Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roce 1947 nastupuje John Forbes Nash na Princetonskou univerzitu s pověstí velmi nadaného matematika. Na rozdíl od svých kolegů si Nash žije svůj poněkud podivínský život, který se velmi vymyká životu jeho okolí. Jeho kolegové sbírají různé malé úspěchy, Nash však stále s ničím nepřichází. Ve chvíli, kdy se zdá, že bude muset univerzitu opustit, se mu však podaří fenomenální úspěch. Jeho revize řízené dynamiky se dá aplikovat do ekonomických teorií. Objev ho ihned proslaví a navždy mu zajistí uznání ve vědeckém světě. V roce 1953 je Nash přizván do Pentagonu, aby se zde zúčastnil jakéhosi zkoumání možných sovětských šifer. V té době Nash pracuje ve Wheelerově laboratoři a učí na univerzitě. Právě při seminářích, které vede, se seznámí s Alicií Lardéovou, s dívkou, která ho svou vlastní iniciativou získá a kterou si Nash následně vezme. Nash v té době vyvíjí činnost, která je dle jeho pocitů spoluprací s tajemným mužem ze CIA Parcherem. Nash si však neuvědomuje, že Parcher i jeho kamarád z Princetonu Charles, kterého potkává s jeho malou sestrou Marcee, jsou jen jeho představami. Tyto představy jsou produktem jeho těžké schizofrenie. Právě v době, kdy je Alicia těhotná, se Nashova schizofrenie projeví v plné síle. Následuje nedobrovolná hospitalizace na psychiatrické klinice a těžká léčba, kterou vede dr. Rosen. Alicia se od dr. Rosena dozvídá, v jak vážném stavu je její muž, a také to, že se Nash schizofrenie nikdy nedokáže zbavit. Po léčbě bydlí oba manželé s nově narozeným synkem v malém domku a pro celou rodinu se jedná o těžké období. Nash přišel o práci na univerzitě. Jedinou jeho činností je snaha vyřešit Riemanovu hypotézu. Zklamání z toho, že kvůli lékům nemá ani sexuální život, dovede Nashe k rozhodnutí, aby léky přestal tajně brát. U Nashe se znovu projeví halucinace. Dojde to tak daleko, že málem utopí svého malého synka při koupání. Naštěstí Alicia včas zasáhne. Na základě proseb Nashe však Alicia svého manžela nevrátí do péče psychiatra Rosena. Nash si začne uvědomovat vážnost stavu, ve kterém se nachází, a sám začne aktivně hledat způsob, jak se i bez pomoci psychiatrů s nemocí vyrovnat... (TV Prima)

(více)

Recenze (1 142)

Houdini 

všechny recenze uživatele

Oscar 4 : Nejlepší film, Režie, Herečka VR - Jennifer Connelly, Scénář - A + 4 nominace: Herec HR - Russell Crowe, Střih, Masky, Hudba ()

Lima 

všechny recenze uživatele

To je jednoduchá rovnice, profesore Nashi. Skvělý Russel Crowe + skvělá Jennifer Connelly + skvělý scenář + nádherná Hornerova hudba + slušná Howardova režie = výborný film. Jak říkám, profesore Nashi, jsou to jednoduché počty. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Popravdě - čekala jsem víc. Ano - Russel Crowe hraje fantasticky, Jennifer Connelly také a ani k ostatním hercům nemůžu mít výhrady, ale ... od filmu, který dostal Oscara bych čekala trošku jinačí vyprávění. Je pravda, že život Johna Nashe nebyl opravdu tuctový, ale je to přesně ten film, na který akademici slyší. Je sice technicky skvělý, od hudby po kameru, ale ničím nevybočuje z řady jiných, také dobře natočených životopisných filmů, chybí mi tu některé blíže těžko specifikovatelné věci. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Ron Howard je skvělý řemeslník, umí film odít do hávu velkolepého a vkusného a umí si objednat i slušnou hudbu. Russel Crowe je podle mě směšná figurka, která ani omylem, není alkoholik, vždyť může přestat kdy se mu zachce (hahaha). Nicméně dovede ze sebe dostat kus hereckého výkonu, když je to třeba. Jennifer Connely - omlouvám se za to, že jsem kdysi tvrdil že neumí hrát a není ani moc hezká:) Zkrátka a dobře - Čistá Duše stojí za podívání, s patřičnými odstupy i několikeré, ale nejlepší film roku? Hey, guys, come on, you canť mean this... ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Film, který chytí za srdce, nejenom kvůli tomu, že je based on the true story. Je jenom škoda, že geniální lidé jsou často nepochopitelní a neuchopitelní. Měl jsem takový pocit u diváků v kině, dobrá třetina šla na ten film nevím proč. A ještě něco: když jsem vcházel do kina, měl jsem hlad. Ten mě v průběhu snímku dokonale přešel... ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Tenhle film vytáhnul nahoru herecký výkon Russella Crowea, bez něj by byl zapadl do dlouhé řady mírně nadprůměrných dramat, jakých jsou spousty. Na Čistou duši se určitě vyplatí podívat, děj je poměrně zajímavý, takže ty dvě hodiny a kousek uběhnou docela rychle, ale velmi pochybuji o tom, že na někoho udělá takový dojem, aby na ni po čase vzpomínal a obdivoval ji. Na to jí chybí buď silnější závěr (v tomto směru se mi zdál nejlepší moment asi v půlce stopáže, když se divák dozví vy víte co, poslední půlhodinu už to jenom tak nějak doznívá, negraduje), nebo osobitější režie - Ron Howard je sice velmi dobrý řemeslník, ale stále jenom řemeslník. 7/10 ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Obávám se, že po shlédnutí tohoto filmu si už nikdy nebudu jistý, co je skutečnost a co je jen výplod mé fantazie. Je ČSFD skutečná? Viděl jsem vůbec tenhle film? :) Pokud je tento film skutečný :), tak tedy musím pochválit Russela Crowea a Jennifer Connelly, neboť oba předvedli skvělé výkony. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Čistá duše je neskutečně působivý příběh o lidské odvaze a touze dokázat něco opravdu originálního a velkého. Je to taková sonda do života psychicky narušeného génia, kterého jsem si na první pohled i tak musel zamilovat. To nejhezčí na tom všem je, že to je podle pravdy a že se takové životní příběhy skutečně po světě dějí. Občas bych chtěl být součástí takového příběhu a díky tomuto filmu jsem také byl. Poprvé když jsem tento film viděl, zamiloval jsem si ho tak, že jsem na něj nedokázal dlouhou dobu zapomenout. Je to neskutečně VELIKÝ příběh. Protože když nad tím tak přemýšlím, kolik životů už jsem takto viděl, a s kolika jsem mohl sympatizovat, tak prostě John Nash s převahou vyhrává první místo a myslím, že ho nikdy neztratí. I když, nikdy neříkej nikdy. Hluboká to myšlenka. Každopádně Russell Crowe zahrál svojí postavu dokonale. Já si jí prostě okamžitě zamiloval a ten konec pro mě byl něco jako příchod před branu Nebeskou. Až tak moc jsem to prožil. Čistá duše je prostě film, na který se nazapomíná. Který přes svojí temnou hloubku je vlastně dobrý a přívětivý. Až tak mocný je. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $58miliónovTržby USA $170,742,341Tržby Celosvetovo $313,542,341Famózny film s bravúrnym hereckým predstavením v podaní hercov ako Russell Crowe a Jennifer Connely. Od Rona Howard to je jednoznačne najlepší film čo natočil. V tomto filme všetko funguje(kamera, hudba) a nesmierne ľadí. /videl v kine: 100%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Film o skutečném člověku, géniovi, který si vymyslel vlastní svět, kde byl přesně tím čim v hloubi duše chtěl. Jeho těžký život génia, kterému pomáhala nejvíc ze všech jeho vůle společně s jeho oddanou manželkou (Jennifer Connelly). John Nash, nositel Nobelovy ceny za ekonomii, kterého v tomto filmu úžasně ztvárnil a převtělil se do něj Russell Crowe, je důkaz toho jaká je vzdálenost mezi genialitou a šílenstvím. Ron Howard není můj nijak oblíbený režisér, ale musím uznat, že tento film zvládl bravůrně. Způsob jakým nám ukaže co Nash vidí(zvýrazňuje písmena, kódy apod.) je přesně to co mi často ve filmu chybí. Pan Nash si zaslouží Nobelovu cenu a nakonec dosáhl i uznání o kterém snil. Každý kdo viděl tento film mu to jistě přeje.PS: po zjištění trochu víc o hlavní postavě mě neuvěřitelně rozčílil fakt, že Ron Howard nám představuje skrz Russella Crowea úplně jiného muže, matematika a ekonoma, než je ve skutečnosti, což ubírá na "natočeno podle skutečné události". ()

gouryella 

všechny recenze uživatele

Dalsi vyborny Howarduv film – Crowe toho Oscara mel preci jen asi dostat. Sice opet trosku zbytecny sentimentalni zaver, ale to uz k filmum Rona Howarda asi patri. ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Russel Crowe (už to kdysi kdosi říkal) dostal Oscara předčasně. Nechápal jsem proč ho dostal za Gladiátora (v té době nominace Hankse za Trosečníka) a nechápal jsem, proč ho nedostal za Čistou duši (politické rozhodnutí pro Washingtona za Training Day). Croweův výkon v Čisté duši je skutečně fenomenální. Je velmi přesný v různých polohách a dává důraz na každý detail. Nádherná je hudba Jamese Hornera - především v okamžicích, kdy je v hlavní roli matematika či luštění kódů. A scénáristu bych ještě pochválil za zajímavý "úkrok stranou" - aneb jak může i tzv. skutečný příběh překvapit. Jinak souhlasím s názory, že Oscar pro film a režiséra byl nespravedlivý - měl to dostat Pán prstenů. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Velmi podařený životopisný film (postavený na tradičních základech amerického přístupu k životu a světu). Profesor Cyril Höschl jednou na jedné své přednášce říkal, že se osobně na nějaké konferenci v zahraničí s profesorem Nashem setkal a že ve skutečnosti nepůsobí tak charismaticky a oslnivě jako ve filmu Čistá duše. A tak to má asi v amerických životopisných velkofilmech být... ()

Fr 

všechny recenze uživatele

na schizofrenii je nejhorší, že nikdy nevíte co je pravda. a při sledování tohoto snímku, se vám to bude občas stávat. režisér R.H. a většina jeho filmů patří mezi moje oblíbené. také zde se rozhodl odvyprávět příběh, který by v nás měl aspoň chvíli zůstat. v mém případě se mu to (zase) povedlo. jaký je rozdíl mezi géniem a největším géniem? jen jeden z nich hledá algoritmus definující pohyb holubů. john nash je právě ten typ génia a jeho život musí být zákonitě (pro ostatní) velká nuda. zde obdivuji R.H., jak dokázal vykreslit studentská léta a díky jemnému humoru situovanému na podstatu génia jsem byl nadšen. R.CROWE zde skvěle ztvárňuje nejdříve ,,zdravého" podivínského muže a přidává na tempu poté, když má ukázat nemocného člověka na pokraji fizických a hlavně psychických sil ( jeho výkon bych přirovnal k D.HOFFMANOVI v rain man). skvěle mu sekundují J.CONNELY a P.BETTANY. napsal bych víc, ale nezlobte se, nemám důvěru v cizí lidi..... ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Briliantné........ Hanba mi !!!!!!!!!!!! Tento film som si chcel pozrieť už veľmi dávno, no stále som si našiel dôvod si ho nepozrieť čo bola obrovská chyba. Famózne herecké výkony na čele s Russellom Crowom, úžasný scenár, soundtrack a obdivu vhodná režisérska práca Rona Howarda, presne takáto je Beautiful Mind. ()

Viktooorka 

všechny recenze uživatele

Russelle tleskám ti!! Nikdy jsem nepochybovala, že ten chlápek umí hrát, ale co dokázal tady.. kam se hrabe můj oblíbenej Gladiátor!! Naprosto strhující příběh o člověku trpící schizofrenií a jeho boj o normální život.. jeho osud mě zasáhl přesně tam, kam režisér směřoval.. a to do srdce.. můžete mi někdo poradit, kde se vypínají slzný kanálky?? ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Když se pohnutí mysli spojí s úžasným dramatem, dostaví se u mě dojetí, úsměv a pocit dokonalé komplexnosti. Přestože stopáž letící přes dvě hodiny trochu rozmázne konečné dojmy, stala se z Čisté duše překvapivě nadčasová záležitost, která se při poslechu Hornerova soundtracku vrací věčně živá a pulzující. ()

Související novinky

Do Karlových Varů dorazí herec Russell Crowe

Do Karlových Varů dorazí herec Russell Crowe

05.05.2023

Na nadcházející 57. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech dorazí jedna z nejvýraznějších tváří současného světového filmu, novozélandský herec Russell Crowe. Sám tuto informaci… (více)

Na mladého Hana Sola dohlédne Ron Howard

Na mladého Hana Sola dohlédne Ron Howard

22.06.2017

Hollywoodem tenhle týden otřásl odchod Phila Lorda a Chrise Millera od sólovky Hana Sola. Šéfka Lucasfilmu Kathleen Kennedy je propustila měsíc před koncem natáčení, jelikož se jejich vize začala… (více)

Ocelové jeskyně míří do kin

Ocelové jeskyně míří do kin

28.07.2016

Isaac Asimov vymyslel tři zákony robotiky a napsal stovky knih, takže je docela fascinující, že se dočkal jen dvou hollywoodských filmů. Chris Columbus natočil Pozitronového muže (aka Andrew - člen… (více)

Zemřel skladatel James Horner

Zemřel skladatel James Horner

23.06.2015

V 61 letech nás opustil držitel dvou Oscarů za Titanic, hudební skladatel James Horner. Zkušený letec havaroval ve vlastním stroji, který pilotoval na severu od kalifornské Santa Barbary. Horner byl… (více)

Reklama

Reklama