Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Do zájezdního hostince U Admirála Benbowa přijíždí opilecký námořník Billy Bones (Lionel Stander), jemuž ke štěstí stačí vejce, slanina a moře rumu. Billy si rád užívá, ale neplatí a tak když jednoho dne umře, vezme z jeho námořnického kufru syn hostinské Jim Hawkins (Kim Burfield) voskem zapečetěný balíček. V tom balíčku se nachází mapa s vyznačenou cestou k pokladu samotného kapitána Flinta a tak netrvá dlouho a k Ostrovu pokladů vyrazí výprava vedená hrabětem Trelawneym a doktorem Liveseym. Nikdo ale netuší, že tajemný námořník s jednou nohou Dlouhý John Silver (Orson Welles), kterého se bál i sám proslavený krvavý pirát Flint, je na palubě, a že i s posádkou má na poklad zálusk... (monolog)

(více)

Recenze (37)

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Když se řekne >poklad kapitána Flinta<, snad každému se ze starší generace okamžitě vybaví dobrodružství mladého Jima Hawkinse po setkání s pirátským kapitánem Longem Johnem Silverem a jejich hledání onoho pokladu. Skotský spisovatel Robert Louis Stevenson a jeho zřejmě nejslavnější literární dílo dodnes nejrůznějšími tvůrci přitahované. Představovat děj je tedy zbytečným nošením dříví do lesa. Filmová verze ze sedmdesátých let má právě vlivem doby svého vzniku svá vlastní specifika v rámci dobrodružných filmů určené pro děti a mládež a tak byl přijat velmi rozporuplně. K nemilosti fanoušků literární předlohy byl příběh převedený do scénáře hodně zjednodušen, tudíž mnohé důležitosti zcela chybí a mnohé nevyzní tak, jak by správně mělo. Dětským divákům je však tato verze velice vhodná, neboť právě pro ně vhodně reprezentuje dějství a zbytečně nezatěžuje složitostmi. Piráti nevyznívají tak hrozivě, jak to u jiných filmů určené pro dospělé bývá, je umírněná temná atmosféra a vůbec celé napětí. Zkrátka, je to celé značně odlehčené. Ale je fakt, že o něco živější to být mohlo. Každopádně už samotný začátek snímku onen příběh hodně připomene, což znamená, že literární předlohy se scénář drží, a tak ať se to někomu líbí nebo ne, pro děti a mládež je toto filmové zpracování velice vhodné. Dospělí diváci k svému plnému uspokojení nechť se poohlédnou po filmové verzi jiné. ()

Compadre 

všechny recenze uživatele

Kam se hrabou komerční a předražení Piráti z Karibiku...tomuhle Ostrovu pokladů jsem jako děcko absolutně propadl a věřím, že i nyní by mě nezklamal (mimochodem, po letech zjišťuji, že legendárního Dlouhého Johna Silvera tenkrát hrál perfektním způsobem skvělý režisér Orson Welles). Dobrodružná klasika. ()

Reklama

mortak 

všechny recenze uživatele

Levná, průměrná a nenápaditá adaptace románu stojící na Orsonu Wellsovi, který přesně vystihl magickou přitažlivost protřelého piráta Johna Silvera Tři hvězdičky si zaslouží proto, že se scénaristé nepokoušeli být chytřejší mistra Stevensona a tak sledujeme přesně dialogy a situace z knihy a z rytin Rouxe, což je mi velmi sympatické, protože jsem se při sledování vrátil do dětských let, kdy Ostrov pokladů patřil k mým nejoblíbenějším knižkám. ()

blackJag 

všechny recenze uživatele

Stáří snímek trochu podlamuje v kolenou, kostýmy mají místy karnevalovou úroveň, ale jinak jde o přímočaré a zábavné pirátské dobrodružství podle knižní klasiky, které v dětství četl snad každý kluk (a nejedno děvče). V případě herců oprávněně zaujme především Orson Welles v roli prohnané Silvera, neztratí se ale ani oblíbený padouch filmových mayovek Rik Battaglia (kapitán Smollett) nebo francouzský komik Jean Lefebvre (Ben Gunn). II Hudba: Natale Massara. 70% ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Dobrodružný příběh Jima Hawkinse zfilmovaný způsobem, který je mně milý, příjemný a lahodí mému oku. Zub času už se sice malinko zakousl, ale to se dá s úsměvem přehlédnout, vždyť se jedná o dětskou klasiku. Orson Welles jedním slovem úžasný, v roli podivínského Bena potěšil Jean Lefebvre a malý Kim Burfield se v téhle společnosti držel statečně, takže ano, u mě dobrý, spokojenost. ()

Galerie (14)

Reklama

Reklama