Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V noci z 27. Na 28. září 1994 se uprostřed Baltského moře potopil trajekt Estonia. 852 lidí se utopilo, zachránit se podařilo pouze 145 osob. Německá novinářka Julia Reuter, která se zaměřovala na černý trh se zbraněmi v zemích východního bloku, zmeškala o pár minut odjezd trajektu do Stockholmu. Švédský právník Erik Westermark, který se s desetiletým synem vracel z výletu na estonské pobřeží, takové štěstí neměl. Erik se sice při katastrofě zachránil, jeho syn ale beze stopy zmizel. Erik a Julia, která o tragické nehodě píše zprávu, se setkají ve stockholmské nemocnici. Oběma jde o totéž. Vypátrat důvody potopení lodi dřív, než se někomu podaří zamést všechny stopy. Estonia totiž měla převážet tajný vojenský náklad, který mohl hrát v neštěstí klíčovou roli. Ze zoufalého hledání pravdy se tak brzy rozvine boj na život a na smrt mezi Davidem a Goliášem. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (21)

blackrain 

všechny recenze uživatele

Po nejrůznějších dohadech a vyšetřováních se dospělo k závěru, že se Estonie potopila kvůli špatné konstrukci. Ale zajímavé je, že se před tím plavila po mořích 14 let a neměla žádné problémy. Dodnes nebyl potrestán viník, který by byl za potopení lodi odpovědný. Takže se tu nabízí otázka, jestli se podobná tragédie nemůže stát znovu. Estonie je podmořským hrobem a kdo by se chtěl k ní potopit, riskuje, že bude potrestán vězením. Jak to bylo s lodí doopravdy se asi už nikdy nedovíme. ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Estonská loď Estonia vyplouvá na svoji pravidelnou plavbu z Estonska do Stockholmu. Ale tato plavba neskončí ve Stockholmu, ale už o hodně dříve, výbuchem a smrtí 852 pasažérů. Erik Westermark, jeden z přeživších a novinářka Julie Reuterová se rozhodnou vypátrat, co za potopením Estonie bylo. Zjišťují, že Estonia převážela tajný vojenský náklad, a že by neštěstí nemuselo být náhodné. Spiknutí sahá do nejvyšších míst, a oba se musí obávat o holý život ... Musím říct, že na celém filmu bylo nejlepší to, co jsem si o Estonii přečetl na Wikipedii. Samotný film už za moc nestál, i když základní myšlenka o konspirační teorii byla poutavá. Jenže filmové zpracování a ani herecké obsazení (včetně nastrčeného Donalda Sutherlanda) film z béčkových vod nevytáhlo, a ke konci jsem nevěřícně zíral, jestli to autoři myslí úplně vážně (příklad - paní novinářka tvrdě vyjednává s americkým velvyslancem - buď je pustí, nebo vše zveřejní. Velvyslanec jí v poklidu slíbí, že je pustí, novinářka vydá své videokazety - jediný důkaz o celém spiknutí. A světe div se - oni je opravdu pustí? WTF?). ()

Reklama

korbitch22 odpad!

všechny recenze uživatele

Příšerná televizní sračka, 20% filmu jsem viděl a tak strašně mě bylo blbě z těch primitivních dialogů,že jsem zbytek filmu proseděl u Skyrimu a tu zhovadilost jen poslouchal.Takovejch filmů natočim denně dvacet a ještě u toho stihnu vojet asistentku produkce, sekřetářku, vrátnou a best boye. 0% Donalde fuckt? ()

evangelik 

všechny recenze uživatele

Těžko stravitelná fantazie, možná víc pro všechny tyhle možné vyznavače konspiračních teorií všeho druhu. Kdo chce, věří, že svět řídí židovsko - bolševicko - zednářské Ředitelství Zeměkoule, jiný vidí za vším KGB nebo CIA. Pan Švejk zase upozornil na nějakého svého kumpána co věřil, že Zeměkoule je dutá a uvnitř je ještě jedna, daleko větší.... Tu tragédii jsem tehdy sledoval z běžného tisku a v paměti mi zůstala pouze dvě slova: Nedovírající vrata. Loni o prázdninách jsme si vyfotili památník v Tallinu a věnovali tichou vzpomínku obětem.... ()

d-fens 

všechny recenze uživatele

Tento film je hanba obetiam z MS Estonia, a aj keď človek verí v konšpiračné príčiny nešťastia, tak tento film seriózne dohady kladie na úroveň "konšpiračného uvažovania" tretiaka základnej školy.... proste výsmech obetiam, výsmech dohadom, a najmä hanba zúčastnených tvorcov.... jedna hviezdička iba ako výraz úcty k obetiam.... mimochodom, natočené je to podľa knihy novinárky Jutty Rabe, ktorá je vo filme hlavnou postavou (v podaní herečky Grety Scacchi) http://en.wikipedia.org/wiki/Jutta_Rabe ..... P.S. toľko flashbackov, a ešte k tomu tam priblblo použitých, som snáď ešte v žiadnom inom filme nevidel.... P.S.2 aj tak som presvedčený, že za potopením trajektu sú Rusi ()

Galerie (33)

Reklama

Reklama