Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Od oscarového® režiséra Rona Howarda, Oheň je strhující, emocemi nabitý thriller o nebezpečném životě profesionálních hasičů. Kurt Russell a William Baldwin jsou dva znesváření bratři, pracující podle rodinné tradice jako hasiči v Chicagu. Když se objeví podivné série požárů, které spojuje stejný žhářský rukopis, jsou bratři donuceni dát své spory stranou a věnovat se jejich vyřešení. (Magic Box)

(více)

Recenze (294)

Radyo 

všechny recenze uživatele

Jeden z prvních a kdo ví, zda ne poslední hit Williama Baldwina. On skutečně nebyl nikdy nijak dobrým hercem, takže se musel spolehnout jedině na spolehlivé výkony dalších kolegů, no a tady se jich dočkal. Díky kvalitnímu obsazení a slušně akčnímu ději se jedná o jeden z nejlepších thrillerů 90. let. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Najpôsobivejsou vecou na celom filme su fantasticke akcne sceny v ktorych sa Howardovi podarilo urobit z ohňa regulerneho ziveho a neskutocne nebezpecneho zaporaka. V kontraste s tym su vsetky ludske postavy na ktorych su najzaujimavejsou vecou ich slavny predstavitelia. Ale bohuzial nikto z nich nepredvadza nic, co by stalo za zmienku. Snad len s vynimkou Roberta De Nira, ktory ako jediny tu vyfasoval zaujimavu postavu. Ostatni su uplne nevyrazni. A samotny pribeh je zase tuctova detektivka s pointou, ktora vysumi do stratena. Ked odhliadnem od famoznej technickej stranky akcnych scen, tak akakolvek epizoda venujuca sa poziarnikom zo serialu Third Watch je stokrat napinavejsia. 6/10. ()

Reklama

salalala 

všechny recenze uživatele

Fakt je ten, že na Backdraft se čas podepsal opravdu dost. Zpomalené scény podmalované hudbou už působí hodně úsměvně a příliš neobstojí. Máme tu ale skvostné obsazení - parádní Russell, rutinní De Niro, skvělý, ale nevyužitý Sutherland a velmi dobrý Scott Glenn. No a pak bohužel William Baldwin. Ani tady své odpůrce nepřesvědčí, že by byl nějaký echt herec. Není tak hrozný, ale žádná výhra to taky není. Moc pěkné je taky ztvárnění ohně jakožto živého organismu, ke kterému musíme mít úctu. Howard to zaštiťuje poměrně jistou režijní rukou, a i když se to trochu táhne, tak nějak to baví. Možná je tu až moc motivů (detektivní zápletka, podle mě ale ne moc rozvinutá, rodinné drama, hasičská traumata), které se vzájemně bijí. Výsledek by tak zasloužil spíš tři hvězdy, ale za závěr, který je poměrně strhující, fungující a efektní, si zvýšení hodnocení o jednu hvězdu zaslouží. Druhé zhlédnutí ale není moc pravděpodobné. 70% ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Když se ve zpomalovačkách osvěžují udatní hasiči, z hadic stříká více heroického patosu než vody a při západu slunce a jímavé hudbě vyjíždějí ze stanice naleštěné požární vozy, chybí vám jen záběr na třepotající se vlajku, abyste začali přemýšlet, jestli se už Bay nezačal realizovat pár let před Bad Boys.. Až někde od poloviny začal Howard klenout dramatický oblouk a doklenul ho způsoby, ve kterých se vyzná. Co si budeme povídat, tohle je o postavách a mě spíš než Bejk Russell, vysmívající se otravě kouřem do tváře, zaujal Sutherland ve své krátké kreaci pyromanského Hannibala Lectera. Na opačném pólu je mladej Baldwin, který se tak akorát mohl polonahý mazlit s hydrantem na kalendář pro dámy.. ()

Tomco 

všechny recenze uživatele

ron howard ked chce vie byt velmi zaujimavym a zrucnym reziserom. ohen je ale v prvom rade o dobrom hereckom obsadeni, ci uz kurt russell a jeho diablosky pohlad alebo jeho bracho v podani williama baldwina, na celu posadku sa dobre pozera. nad priemerom tento film skoncil hlavne vdaka zaverecnej dvadstaminutovke, ktora je plna napatia, odvahy, vernosti a dojimavych scen. na piatok vecer do telky tak akurat. ()

Galerie (64)

Zajímavosti (19)

  • Donald Rimgale, kterého ve filmu ztvárnil Robert De Niro, byl skutečným žhářským vyšetřovatelem v Chicagském hasičském úřadu  pro vyšetřování požárů. (Trajektt)
  • Jeden z najziskovejších filmov roku 1991 bol nominovaný na Oscara v niekoľkých, prevažne technických kategóriách. (ash99)
  • Ve filmu se objevilo 5 000 chicagských hasičů ve scéně, kdy smuteční průvod prochází městem. Příměstští hasiči prosili o zařazení, ale jejich uniformy se lišily. Více než 200 z nich se stejně objevilo a pochodovalo vzadu. (Trajektt)

Reklama

Reklama