Reklama

Reklama

V utajované americké vládní laboratoři probíhají experimenty s podivuhodným obojživelným monstrem nalezeným v Amazonii. Ví se o něm velmi málo – domorodci jej uctívali jako boha, může dýchat na vzduchu i pod vodou, podobá se člověku a je považován za nebezpečného tvora. V laboratoři jej drží a bezohledně zkoumá ambiciózní vládní agent Richard Strickland (Michael Shannon). Zachází s ním spíše jako s biologickým materiálem než s živou bytostí. Jeho experimenty neberou ohledy na to, zda objekt zkoumání zůstane na živu. Ve stejné laboratoři pracuje němá uklízečka Elisa (Sally Hawkins) a když se náhodou střetne s uvězněným stvořením, dokáže s ním navázat takovou komunikaci, k níž není potřeba žádných slov. Stačí jim gesta a emoce. Elisa jej nevnímá jako nebezpečnou zrůdu, cítí především jeho strašlivou osamělost. Je to i tím, že tato záhadná bytost má jednu základní vlastnost vody. Jak voda přijímá tvar nádoby, tak stejně tento vodní tvor přijímá vlastnosti každého, s kým se potkává, a odráží tak jeho agresivitu i osamělost nebo bezpodmínečnou lásku. Díky tomu se mezi ním a vnímavou Elisou vytvoří silné pouto. V okamžiku, kdy hrozí další brutální pokusy, Elisa pochopí, že je čas na společný útěk. A protože jsme v 60. letech minulého století, neobejde se to bez účasti sovětských špiónů. (CinemArt)

(více)

Videa (10)

Trailer 2

Recenze (955)

cheyene 

všechny recenze uživatele

Po většinu času se jedná o velmi příjemný snímek, jenž diváka zaujme takřka ve všech svých aspektech. Z téměř pětihvězdičkového dojmu ho však v druhé polovině začne táhnout dolů (prakticky až ke 3*) fyzično mezi tvorem a hlavní hrdinkou. Hodnotím s přivřenýma očima 4* skrze úvodní půlku, herecké výkony i celkové zpracování. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Guillermova poetická fetišová divno love story se spoustou fajn geek odkazů na starý svět, v čele s BLACK LAGOON, kde ani ten super Shannon, charismatický (byť v pozici oběti) creature, retro piplačka, spousta srandy a celkově zábavný flow nedokázalo přebít Sally Hawkins. Jak jsem se povrchně nepřenesl přes tak ošklivou hlavní herečku a její svlíkačky. Proč... ()

Reklama

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Film má výborný start a retro na vojenské základně mě vysloveně bavilo. Možná škoda, že se více nepracovalo s hlavním magnetem filmu, tím žábochlapen. Více ukázat jeho schopnosti, větší snahu na divakovo ohromení bych rozhodně uvítal. Paradoxně tak to nejlepší co film skutečně nabízí v první části je postava Richard Stricklanda, který hraje skutečně ultimátního sráče. V kontrastu s touto postavou vyniká i jeho protipol doktor Robert Hoffstetler , kterého s přehledem hraje Michael Stuhlbarg. Bohužel od okamžiku únosu tajuplné bytosti tyto postavy ustupují do pozadí a scénaristi naprosto nepochpoitelně začnou mixovar žánry, pletou patý přes devatý (muzikálova vsuvka kontra přestřelka kontra sex) že absolutně zničí veškerou zajímavost filmu. Vůbec nechápu, proč se filmaři naprosto vzdali takového potenciálu který v podobě žábočlověka měli a udělali z toho v druhé části tak banální zápletku. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Nááádherná pohádka se záměrně béčkovým příběhem, který ale svým poselstvím a tím, jak pohladí na duši, trumfne leccos ambicióznějšího. Sally Hawkins je v hlavní roli kouzelná a Michael Shannon vytvořil tak ohavně zábavného záporáka, že by měl podle mě vejít do filmových dějin - jeho ambiciózní maniak je za poslední dobu úkaz přímo nevídaný. Jistá del Torova režie a Desplatova hudba, jejíž hlavní motiv si chcete během filmu neustále pohvizdovat, to všechno balí do krásného zážitku, na který si vážně stálo za to počkat, ačkoliv za mořem měl premiéru před více než dvěma měsíci. ()

akisha 

všechny recenze uživatele

Ten mišmaš žánru uz trochu drhnul v Labyrintu. Jakoze sice je to uzasna temna fantasy, ale kdybych chtela koukat na odporný scény mučeni partyzánů, tak si nezvolim zrovna fantasy o holčičce s faunem. Tenhle film je na tom co se tyce bizaru jeste hůř. Scény s Jenkinsem jsou kolikrat skoro komediální, scény sbližování zase jak z romantickyho filmu, pritom to ale chce byt i strasne vážný, coz s postavou Shannona tak uplne nelze, protoze jednou je tam jako komická vložka, podruhy jako überhajzl. O scene s tancem ani nemluvím. A rozhodne nemuzu rict, ze by me nejak oslovilo tema sexu rybomuze a zeny. Pritom to mohl byt tak pěkný monstr movie, výtečne zahrany k tomu. Tohle je od vseho trochu, dohromady nic, a skoky mezi rybí romantikou a pekne hnusnym stouranim v puse fakt nefungujou.To je jak kdyby po dojemny scene v Rozum a cit soupli scénku amputace nohy. Holt nemuze mit clovek v jednom filmu vsechno. ()

Galerie (84)

Zajímavosti (40)

  • Po zhliadnutí traileru sa Kevin Smith vyjadril na tweeteri: "Po videní niečoho tak krásneho mi príde hlúpe nazývať sa režisérom." (belinko)
  • Od chvíle, kdy řekne General Hoyt (Nick Searcy): „Za 36 hodin tato epizoda skončí“, uběhne ve filmu 36 minut. (Martrix)
  • Guillermo del Toro byl inspirován příběhem, který napsala sama Sally Hawkins. Pojednával o ženě, která nevěděla, že je mořská panna. „Bylo krásné, že jsme na stejné vlně. Zeptal jsem se, zda bych mohl použít nápad s jizvami na krku, což mi dovolila. Dovolila mi, abych použil i další detail, což bylo, že postava používala spoustu soli, aby mohla pobývat v její vaně“ řekl del Toro. (factoryBrick)

Související novinky

Del Torův Frankenstein nabírá obsazení

Del Torův Frankenstein nabírá obsazení

19.03.2023

Legendární mexický režisér a scenárista Guillermo del Toro (Hellboy, Faunův labyrint) si v Hollywoodu už nějakou dobu může díky svému Oscaru za nejlepší film v podobě Tváře vody dělat co chce. Tedy… (více)

Startuje BEST FILM FEST

Startuje BEST FILM FEST

11.07.2018

Pražská kina Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádají od 12. do 18. července BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé poloviny roku 2018. Kina v době léta potěší… (více)

Del Toro dohlédne na další horory a fantasy

Del Toro dohlédne na další horory a fantasy

05.04.2018

Guillermo del Toro natočil spoustu děsivých i zábavných fantasy, pořádnou slávu mu však přinesla až ta poslední. Tvář vody letos získala čtyři Oscary, mezi nimiž nechyběly dvě sošky pro del Tora … (více)

Reklama

Reklama