Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Svět legendárního spisovatele J.D. Salingera působivě ožívá v tomto snímku odhalujícím detailní pohled do životních zkušeností, které formovaly jednoho z nejproslulejších, nejkontroverznějších a nejtajemnějších spisovatelů naší doby. Snímek "Rebel v žitě", odehrávající se v barvitém prostředí New Yorku poloviny 20. století, sleduje mladého Salingera (Nicholas Hoult), který se snaží hlasitě vyjádřit, udržuje bouřlivý vztah s mladou hvězdičkou Oonou O'Neillovou (Zoey Deutchová) a přežívá hrůzy druhé světové války na evropských bojištích. Právě tyto zážitky daly vzniknout jeho mistrovskému dílu Kdo chytá v žitě, které mu přes noc přineslo slávu (i neblahou proslulost) a přimělo jej stáhnout se na zbytek života z očí veřejnosti. Film, v jehož hlavních rolích se představují Kevin Spacey a Sarah Paulsonová, nabízí vábivou sondu do života a doby nepochopeného génia, který porušil pravidla a redefinoval americkou literaturu. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (64)

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Dokud se ve filmu vyskytuje Kevin Spacey, má to švih. Nicholas Hoult je ale příliš nečitelný, aby utáhl celý film sám. A tak se to vleče a v osmdesáté minutě máte pocit, že dvě hodiny projekce už musely uběhnout. Přesto film nezatracuji, minimálně jsem rozšířil své obzory. Hrdina mi sympatický nebyl a stěží si mne získal do konce filmu. To bude asi problém číslo jedna. 65% ()

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

"YOUR FATHER, HE'S JUST JEALOUS BECAUSE YOU'RE A PAID WRITER. HE'S NOTHING BUT A LOUSY JEW PIG SELLER." ------------- Konečne! Konečne poriadny spisovateľský film, ktorý sa téme plne oddal a bol iba o nej a o ničom inom. Desiatky filmov, ako napr. Tajomné Okno, Insomnia, Black Butterfly či Všemocný, sú viac menej o inom a spisovateľ je tam ako sekundárny dôvod. Rebel v žite rovnakým prípadom nie je, možno pre to, že sa jedná o životopisný film spisovateľa. Perfektný debut pre Dannyho, skvelý Houltov výkon, Spacey ešte lepší, o tom sa nemusíme ani baviť. V určitých momentoch film trošku zoslabol, najmä po tom, ako sa J. D. vrátil z vojny, celkovo však veľmi, ale veľmi dobré. Viac tej intenzívnejšej hudby tak, ako v úplnom závere, nemal by som snáď ani dôvod dlhšie rozmýšľať nad hodnotením. ()

Reklama

Chudobka 

všechny recenze uživatele

Knihu Kdo chytá v žitě miluju, četla jsem ji mnohokrát, mám ráda i Salingerovy povídky - např. Den jako stvořený pro banánové rybičky.  Takže na film jsem se těšila. A nezklamal mě. Tajemný spisovatel, který vyhledával samotu, nevydával, nechtěl se bavit s novináři, to všechno jsem o něm věděla. A vůbec jsem se jeho rozhodnutí žít v ústraní nedivila. Válečné zážitky ho silně poznamenaly. Nicholas Hoult jako Salinger mě příjemně překvapil, Kevin Spacey byl výborný jako vždy.  Holden Caulfield je moje velká láska a tento film byl jako krásné setkání s přítelem, s kterým souzním. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Drobnější americké romány - jako Salingerovi "Chytači v žitě", Amisův "Šťastný Jim", Rothův "Goodbye Columbus, ale také Fizgeraldův "Gatsby" - patřily mezi naši týnedžerskou stravu šedesátých let. Od této doby jsem se jich netknul, nevím už ani, proč jsem je četl tehdy. Navíc ke zfilmovaným biografiím přistupuji dost opatrně. Tahle se mi ale líbila, nejen vzhledem Salingerovi samému, ale i spoustě zajímavých vedlejších postav (třeba mladá Oona později Chaplinová, která snad nejzjevněji předvedla, že manžel může být i 3x starší, pokud má nejen dost peněž, ale především dostatečnou společenskou prestiž; D.T. Suzuki, jehož myšlenky byl interpretovány dost rozporně atd.). Nicméně mě film nepřiměl k tomu, abych se vrátil k Salingerovu dílu, nicméně jsem přitom stvořil (v hlavě) salingerovskou povídku (o tom, jak jsem z ranče tiskaře Franka jel na koni (byl to Quarter Horse) z Hudsonu, New Hampshire, navšítivit J.D. Salingera do Cornishe, též New Hampshire - tehdy byl ještě na živu, dožil se 91 let). Pozn.: V sozučasné době mě leccos pudí porovnávat uvedené americké romány s podobně rozsáhlými romány italských autorů, především Itala Calvina (Nespatřená města, Baron na stromech), které jsou nejen klidnější a světlejší, ale zároveň jsou esencí celoživotních postojů, tedy nejen výbuchů nekontrolvaného mládí. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Životopisné filmy osobností, které pro mě do té doby nic neznamenají, to u mě mají vždycky těžké. Salinger si mě ale v podání Nicholase Houlta docela získal. Stejně tak i Kevin Spacey v jeho klasické roli mentora. No a celkově vlastně film splnil vše, co jsem od něj požadoval. Dokonce to došlo až tak daleko, že mám nevýslovnou chuť si přečíst Co chytneš v žitě a přemýšlet nad tím, jak takový námět dokáže vymyslet člověk, kterému nikdo v jeho okolí nevěstí nic dobrého... ()

Galerie (24)

Zajímavosti (4)

  • Film sa natáčal v New Yorku (New York, USA). (Arsenal83)
  • Salingerovu knihu „Kdo chytá v žitě“ měl u sebe vrah Johna Lennona, psychicky nemocný Mark David Chapman. (noelcoward73)

Související novinky

Kdo si zahraje mladého Tolkiena?

Kdo si zahraje mladého Tolkiena?

29.07.2017

Když se na velkém plátně objevili Truman Capote, Jane Austenová, James Barrie, Edgar Allan Poe nebo P. L. Travers (a brzy nás čeká A. A. Milne), proč by neměl dostat biografii J. R. R. Tolkien? Jak… (více)

Reklama

Reklama