Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Od oscarového® režiséra Rona Howarda, Oheň je strhující, emocemi nabitý thriller o nebezpečném životě profesionálních hasičů. Kurt Russell a William Baldwin jsou dva znesváření bratři, pracující podle rodinné tradice jako hasiči v Chicagu. Když se objeví podivné série požárů, které spojuje stejný žhářský rukopis, jsou bratři donuceni dát své spory stranou a věnovat se jejich vyřešení. (Magic Box)

(více)

Recenze (294)

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že hodnocení vychází z dojmu po premiérovém zhlédnutí v kině. Od té doby jsem viděl film několikrát, ale tehdejší ohromení se už nikdy neopakovalo. Navíc některé TV dávají klidně vystříhanou verzi bez násilí, např. chybí naturalistické nabodnutí na kovový plot po explozi... Co mě však zprvu fascinovalo, bylo ztvárnění ohně. Tolik podob - od ohnivých jazýčků, přes koberce plamínků až k ohnivým stěnám a apokalyptickým výbuchům. Oheň jako démon, koncentrované zlo, samotný bůh pekel. Ano, oheň ode mne dostává i dnes 5*, to ostatní poněkud zastaralo... ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Už jako malý jsem měl tento film rád a zřejmě ani nespočítám, kolikrát jsem si jej na staré VHSce pouštěl. I já samozřejmě patřím k těm, který chtěl coby kluk být hasičem nebo policajtem, ale nakonec jsem zakotvil u bezpečnějšího povolání…No nic ale k filmu: mám rád Kurta Russella (coby herce), mám rád akci, výbuchy a hlavně nenudící příběh – to všechno mi zde bylo dopřáno společně s velmi dobrými hereckými výkony zbytku osazenstva. Koneckonců si tu i William Baldwin nevedl vůbec špatně a to ho jinak ani moc nemusím… ()

Reklama

choze 

všechny recenze uživatele

V první polovině 90. let frčely pyrotechnické thrillery (EXPLOZE, NEBEZPEČNÁ RYCHLOST, ZDĚŠENÍ, SPECIALISTA, POSLEDNÍ STŘIH), hrdina mého mládí Kurt Russell byl s OHNĚM, TOMBSTONE a HVĚZDNOU BRÁNOU na vrcholu své kariéry a já prožíval v rámci puberty své pyromanské období (omezující se jen na lásku k výbuchům na plátně). OHEŇ jsem samozřejmě zbožňoval, spolu se SKLENĚNÝM PEKLEM jde podle mě o nejlepší film o ohni a hasičích vůbec. Oba filmy mají silné scénáře, jsou nabité hvězdami/kvalitními herci, efektní nepočítačovou akcí a koňskou dávkou patosu (patetická hudba a hromada záběrů na hasiče zpomaleně se vynořující z ohně nebo naopak ponořující se do něj plus hrdé hlášky typu "PODÍVEJTE, TO JE MůJ BRATR." a člověk se jimi nechá strhnout v pubertě i dospělý. Musím zmínit opravdu pekelné finále a pobavila mě i vedlejší dějová linie, v níž požárničtí detektivové navštěvují ve vězení starého pyromana (výborný Donald Sutherland), který za pomoc loudí intimní informace o vyšetřovateli - OHEŇ je totiž ze stejného roku jako MLČENÍ JEHŇÁTEK. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Mohl to být skvělý film o hasičích. Bohužel je film jedním z mála příkladů toho, jak moc dokáže filmu podrazit nohy nevhodně zvolená hudba. Ta je totiž úplně mimo. V některých pasážích například, je neúměrně dramtická ději. Jindy je zas příliš nechutně romantická.Vrcholem je pak úplně blbá sekvence záběrů, která má v pár záběrech jakoby popisovat všední život hasičů. Po pár sentimentálních tónech se dokonce rozezpívá jakýsi chraplavý drsný mužský hlas, nejspíše notující o tom jak drsný je život hasičů. Takovýhle patos mě dokáže vytočit a hlavně vráží filmu kudlu do zad. Hans Zimmer je určitě skvělý skladatel, ale zde odvedl špatnou práci. Na castingu si také mohli vybrat talentovanějšího a charismatičtějšího herce, než je William Baldwin. De Niro je zase herecky nevyužitý. Ron Howard chtěl, aby se film líbil všem a tak hraje na ty nejlacinější kýčovité struny. Nejlepší práci na filmu rozhodně zanechali pyrotechnici. Efektní záběry výbuchů a plamenů jsou efektní a vizuálně vděčné. ()

Hakha 

všechny recenze uživatele

Nejlepší film o hasičích vůbec, skvělé herecké obsazení, příběh a režijní práce. U tohoto filmu jsem cítil teplo, kouř a napjatě sledoval každou minutu. Největší výtku mám k Baldwinovy, který je mě dost nesympatický a ani zde jsem si k němu cestičku neudělal. Kurt Russell extratřída, do této role si nedokáži představit nikoho lepšího. Silný film se smutným koncem, který i po několika zhlédnutí nenudí, mé hodnocení silné 4 hvězdičky… ()

Galerie (64)

Zajímavosti (19)

  • Film se celý natáčel v americkém státě Illinois, převážně ve městě Chicago. Hasičská stanice byla natočena na Cermak Road, což je ulice pojmenována podle starosty Chicaga Antonína Čermáka, který byl českého původu. (Trajektt)
  • Většina z komparzistů ve filmu jsou skuteční chicagští hasiči. (Karlos80)
  • Kvůli co nejvěrněji podané scéně byl kameraman několikrát oblečen do ohni odolného obleku a vržen i s kamerou přímo do plamenů. (POMO)

Reklama

Reklama