Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nemocný Bláha chce pryč z republiky a sejde se kvůli tomu s britským obchodním zástupcem a rezidentem západní tajné služby Hacklem (Jiří Holý). Ten mu slíbí zajistit odjezd a prozatímní azyl v jedné chatě. Nemocný Bláha úkryt opouští a vyčerpaný se hroutí do příkopu u silnice, kde jej najde starší žena (Jana Dítětová) a odveze k sobě domů. Bláha se zotaví, využije situace, kdy žena opustí domov, uteče a před nelegálním útěkem z republiky vyhledá Zemana, aby se mu pomstil. Do jeho výstřelu však vstoupí Zemana žena, čímž svému muži zachrání život a sama těžce raněna později umírá. Zeman Bláhu po nedlouhém pronásledování zastřelí. Hackl opouští Československo a netuší, že jeho milenku (Regina Rázlová), jedoucí s ním, získal Kalina ke spolupráci s Bezpečností... Zdroj: Kniha Daniela Růžičky: Major Zeman – propaganda nebo krimi? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (23)

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Štvrtá epizóda z druhej série československého kriminálneho televízneho seriálu "Tridsať prípadov majora Zemana" nesie názov "Koniec veľkej šance". Je to koniec imeprialistického tajného agenta Pavla Bláhu v Čechách. Je zneškodnený. Major Jan Zeman s ním urobí krátky proces, zastrelí ho ako psa. Viac už nebude pobehovať po ČSSR a rozvracať nám náš socialistický systém. Definitívne skončil. Škoda, že tento podlý, zákerný, podvratný živel stihne ešte pred tým zabiť Zemanovu ženu. Lída Zemanová sa chrabro vrhne do dráhy strely, ktorú Bláha vystrelil na jej hrdinského a milovaného manžela. ** ()

subic 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Rok 1957. A zase ten Bláha, ale tentokrát už naposledy, na konci dílu udělá z Honzy Zemana vdovce. Obchodní zástupce v textilu a agent Hakl tu jezdí v tehdy novinkovém parádním Citroenu DS. A miniroličku tu má i mladý rejža Jiří Adamec jako řidič kamionu, který tu na konci odveze Hakla do Německa a s ním i budoucí agentku Hanku Bízovou. ()

Reklama

carl.oesch odpad!

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Je to samozřejmě klasická komunistická slátanina. Jenže mě fascinuje, jak odfláknutá. Herecké výkony jsou vesměs v lepším případě průměrné, ale dostalo mě, jak se soudruzi neobtěžovali ani s tím, aby to vypadalo alespoň trochu dobově. Nechám stranou oblečení, to všechno nějak tak patřilo do sedmdesátek, ale v tomhle dílu mě praštily do očí dvě věci. Silnice v tehdejší době neměly ani středové čáry, natož krajní a těžko mohl Holý jezdit v roce 1957 s Citroenem DS z roku 11962 a výše. Podobné to bylo i s tou Volhou, která ho sleduje, ta se rovněž začala vyrábět o pět let později. "Narodila" se v GAZu rok předtím, ale první modely vypadaly jinak a je otázka, kdy se začala dovážet i k nám. Jediné auto, které v roce 1957 bylo na světě byla Škoda 440, jinými slovy spartak. Ale tak daleko soudruzi přece nezacházeli. Vždyť to nebylo ani potřeba, většina lidí to ve své době s nadšením sledovala (menšina) a nebo s úsměškem (většina) nevěděla mnohem důležitější věci...stačí si těchto věcí všimnout v dobových filmech. ()

Kakho-oto 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nepřátelé komunistů zlikvidovali policistovi a komunistovi Zemanovi nejen otce, ale i první manželku. Vrahem Lídy Zemanové nemohl být nikdo jiný než Pavel Bláha, který byl v Československu nelegálně dlouhých pět let, aniž by dosáhl nějakého úspěchu. Tvůrci cílili na city diváků, kterým měl Bláha připadnout jako nanejvýše odporný a zákeřný jedinec. Podle toho, co jsem četl, se jim to moc nepovedlo. Nedivím se, na mě Bláha v seriálu také nepůsobí příliš negativně. Nikdy jsem nečetl, že by nějaký agent chodec zastřelil manželku příslušníka SNB, navíc na podzim 1957, kdy již byla doba střelců (spíše agentů-chodců) skutečně již minulostí. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Na scéně je znovu agent Bláha, tentokrát rozhodnutý znovu opustit republiku. Onemocní však chřipkou a agent cizí mocnosti Hackl ho ubytuje v ukryté chatě. Nechá ho tam však moc dlouho, nemocný Bláha uteče a na silnici mu zastaví starší žena Jiřina. Odveze ho do svého bytu, kde se ho snaží vykurýrovat. Bláha se zotaví a od zamilované ženy uprchne. Chce se znovu spojit s Haklem a emigrovat, předtím se ale ještě chce pomstít kapitánu Zemanovi. Sleduje ho v parku, kde je se svou ženou. Při střelbě na Zemana mu do rány vstoupí jeho žena a je zasažena dvěma ranami. Lékařů se nepodaří Lídu zachránit. ()

Galerie (1)

Zajímavosti (13)

  • Netradičná pištoľ, ktorú má Pavel Bláha (Radoslav Brzobohatý), je model Welrod, pištoľ vyvinutá Britmi počas Druhej svetovej vojny. Bola vyvinutá predovšetkým na atentáty na nacistických pohlavárov a jedná sa o jednu z najtichších pištolí, aké boli kedy navrhnuté. (ČSFD)
  • Na konci epizody je na budově celnice vidět státní znak ČSSR, užívaný od roku 1960. Tato epizoda se ale odehrává v roce 1957. (Ganglion)

Reklama

Reklama