Reklama

Reklama

Apollo 13

Trailer 1
USA, 1995, 140 min

Obsahy(1)

"Nejúspěšnější neúspěšná" akce v dějinách americké astronautiky se odehrála ve dnech 11. až 17. dubna 1970. Tehdy po pečlivých přípravách, zcela bez povšimnutí veřejnosti, která už podobné lety brala jako samozřejmost, vystartovala k měsíci posádka ve složení Jim Lovell, Fred Haise a Jack Swiger, který na poslední chvíli nahradil kvůli zdravotním potížím původního člena posádky, Kena Mattingliho. První dny letu proběhly hladce, ale pak, 13. dubna se z reproduktorů v řídícím středisku ozvalo legendární "Houstone, máme problém." Utrhla se jedna z nádrží s kyslíkem a poškodila přitom druhou. Začal klesat tlak, objevily se potíže se spojením. Posádka pochopila, že jejich sen, stanout na povrchu měsíce, je ztracen a změnil se v zoufalou bitvu o život. Aby ušetřili vzduch, přesunou se astronauti do přistávacího modulu a pokouší se udržet loď ve směru. V Houstonu je rozhodnuto využít pro návrat gravitační sílu Měsíce a tak astronauty čeká nesmírně obtížný, ne-li nemožný úkol. Obletět s těžce poškozenou lodí Měsíc, vrátit se k Zemi a bezpečně přistát. Celý svět se zatajeným dechem sleduje drama odehrávající se daleko za hranicemi zemské atmosféry... Film byl nominovaný na Oskara v 9 kategoriích, nakonec se mu podařilo získat dva. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (563)

golfista 

všechny recenze uživatele

Jedno z mála témat u kterých mi nevadí americké vlastenectví je právě vesmírný výzkum. Když nad nimi pípal Sputnik, stáli s otevřenou pusou. Když se nad nimi po pouhých 12 letech ozvalo "Houston, we have a problem" dokázali dostat na zem nejpoškozenější vesmírnou loď, co kdy létala kolem měsíce. Myslím, že mají na co být v tomto směru hrdi a Ron Howard tenhle pravdivý příběh natočil velmi přesvědčivě se skvělými výkony hlavních představitelů. ()

Houdini 

všechny recenze uživatele

NFR 2023, Oscar 2 : Střih, Zvuk + 7 nominací: Nejlepší film, Herec VR - Ed Harris, Herečka VR - Kathleen Quinlan, Výprava, Vizuální efekty, Hudba, Scénář - A ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Skvěle zrekonstruovaná jedna z významných událostí letů do vesmíru. Přiměřeně napínavé i autentické. Perfektní výkony všech zůčastněných herců, dobré triky. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Velký film, velké drama, v zásadě "jenom" hraný dokument. Ale proklatě dobrý hraný dokument... Ron Howard prostě tohle umí. Po těch letech a x reprízách 80%. Ale představte si, jak moc mě to asi vzalo při premiéře v kině, když mi bylo ani ne dvanáct;) PS: V závěrečných titulcích se mluví o tom, že celou katastrofu způsobila vadná cívka či tak něco za pár centů - což není tak docela pravda, protože problém byl ve vyšším napětí v rozvodech, než na jaké byl konstruován termostatický spínač, který měl rozpojit obvod pro zahřívání a promíchání nádrží při určité teplotě. Spínač se kvůli nestejnému napětí ještě na Zemi při předletových zkouškách roztavil a ztuhl v poloze "sepnuto", díky tomu se nádrž zahřála na vysokou teplotu, která roztavila izolaci vodičů, které tak zůstaly po naplnění nádrže před skutečným startem v kapalném kyslíku obnažené. Komické je, že se na to zahřátí nepřišlo kvůli tomu, že stupnice na měřících přístrojích ve velínu měly jen tolik stupňů, při kolika mělo dojít k rozepnutí obvodu (konstruktéři prostě nepočítali s tím, že by se obvod nerozpojil), takže růst teploty nebyl vidět. Když pak už ve vesmírném prostoru - a to až při třetím promíchání nádrží - přeskočila jiskra z neizolovaných vodičů, nastal "problém". Alespoň tak o tom píše Pavel Toufar;) ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Ani na chvíli jsem neměl problém uvěřit, že to proběhlo nějak takhle. 85% Zajímavé komentáře: Adman, Honzíno ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Až nyní jsem tento slavný film viděl tak nějak pořádně, v klidu, v originálním znění, nerušeně od začátku až do konce ... a je to prostě takový klasický Ron Howard, když má zrovna po ruce solidní scénář. Perfektně zvládnuté, ale ne úplně strhující řemeslo. Wow moment chybí. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

"Houstone, máme problém". Legendární věta tady také zazněla a na základě tohoto problému pak vznikl celý film. A velmi povedený film. Stejně povedený jako vtipný nápis, jenž jsem nedávno viděl na jakémsi zahraničním autobuse, který byl celý pomalovaný hvězdičkama a nápisy Space Travellers, jen pod zadním oknem měl napsáno (přeloženo) "Nebojte se, tohle není Apollo 13 a řidič se nejmenuje Tom Hanks." ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Skvostný film o kosmonautech a o tom jakou to dá námahu vylízt až na samý vrchol matičky Země a že to není nic jednoduchého. Ve filmu hraje řada výborných herců, ale jasné je že v tomto filmu je herec numero uno Tom Hanks, jakožto u mnoha filmů i když bych chtěl vyzdvyhnout Eda Harrise, Billa Paxtona a Kevina Bacona, kteří mu bravurně sekundují. Jsem rád že byl film o této dalo by se říct jedné z největší vesmírné události Americké historie tedy až po Armstrongovi natočen, jednou se to ještě bude hodit. ---Kdybych dostal dolar za každou smrt v simulátoru - byl bych na stáří zajištěný. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Velký a skvělý film, který nemá výraznou slabou chvíli. Dokonalý Tom Hanks a i zbytek herců (K.Bacon, B.Paxton, Ed Harris a další) předvádějí úžasné herecké výkony. To celé v zajímavém obalu od Rona Howarda. Krásný film ;-) - toto jsme psal po prvním shlédnutí, ale po druhém se mi trochu zmměnil názor a cítím v tom filmu trochu rutiny ze strany Rona Howarda a ubírám jednu hvězdičku :-) ()

woody 

všechny recenze uživatele

Skvěle natočený film který svou atmosférou a výtečnými výkony zaujímá v mém žebříčku kosmonautských filmů jasnou jedničku. 10/10 ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Jeden z mých nejmilejších filmů. Po pomalejším rozjezdu se střídá jedna nezapomenutelná scéna s druhou. Když jsem si film půjčil na kazetě poprvé, pustil jsem si ho třikrát za sebou. Jeden z nejpovedenějších soundtracků Jamese Hornera. Výborní herci (nejlepší Hanks, Harris a Sinise). Nejlepší scény: start, nehoda, manuální korekce letu na konci. Povedený byl dabing, líbilo se mi to více než s titulkama, protože při scéně nehody se hlavně mluví a já jsem nestačil sledovat děj. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Velice napínavý film se skvělým obsazením a přesnou Howardovou režií. Většinou mě filmy o kosmonautech moc nebavěj ale Apollo 13 mě fakt strhlo. ()

Nathalie 

všechny recenze uživatele

Vesmír se je převeliký, Apollo 13 komorní a já, já si zpívám Sinatrovo: Fly me to the Moon and let me play among the stars. ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack James Horner: 1. Main Title - James Horner ,2. One Small Step - Walter Cronkite And Neil Armstrong ,3. Night Train - James Brown ,4. Groovin' - The Young Rascals ,5. Somebody To Love - Jefferson Airplane ,6. I Can See For Miles - The Who ,7. Purple Haze - Jimmy Hendrix ,8. Launch Control - Dialogue/Soundtrack ,9. All Systems Go - Dialogue/Soundtrack ,10. Welcome To Apollo 13 - Dialogue/Soundtrack ,11. Spirit In The Sky - Norman Greenbaum ,12. House Cleaning - Dialogue/Soundtrack ,13. Houston, We Have A Problem - Dialogue/Soundtrack ,14. Master Alarm - Dialogue/Soundtrack ,15. Into The Lem - Dialogue/Soundtrack ,16. Out Of Time - Dialogue/Soundtrack ,17. Darkside Of The Moon - James Horner ,18. Failure Is Not An Optinon - Dialogue/Soundtrack ,19. Honky Tonkin' - Hank Williams ,20. Blue Moon - The Mavericks ,21. Waiting For Disaster - Dialogue/Soundtrack ,22. Re-Entry And Splashdown - James Horner ,23. End Titles - James Horner , ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Houston. Máme problém.“ Bravúrne technické prevedenie strhujúcej skutočnej udalosti z roku 1970. Našťastie to nie je až také vesmírne chladné, ako by sa mohlo zdať. Ľudskosť napínavému príbehu Rona Howarda dodávajú výborní herci. Howard mal odvahu nestaviť len na komerčné ikony (prvý film, v ktorom sa oscarový Tom Hanks objavil po Forrestovi Gumpovi), ale i na skúsených, dlhoročných hereckých matadorov z vedľajších lavíc, ktorí X rokov odvádzajú vynikajúcu robotu, ale nikto si ich nevšíma (Kevin Bacon, Bill Paxton... plus si Hanks do Apolla 13 prepašoval kamaráta Garyho Sinisea alias poručíka Dana). Snímku zároveň môžeme pokladať za TEN film, ktorý preslávil Eda Harrisa (hoci niektorí za TEN film pokladajú skôr až o rok mladšiu Skalu). Ale že by pre mňa bolo Apollo 13 nejakou srdcovkou, to sa vážne nedá povedať. Raz vidieť stačí. ()

Související novinky

Ron Howard se vydá do thajských jeskyní

Ron Howard se vydá do thajských jeskyní

03.05.2020

Příběh chlapců uvízlých v thajských jeskyních byl v roce 2018 velkou událostí. I z toho důvodu se několik filmařů rozhodlo celou událost zfilmovat. Po několika oznámených projektech ovšem nyní… (více)

Na mladého Hana Sola dohlédne Ron Howard

Na mladého Hana Sola dohlédne Ron Howard

22.06.2017

Hollywoodem tenhle týden otřásl odchod Phila Lorda a Chrise Millera od sólovky Hana Sola. Šéfka Lucasfilmu Kathleen Kennedy je propustila měsíc před koncem natáčení, jelikož se jejich vize začala… (více)

Zemřel Bill Paxton, Hudson z Vetřelců

Zemřel Bill Paxton, Hudson z Vetřelců

26.02.2017

Pooperační komplikace nám dnes sebraly hereckého veterána Billa Paxtona. Mladší ročníky tohohle pána možná neznají, v 80. a 90. letech ho však nešlo přehlédnout. Kdo za to může? V první řadě James… (více)

Koncert filmové hudby PFO

Koncert filmové hudby PFO

26.04.2016

Pražský filmový orchestr s dirigentem, zakladatelem a multiinstrumentalistou, Jiřím Koryntou přináší další koncert věnovaný výpravné hudbě nejznámějších hollywoodských filmů už 21. května od 19.00 ve… (více)

Reklama

Reklama