Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roce 1947 nastupuje John Forbes Nash na Princetonskou univerzitu s pověstí velmi nadaného matematika. Na rozdíl od svých kolegů si Nash žije svůj poněkud podivínský život, který se velmi vymyká životu jeho okolí. Jeho kolegové sbírají různé malé úspěchy, Nash však stále s ničím nepřichází. Ve chvíli, kdy se zdá, že bude muset univerzitu opustit, se mu však podaří fenomenální úspěch. Jeho revize řízené dynamiky se dá aplikovat do ekonomických teorií. Objev ho ihned proslaví a navždy mu zajistí uznání ve vědeckém světě. V roce 1953 je Nash přizván do Pentagonu, aby se zde zúčastnil jakéhosi zkoumání možných sovětských šifer. V té době Nash pracuje ve Wheelerově laboratoři a učí na univerzitě. Právě při seminářích, které vede, se seznámí s Alicií Lardéovou, s dívkou, která ho svou vlastní iniciativou získá a kterou si Nash následně vezme. Nash v té době vyvíjí činnost, která je dle jeho pocitů spoluprací s tajemným mužem ze CIA Parcherem. Nash si však neuvědomuje, že Parcher i jeho kamarád z Princetonu Charles, kterého potkává s jeho malou sestrou Marcee, jsou jen jeho představami. Tyto představy jsou produktem jeho těžké schizofrenie. Právě v době, kdy je Alicia těhotná, se Nashova schizofrenie projeví v plné síle. Následuje nedobrovolná hospitalizace na psychiatrické klinice a těžká léčba, kterou vede dr. Rosen. Alicia se od dr. Rosena dozvídá, v jak vážném stavu je její muž, a také to, že se Nash schizofrenie nikdy nedokáže zbavit. Po léčbě bydlí oba manželé s nově narozeným synkem v malém domku a pro celou rodinu se jedná o těžké období. Nash přišel o práci na univerzitě. Jedinou jeho činností je snaha vyřešit Riemanovu hypotézu. Zklamání z toho, že kvůli lékům nemá ani sexuální život, dovede Nashe k rozhodnutí, aby léky přestal tajně brát. U Nashe se znovu projeví halucinace. Dojde to tak daleko, že málem utopí svého malého synka při koupání. Naštěstí Alicia včas zasáhne. Na základě proseb Nashe však Alicia svého manžela nevrátí do péče psychiatra Rosena. Nash si začne uvědomovat vážnost stavu, ve kterém se nachází, a sám začne aktivně hledat způsob, jak se i bez pomoci psychiatrů s nemocí vyrovnat... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (1 142)

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Po letech a několikátém shlédnutí filmu musím konstatovat, že zde Russell předvádí pravděpodobně životní výkon. Sice za něj nebyl oceněn Oscarem, ale to jen proto že v témže roce byl natočen Training Day. Čistá duše je jedním z mých nejoblíbenějších filmů takže není moc co řešit ani u hodnocení 5 hvězdiček. 90% ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Znamenitá réžia Rona Howarda ma úplne katapultovala a Rusell Crowe mal byť za stvárnenie schizofrénneho Johna Nasha ocenený Oscarom. Je mi jasné, že veľa podstatných súvislostí zo života tohto matematika bolo vypustených, avšak nepovažujem to za zápor. Vynikajúco znázornené, zahrané, emocionálna hudba Jamesa Hornera dodávala filmu potrebnú silu a Jennifer Connelly je nielen krásna, ale herecky úžasná. ()

Reklama

genetique 

všechny recenze uživatele

Nádherný film, len čo je pravda. V priemere si ho pozriem každého pol roka. Čo napísať, herci sú úžasní, u mňa patria do úplnej elity, hlavne kvoli tomuto filmu. Skvelý príbeh, umocnený dokonalým scenárom a réžiou. Čo sa týka dramatickosti, tá je prešpikovaná na úplné maximum a po filme si musí každý povedať, že to boli najlepšie využite dve hodinky. 95%. ()

Melies 

všechny recenze uživatele

9 / 10 Asi si nepomôžem, ale takéto filmy mám rád - hlavný hrdina, génius, ktorý neustále vedie vojnu so svojim okolím, bojuje proti predsudkom a obavám z vlastného zlyhania... Neviem ako vás, no mňa takéto filmy vždy pomyselne kopnú do zadku a poriadne na mňa zrúknu: "Hej, blbeček! Čo tak robiť niečo osožné, aby si ťa ľudia pamätali aj keď už budeš brkom nahor!" Podarilo sa to Dobrému Willovi Huntingovi a do väčšej miery aj Čistej duši, aj keď sa z toho filmu vykľulo niečo celkom iné ako som čakal. Určite ale stojí za vzhliadnutie, minimálne kvôli prekvapivo vynikajúcemu Russelovi a krásnej Jennifer Connelly. Priznávam, že v istom momente filmu môžete mať pochybnosti, prečo všetky tie vysoké hodnotenia okolo, konkrétne v momente, keď 'John stretne Aliciu' a celý dej sa stane snáď až príliš preromantizovaný, no stačí chvíľu vydržať a Čistá duša vás prekvapí zvratom, ktorý by ste od nej určite nečakali... ()

lesumir 

všechny recenze uživatele

Co je skutecne a co pouze iluze? Pratele v jistych kruzich tvrdi, ze clovek nikdy nebyl v opravdovem svete, ale to na csfd moc nepatri, takze konspiraci nechame pro jinou prilezitost a vrhnu se na hodnoceni filmu, ktery si zaslouzene odnesl sosku nejvyssi a to Oscara, jenze, kde ji ma Russel Crowe? Ten si ji zaslouzil snad nejvic, opet se utvrzuji v tom, ze akademici to nemaji v hlavne uplne v poradku! Nuze, radeji k filmu - Tak nadherny a dojemny snimek jsem dlouho nevidel, hlavne diky skvele Howardove rezii a strhujici hudbe na me silne zapusobil. O hereckych vykonech ani nemluvim, kdyz se vam sejdou vasi dva oblibeni herci, tak "chrochtate" blahem. Russell Crowe predvedl naprosto nepopsatelny vykon, Ed Harris byl skvely stejne jako Jenn Connelly nebo Paul Bettany. Vlastne to neumim moc popsat, ale jedno muzu rict s velkou jistotou: Beautiful Mind, vitej v me TOP 10! 12/10 ()

Galerie (46)

Zajímavosti (60)

  • Skutočný John Nash nikdy nemal prejav pri odovzdávaní Nobelovej ceny, pretože organizátori pochybovali o jeho duševnej stabilite. (Greenpeacak)
  • Čistá duše byla časopisem Premiere zařazena mezi dvacet nejpřeceňovanějších filmů všech dob. (becki_tu)

Související novinky

Do Karlových Varů dorazí herec Russell Crowe

Do Karlových Varů dorazí herec Russell Crowe

05.05.2023

Na nadcházející 57. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech dorazí jedna z nejvýraznějších tváří současného světového filmu, novozélandský herec Russell Crowe. Sám tuto informaci… (více)

Na mladého Hana Sola dohlédne Ron Howard

Na mladého Hana Sola dohlédne Ron Howard

22.06.2017

Hollywoodem tenhle týden otřásl odchod Phila Lorda a Chrise Millera od sólovky Hana Sola. Šéfka Lucasfilmu Kathleen Kennedy je propustila měsíc před koncem natáčení, jelikož se jejich vize začala… (více)

Ocelové jeskyně míří do kin

Ocelové jeskyně míří do kin

28.07.2016

Isaac Asimov vymyslel tři zákony robotiky a napsal stovky knih, takže je docela fascinující, že se dočkal jen dvou hollywoodských filmů. Chris Columbus natočil Pozitronového muže (aka Andrew - člen… (více)

Zemřel skladatel James Horner

Zemřel skladatel James Horner

23.06.2015

V 61 letech nás opustil držitel dvou Oscarů za Titanic, hudební skladatel James Horner. Zkušený letec havaroval ve vlastním stroji, který pilotoval na severu od kalifornské Santa Barbary. Horner byl… (více)

Reklama

Reklama