Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roce 1947 nastupuje John Forbes Nash na Princetonskou univerzitu s pověstí velmi nadaného matematika. Na rozdíl od svých kolegů si Nash žije svůj poněkud podivínský život, který se velmi vymyká životu jeho okolí. Jeho kolegové sbírají různé malé úspěchy, Nash však stále s ničím nepřichází. Ve chvíli, kdy se zdá, že bude muset univerzitu opustit, se mu však podaří fenomenální úspěch. Jeho revize řízené dynamiky se dá aplikovat do ekonomických teorií. Objev ho ihned proslaví a navždy mu zajistí uznání ve vědeckém světě. V roce 1953 je Nash přizván do Pentagonu, aby se zde zúčastnil jakéhosi zkoumání možných sovětských šifer. V té době Nash pracuje ve Wheelerově laboratoři a učí na univerzitě. Právě při seminářích, které vede, se seznámí s Alicií Lardéovou, s dívkou, která ho svou vlastní iniciativou získá a kterou si Nash následně vezme. Nash v té době vyvíjí činnost, která je dle jeho pocitů spoluprací s tajemným mužem ze CIA Parcherem. Nash si však neuvědomuje, že Parcher i jeho kamarád z Princetonu Charles, kterého potkává s jeho malou sestrou Marcee, jsou jen jeho představami. Tyto představy jsou produktem jeho těžké schizofrenie. Právě v době, kdy je Alicia těhotná, se Nashova schizofrenie projeví v plné síle. Následuje nedobrovolná hospitalizace na psychiatrické klinice a těžká léčba, kterou vede dr. Rosen. Alicia se od dr. Rosena dozvídá, v jak vážném stavu je její muž, a také to, že se Nash schizofrenie nikdy nedokáže zbavit. Po léčbě bydlí oba manželé s nově narozeným synkem v malém domku a pro celou rodinu se jedná o těžké období. Nash přišel o práci na univerzitě. Jedinou jeho činností je snaha vyřešit Riemanovu hypotézu. Zklamání z toho, že kvůli lékům nemá ani sexuální život, dovede Nashe k rozhodnutí, aby léky přestal tajně brát. U Nashe se znovu projeví halucinace. Dojde to tak daleko, že málem utopí svého malého synka při koupání. Naštěstí Alicia včas zasáhne. Na základě proseb Nashe však Alicia svého manžela nevrátí do péče psychiatra Rosena. Nash si začne uvědomovat vážnost stavu, ve kterém se nachází, a sám začne aktivně hledat způsob, jak se i bez pomoci psychiatrů s nemocí vyrovnat... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (1 143)

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Moc se mi líbil scénář - první třetinu divák počítá s jednou realitou, prostřední tápe a v závěrečné čeká, jak si titulní postava se svým údělem (v realitě zcela jiné) poradí. Nicméně je pravda, že závěrečná část už není tolik poutavá, jako ta úvodní. O Croweově výkonu už bylo napsáno moře oslavných vět, takže jen dodám, že je opravdu na co koukat. Uvěříte mu popsaná okna, vyhozený stůl, matematiku při navazování kontaktu s dívkou; uvěříte mu rozštěp skutečnosti a vztah s milující ženou. Zaujme i sugestivně nasnímaná automobilová honička, která de facto tvoří dramatický předěl mezi oběmi polohami snímku. Fajn film. 8/10 ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Velmi podařený životopisný film (postavený na tradičních základech amerického přístupu k životu a světu). Profesor Cyril Höschl jednou na jedné své přednášce říkal, že se osobně na nějaké konferenci v zahraničí s profesorem Nashem setkal a že ve skutečnosti nepůsobí tak charismaticky a oslnivě jako ve filmu Čistá duše. A tak to má asi v amerických životopisných velkofilmech být... ()

Reklama

Gemini 

všechny recenze uživatele

Ron Howard je skvělý řemeslník, umí film odít do hávu velkolepého a vkusného a umí si objednat i slušnou hudbu. Russel Crowe je podle mě směšná figurka, která ani omylem, není alkoholik, vždyť může přestat kdy se mu zachce (hahaha). Nicméně dovede ze sebe dostat kus hereckého výkonu, když je to třeba. Jennifer Connely - omlouvám se za to, že jsem kdysi tvrdil že neumí hrát a není ani moc hezká:) Zkrátka a dobře - Čistá Duše stojí za podívání, s patřičnými odstupy i několikeré, ale nejlepší film roku? Hey, guys, come on, you canť mean this... ()

Fr 

všechny recenze uživatele

na schizofrenii je nejhorší, že nikdy nevíte co je pravda. a při sledování tohoto snímku, se vám to bude občas stávat. režisér R.H. a většina jeho filmů patří mezi moje oblíbené. také zde se rozhodl odvyprávět příběh, který by v nás měl aspoň chvíli zůstat. v mém případě se mu to (zase) povedlo. jaký je rozdíl mezi géniem a největším géniem? jen jeden z nich hledá algoritmus definující pohyb holubů. john nash je právě ten typ génia a jeho život musí být zákonitě (pro ostatní) velká nuda. zde obdivuji R.H., jak dokázal vykreslit studentská léta a díky jemnému humoru situovanému na podstatu génia jsem byl nadšen. R.CROWE zde skvěle ztvárňuje nejdříve ,,zdravého" podivínského muže a přidává na tempu poté, když má ukázat nemocného člověka na pokraji fizických a hlavně psychických sil ( jeho výkon bych přirovnal k D.HOFFMANOVI v rain man). skvěle mu sekundují J.CONNELY a P.BETTANY. napsal bych víc, ale nezlobte se, nemám důvěru v cizí lidi..... ()

castor 

všechny recenze uživatele

Studie schizofrenika po hollywoodsku. Aneb když se do matematické rovnice vecpe vážná nemoc. Mladé mozky na Princetonu odevzdávají zásadní práce, jen on, nemotorný asociál John Nash, tak trochu vyčkává. Nejde totiž po ničem všedním. A pak to přijde. Svými výpočty ovlivní moderní ekonomiku. Může se vybírat, kam dál. Tím, že Spojené státy sžírá paranoia studené války, volí Pentagon. Výsledky má, jeho okolí, včetně krásné novomanželky si však začíná všímat něčeho nepříjemného. Režisér nás chvíli tahá do klasického životopisného filmu, ale vesměs jde o košatou podívanou, dojemnou stejně jako inteligentní. A právě toho, že se nezapomíná na emoce, si vážím skutečně hodně. Dočkáme se i módních podrazů na diváka, Ron Howard (ostatně jako ho dobře známe) ze všeho vyklouzne korektně. Hodnoty, děkovná řeč, velké srdce, rodina.. všichni víme. Stejně jako dobře víme, jak skvělý je Russell Crowe herec. Svou postavu zavede do několika poloh a je radost ho při tom sledovat. Oscara měl dostat, v Gladiátorovi nebyl tak suverénní. A ač mám Jennifer Connelly moc rád, tady jsem volbu akademiků tak úplně nepochopil. Silný (leč přiznaně akademický) snímek!! ()

Galerie (46)

Zajímavosti (60)

  • Na matematické rovnice vo filme dohliadal profesor matematiky vyučujúci na Barnard College, Dave Bayer. Profesor si vo filme strihol malé cameo ako jeden z tých, ktorý na konci filmu ukladá pero na stôl, kde sedí Nash (Russell Crowe). (Greenpeacak)
  • Pri postgraduálnom štúdiu sa vo filme zdá, že John Nash (Russell Crowe) mal k hrám určitý odpor. V skutočnosti strávil hraním hier mnoho hodín a dokonca vytvoril aj svoju vlastnú s názvom "John" alebo "Nash" (Hex). (Greenpeacak)
  • Ceremónia odovzdávania Nobelovej ceny bola natočená v Prudential Hall v New Jersey Performing Arts Center (NJPAC) v Newarku. Jej natáčanie, vrátane nastavenia, make-upu, atď, trvalo viac ako 8 hodín. Ďalšia scéna v hale už bola natočená na inom mieste. (jofffo1)

Související novinky

Do Karlových Varů dorazí herec Russell Crowe

Do Karlových Varů dorazí herec Russell Crowe

05.05.2023

Na nadcházející 57. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech dorazí jedna z nejvýraznějších tváří současného světového filmu, novozélandský herec Russell Crowe. Sám tuto informaci… (více)

Na mladého Hana Sola dohlédne Ron Howard

Na mladého Hana Sola dohlédne Ron Howard

22.06.2017

Hollywoodem tenhle týden otřásl odchod Phila Lorda a Chrise Millera od sólovky Hana Sola. Šéfka Lucasfilmu Kathleen Kennedy je propustila měsíc před koncem natáčení, jelikož se jejich vize začala… (více)

Ocelové jeskyně míří do kin

Ocelové jeskyně míří do kin

28.07.2016

Isaac Asimov vymyslel tři zákony robotiky a napsal stovky knih, takže je docela fascinující, že se dočkal jen dvou hollywoodských filmů. Chris Columbus natočil Pozitronového muže (aka Andrew - člen… (více)

Zemřel skladatel James Horner

Zemřel skladatel James Horner

23.06.2015

V 61 letech nás opustil držitel dvou Oscarů za Titanic, hudební skladatel James Horner. Zkušený letec havaroval ve vlastním stroji, který pilotoval na severu od kalifornské Santa Barbary. Horner byl… (více)

Reklama

Reklama