Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Rok 1892. Na cestě k odpuštění není nikdo v bezpečí. Lze v zemi divochů najít lidskost? ... Vydejte se spolu s hrdiny na klopotnou cestu nenávisti, vykoupení a přežití... Po téměř dvou desetiletích bojů s domorodými Šajeny, Apači a Komanči, dostane kapitán americké kavalerie a válečný hrdina Joseph Blocker poslední rozkaz. Kapitán má doprovodit churavějícího šajenského náčelníka Žlutého jestřába, svého nejopovrhovanějšího nepřítele, do jeho domoviny v Montaně. Nechtěný úkol před odchodem do výslužby se ještě více zkomplikuje, když se kapitánova skvadra bude muset ujmout ovdovělé osadnice Rosalee Quaidové. Smečky všudypřítomných loupeživých Komančů jsou přitom stále na válečné stezce a touží po krvi; dokáže zkušený kapitán naposledy splnit svou povinnost? (Česká televize)

(více)

Videa (9)

Trailer 2

Recenze (437)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Hostiles mělo všechny předpoklady líbit se mi, ale naplnilo je jen částečně. Navnadí bezskrupulózní úvod s napadením farmy, Takayanagi kraluje krajinomalbami pro velká plátna, nehostinnost zdivočelého západu je krutě všudypřítomná a Baleův obličejový minimalismus kyselé prdele je doveden k dokonalosti. Dokonce i Huron Magua se vrátil z věčných lovišť, aby byl do nich eskortován jako Cheyenne! Tak proč to sakra nefunguje!? Je to možnou uživatelskou záměnou meditativnosti za rozvleklost? Nebo klišovitými a nepůvodními dialogy (slyšel jsem správně citaci Williama Munnyho z Unforgiven)? Nebo snad za tím stojí ten dějový oblouk, kdy se nenávistí okoralý zabiják indiánů promění na člena hnutí Red Lives Matter? Ne, že by to nebylo možné, ale ten přerod musí působit přirozeně.. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Naštěstí Cooper pochopil, že Black Mass byla hodně nepovedená zkouška nového směru jeho režie a že ideální je vrátit se k tomu co umí nejlépe. Hostiles kopíruje rukopis Out of the Furnace. Je pomalý, plný násilí a syrových emocí. Namísto ryze mužského záběru tentokrát začleňuje i silný ženský element a povedlo se to na jedničku. Rozmělňuje chlapácky western, dodává mu dramatický rozměr i silný emocionální oblouk, neboť právě scény s Rosamund Pike jsou mnohdy mrazivé, jindy alespoň velmi působivé a divákem pochopitelné. Bale hraje podobnou roli jako v o pár let starším bratříčkovi z přítomnosti. Moc toho nenamluví, hodně koná. Tvůrci vypráví jednak drsný, naprosto klasicky podaný příběh (střet bělochů a původních divochů) typického westernu a zároveň podprahově rozehrávají zajímavou hru nenávisti a usmíření, kde charaktery mnohdy nejsou jednoznačně dobré ani špatné a jde často jen o úhel pohledu a chápání. Skvělá kamera a unikátní scenérie Wyomingu a Montany dokreslují tesknou atmosféru, podpořenou tklivými houslemi Maxe Richtera. Western bez zbytečných experimentů, pevný v základech. Návrat ke kořenům úspěšný. ()

Reklama

Mr.Apache 

všechny recenze uživatele

Těžko hodnotit. Byl to asi nejlepší (skutečný) western za posledních dvacet let, pokud mi něco zásadního neuniklo. I tak to ale mělo mouchy, stejně jako jasně pětihvězdičkové pasáže. Neseděla mi hlavně scéna usmíření rudobijce a starého náčelníka - příliš chtěná a křečovitá. A nějak moc mě (na rozdíl od Stanislava_H) nevzal ani ten poslední záběr. Jinak to bylo až do rychlého konce komančské bandy naprosto výborné. Pak to nabralo až příliš psychologický ponor, který mi opět moc neseděl, a ze kterého se filmu už nepodařilo až na pár nadechnutí úspěšně vynořit. Závěrečná přestřelka na indiánském pohřebišti, ač byla moc fajn, to u mě na ty čtyři hvězdičky bohužel nevytáhla. Ale bylo to velice těsné. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Koňská dávka westernové deprese. Nabízí se srovnání s nedávným přehypovaným Bone Tomahawk - který na ukazování ukrutnosti divokého západu šel skrze brakovou brutalitu a lacinou šokantnost. Hostiles nic takového nepotřebuje, jde mnohem víc do hloubky, zaryje se pod kůži oduševnělým vyprávěním o nečernobílých charakterech v nečernobílém světě. I minimalistické prostředky stačí, pár vynikajících herců a krajina... a všudypřítomný pach smrti, jizev na duši, dávných křivd a možná snad i nějaké naděje, že to jednou skončí. Třeba kulkou do hlavy. 8/10 ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Nepřátelé jsou krutá westernová podívaná o hledání vzájemného respektu dvou bojovníků na politicky podnícené cestě (na způsob Zachraňte vojína Ryana). Překvapivě jde v tomto snímku narazit na mnoho paralel s jiným novodobým westernem, 3:10 Vlak do Yumy, ať už kvůli kostře příběhu, obdobné atmosféře, či obsazení Christian Bale/Ben Foster. Jinak si ovšem Nepřátelé kráčí svou vlastní pomalou cestou a rozhodně diváka nenechají chladným. Scott Cooper výborně režíruje. Scéna, kde Metz (Rory Cochrane) klečí před náčelníkovým stanem, by v jiném pojetí vyzněla jako neskutečné klišé, ale se skvělými herci a Cooperovým režijním vedením pro mě byla highlightem filmu. [KVIFF 2018] ()

Galerie (36)

Zajímavosti (10)

  • V roku 1982 oba kmene, Cheyenne a Comanche, boli už po vojne, čo sa týka aj medzikmeňových konfliktov aj konfliktov voči belochom. (Real Tom Hardy)
  • Postava desiatnika Woodsona (Jonathan Majors), je, samozrejme, historicky nepresná. Afroamerickí vojaci bývali v samostatných regimentoch, kde boli všetci až na vyššie hodnosti čiernej pleti. Vo filme je Woodson v štandardnom regimente s bielymi vojakmi. (Real Tom Hardy)
  • Filmovanie snímky prebiehalo chronologicky v Novom Mexiku, Colorade a Arizone. (MikaelSVK)

Související novinky

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2018

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD.cz tradičně sestavili trojku nej filmů a seriálů, uvedených do distribuce nebo na filmových festivalech v uplynulém roce. S pěti hlasy jednoznačně vyhrávají mezi filmy… (více)

Ben Foster jako Jan Žižka

Ben Foster jako Jan Žižka

24.08.2018

Necelý měsíc před začátkem natáčení odtajnil producent a režisér Petr Jákl jméno herce, který ztvární hlavní roli v připravovaném historickém velkofilmu Jan Žižka. Je jím americký herec Ben Foster,… (více)

Reklama

Reklama