Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tři muži (Josef Vinklář, Jan Tříska a Oldřich Vízner) se chystají na útěk za hranice. Na okraji Prahy přepadnou sanitku, osádku přivážou ke stromům v lese a omámí chloroformem. Poté přepadnou a zavraždí příslušníka SNB a ze služebny uloupí zbraně. Pachatelé těchto hrůzných činů jsou včas dopadeni. Lídě Zemanové se narodí dcera... Zdroj: Kniha Daniela Růžičky: Major Zeman – propaganda nebo krimi? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (28)

Snorlax 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Příliš růžovými brýlemi viděný případ bratrů Mašínů. Místo vrahů jsou zde dva zbabělí kluci, kteří podléhají vlivu psychicky narušeného vůdce jejich trojice. Tohle bych Sequensovi i odpustila, ale pozitivně vyznívající závěr nikoliv. Vrazi dosud nebyli potrestáni, takže tento konec, kdy pachatelé jsou dopadeni, nebo mrtví, mi přijde jako naplivání do tváří obětí Mašínů i jejich blízkých. Velice se divím, že takto překroucený příběh cenzura umožnila odvysílat. Uvážíme-li fakt, že ceký seriál vznikal na přímou objednávku MV, mohu dospět jen k jedinému závěru. Soudruhům daleko více vadilo připustit selhání SNB, než překroucení skutečnosti ve prospěch vrahů. Na druhou stranu musím ocenit Sequensův nápad s hračkou, která se stala průvodkyní mrtvých. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Víš, na co jsem přišel? Že ten jejich stát je organizace tak složitá, že stačí deset dvacet pořádnejch chlapů s pistolema, ze kterejch se nebojej vystřelit a stát je jejich." Pro někoho jsou bratři Mašinové hrdinní bojovníci proti komunistům a pro mě jsou to vrazi. Kdyby se proti nim tehdy statečně postavil samotný nastávající tatínek Honza Zeman, tak by jim jistě názorně předvedl, kterak by zatočil s tím imperialistickým šmejdem a ochránil přitom svou socialistickou vlast. Takhle to proti nim musel uhrát alespoň v seriálu a přestože toho vyšetřování tam zase tak moc není, tak jisté napětí to určitě nepostrádalo. ()

Reklama

SOLOM. 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Inspirace Mašíny je sice zřejmá, každý na to má vlastní pohled, nicméně já je nikdy nepovažoval za hrdiny…Každopádně tvůrci při vykreslování této zrůdné události udělali svým způsobem „prdel“ a bandu vrahů vykreslili opravdu „bizarně“, to se musí nechat. Místy se tu objeví celkem zajímavá atmosféra, ale jinak je to zcela obyčejný šedý průměr. Nicméně gratulka Zemanovi k narození dítěte. Asi jediný světlý bod této zápletky… ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Máš strach viď? Nelži máš strach, protože seš zbabělej esenbák kterej nic nemůže! Nic! Rozumíš? Dokonale psychopatickej Vinklář mě svého času budil ze sna a ani po letech jeho výkon neztrácí nic ze své působivosti. Jinak co se týče kontroverzí okolo tohoto dílu který je evidentně inspirovaný případem bratří Mašínů, tak nepopírám, že tu jsou vykresleni, tak trochu jako karikatury a možná, že to je přehnaný, ale mě to nepřekáží, protože na rovinu pro mě to nejsou žádní odbojáři a hnusný zbabělý vrah který podřízne svázanýho chlapa pro mě zůstává hnusným zbabělým vrahem a je jedno jakými ideály se zaštítí. Jinak spousta historických faktů tady opět celkem sedí jenom pravda ten konec je možná zbytečně upravený, tak aby z něj byl triumf státní bezpečnosti, protože všichni víme, že to takhle nebylo. Na druhou stranu chápu, že v době kdy to bylo natočeno, tak se nemohlo jenom tak přiznat, že vrazi se na hranicích prostříleli a foukli za kopečky, takže téhle úpravě dokážu porozumět. Honza to nakonec celý rozsekne i když pachatelé se v tomto případě vesměs usvědčí sami a na konci se dočká narození potomka a oko nejednoho fanouška Zemanovce, tak nezůstane suché.100% ()

sator 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Často se uvádí že se jedná o případ bratrů Mašínů, ale z jejich skutečným případem to nijak nesouvisí a reálie tomu vůbec neodpovídají, dokonce ani to, že by byli pachatelé bratři zde nezaznělo. O faktech jejich útěku za hranice vypovídá víc knih i dokumentů. Dokument Bratři Mašínové, Po stopách třetího odboje - Do Berlína!. Historie CS - Mašínové. Knihy: Cesta na severozápad, Zatím dobrý, kniha a později komiks, Odbojová skupina bratří Mašínů, Riskantní útěk. ()

Galerie (3)

Zajímavosti (10)

  • Slovo „strach“ zazní ve filmu přesně 17x. (ClintEastwood)
  • Režisér Jiří Sequens sa podľa svojich slov len riadil námetom, ktorý dostal od ideovej komisie. Tá na príkaz komunistických pohlavárov na výrobu časti seriálu dohliadala. Ideová komisia sa pri vyberaní námetu nechala inšpirovať príbehom bratov Mašínovcov. Bratia Mašínoví boli obaja vyznamenaný prezidentom E. Benešom za chrabrosť, viedli v roku 1953 skupinu piatich ľudí pri úteku za hranice. Všetko prasklo, ale bratia Mašínoví sa na západ prestrieľali. Zostalo po nich šesť mŕtvych. Dvaja z ich skupiny boli neskôr zadržaní a popravení, bratia Mašínoví a Milan Palmer sa dostali až do USA, kde narukovali do americkej armády. (Raccoon.city)
  • V epizodě je vůz Sanitní Škoda 1201 záchranné služby, první vozy obdržela záchranka v listopadu 1952, díl se ale odehrává v roce 1951. (sator)

Reklama

Reklama