biafra 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jeden z najlepších dielov z celého seriálu vôbec. Honza Zeman už ako príslušník SNB nastupuje do stanice v malom mestečku Kateřínská Hora v bývalých Sudetách. Práve tu prebieha urputný odsun sudetských Nemcov a v miestnom sanatóriu sa dejú nekalé veci. Práve tu totiž skupina bývalých príslušníkov Waffen SS v prestrojení za chovancov ústavu plánuje útek do vojnou rozbitého Nemecka aby unikli trestom za vojnové zločiny. Hlavnou devízou tohto dielu je mierne hororová atmosféra v spojení so skutočnými reáliami spojenými s povojnovým odsunom sudeťákov. ()

Radko 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Keď dochádza k uplatňovaniu kolektívnej viny, je atmosféra ponurá a bezútešná. Jiŕímu Sequensovi sa v epizóde, odohrávajúcej sa kdesi v povojnových Sudetoch, podarilo vykresliť takúto náladu bezozvyšku. Za to skúsenému režisérovi kriminálnych filmov a seriálov patrí pochvala. Horšie je to s dejom. Ten posilňuje oficiálny dobový výklad dejín, spočívajúci v naratíve, že odsun nemeckej menšiny z územia povojnového Česko-Slovenska bol vlastne v poriadku. Pretože všetci boli vlastne tak či onak prívržencami naci ideológie. Isteže bolo hafo kadejakých werevolfov, skrytých príslušníkov SS a iných nacikádrov, medzi českými Nemcami. Každému súdnemu ale je jasné, že tých naozaj škodných bolo z celkového počtu odsunutých minimum. Toto je zase vec, čo musí hodnotenie trochu znížiť. Poznámka: Z dochovaných svedectiev a záznamov je zrejmé, že celý seriál "30 prípadov majora Zemana" prechádzal ešte vo fáze scenára dôkladným ideologickým preverovaním a viacerými úpravami. Tie diktovali ako príslušné stranícke štruktúry Komunistickej strany Česko-Slovenska (KSČ)  ako aj  priamo ozbrojeno-bezpečnostné zložky boľševického aparátu, menovite Štátna bezpečnosť (ŠtB), ktorá scenár seriálu v podstate dirigovala. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (9)

  • Zdeněk Srstka (príslušník SS) pri scéne, kde horel autobus s vojakmi SS, vybiehal z neho ako posledný s omeškaním a sám skoro uhorel, takže záber sa musel celý pretočiť znovu. (Raccoon.city)
  • Ludvík Velenský (Stanislav Fišer) jezdí ve voze Wehrmachtu Volkswagen Kübelwagen – VW 82.  Jedná se o vojenský osobní automobil vyráběný v letech 1940–1945. (sator)
  • Dr. Wolf (Luděk Munzar) je střelen z pistole do zad, přesto se při zásahu drží za břicho. (sator)

Reklama

Reklama