Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vše nechali za sebou a uprchli, aby nalezli to jediné, po čem celý život skutečně toužili. Zemi dost velkou pro jejich sny... V Irsku roku 1892 se rolník Joseph Donelly (T. Cruise) vydává zabít bohatého statkáře Christieho kvůli bídě, v níž se on i desítky dalších ocitli jeho přičiněním. Právě v Christieho sídle se setkává s jeho vzpurnou dcerou Shannon (N. Kidmanová), otrávenou svazujícími společenskými konvencemi. Tyto rozdílné povahy spojí dohromady stejný sen po nové půdě, která se má rozdávat zájemcům v americké Oklahomě. Společně prchají za oceán, ale brzy po připlutí k americkým břehům se svými plány narazí a jsou nuceni přežívat v nuzných podmínkách bostonské chudinské čtvrti. Odkázáni jeden na druhého překonávají spoustu zkoušek, ale svého snu se nevzdávají… (Česká televize)

(více)

Recenze (202)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Samozřejmě, že film o chudém Irovi, který dobyl Ameriku musí být řádsky patetický, musí tam být hodně vlasteneckých frází a smyčců, ale Tom Cruise i Nicole Kidman působí jako dvojice tak upřímně a mile, navíc Nicole tu dokazuje, že není jen jehlicí v Tomově kravatě ale skutečná herečka. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Nemíním se s nikým přít o to, že Ron Howard skutečně umí filmové řemeslo. Sice obvykle víc než jen krapet selhává po té vnitřní stránce, ale dobře se na to kouká. Pokud se tedy několikrát nezopakuje červenoknihovnové cosi a nezavrší se to naprostou haluzí. To si pak můžete vykreslovat dobovou společnost jak chcete, a některé herečky se můžou taky před kamerou vyvíjet (a svíjet) jak chtějí, stejně vás to nepřesvědčí o tom, že Book Of Days od Enyi v závěrečných titulcích není daleko příjemnější zážitek než ta ukrutně dlouhá doba před ní. Tahle story měla zůstat jen na papíře, (nejen) s Rozumem A Citem se nemůže měřit. 50% ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $60miliónovTržby USA $58,883,840Tržby Celosvetovo $137,783,840 ║ Nemá to až také pôsobivé scény aké by si to zaslúžilo, plus rozmanitejšiu hĺbku, ale za to Tom Cruise a Nicole Kidman to slušne ťahajú, prim kamera, hudba, záver, slušný priemer. /70%/ ()

gouryella 

všechny recenze uživatele

Filmy Rona Howarda mam proste rad - a tento patri navic k tem obzvlaste zdarilym - pribeh chudeho mladeho muze (Cruise) a bohate slecinky (Kidman), kteri se spolu vydavaji do Ameriky se vyznacuje sviznym , mnohdy odlehcenym dejem a hlavne preciznim vykreslenim vznikajiciho vztahu mezi temito dvema hrdiny. ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Chtělo by to zkrátit. Přečkat 140 minut ale pomáhá génius Williams, hezké obrázky, slušní herci a na konci přijde bonbónek v podobě strhující scény závodu. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Je zvláštní, že pár let po takovém Rain Manovi nebo Narozen 4. července najednou Cruise vypadá, jako by úplně zapomněl hrát. Proto je taky jeho zemědělský nástup opravdu hrůzostrašným úvodem. Dobrá filmařina tak přichází až s Nicole Kidman, která svým nafintěným hašteřením přináší úsměv a její pohledy na nově příchozího jsou (dle předpokladů) ukázkou toho pravého jiskření. Právě proměnlivý a překvapivě silně působící vztah Josepha a Shannon je tou dějovou linií, která mě bez problémů dovedla až do konce s pocitem, že chci jejich osud opravdu znát. Naopak Cruiseho prohlášení o osudových rozhodnutích a o tom, že každý by měl bojovat o půdu jsou natolik prvoplánově hloupá, že téměř zastiňují vše pozitivní. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Strieľaš ľudí, šliapeš im po krkoch... keď som ťa videla, pomyslela som si, že by si mi mohol byť užitočný.“ Dávam 60%, ale nedávam ich rád, ale už za pokus o epickosť (kostýmy, výprava, záverečná koňská naháňačka) si ich NAVŽDY A ĎALEKO, dúfajme, zaslúži. Jedná sa o prvý z troch (pred BÚRLIVÝMI DŇAMI a EYES WIDE SHUT) spoločných projektov budúcich niekoľkoročných hollywoodskych manželov Nicole Kidmanovej a Toma Cruisea (ak nerátame ešte napr. horor TÍ DRUHÍ, ktorý Cruise Kidmanovej produkoval). Univerzálne zručný režisér Ron Howard vedľa seba, s pomocou kvalitného kameramana, strihača a hudobného skladateľa, ukladá jeden prekvapivo nevýrazný historický romanticko-dramatický obrázok vedľa druhého. Len občas medzi ne zamieša zábavného Íra Colma Meaneyho alebo vtipnú scénku s kastrólom na intímnej partii. Mne skrátka tieto „americky tupé“ epické kvázi veľkolepé (a finančne drahé) romantiky á la LEGENDA O VÁŠNI nesedia. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Ja si nemuzu pomoct, ja mam Howardovo filmy rad a tenhle nebude vyjimkou. Sice je to takovy trosku jako pateticky, o tom, jak chudej pracant ke stesti prisel, jenze je to cely podany fakt perfektne. Film pusobi vcelku velkofilmove a hudba je naprosto dokonala. Navic celejch tech 140 minut se furt neco deje, tu nakej dojak, tu naka akce, obcas nakej vtipek, sem tam neco dobrodruznyho nebo napinavyho a nestihne to ani na sekundu nudit. Pak tu jsou herci, mlada pekna Nicol a mladej sympatickej Cruise, kterej je ve filmu za neco jako frajera, kterej zastane jakoukoliv praci, ale nepusobi to divne. No a mezi nima to fakt skvele funguje, jako dvojice pusobi fakt mile a uprimne. Zkratka po delsi dobe dobrodruzne romantickej film, ke kterymu nemam zadny vyhrady a kterej ma perfektni finale v podobe zavodu na konich. ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Je to zvláštní, Cruise nemusím až posledních pár let, někdy od té doby, kdy začal lidi na place otravovat scientologií a požíral placentu svýho dítěte s kečupem a křenem. Kidmanku jsem nemusel téměř nikdy. Vlastně je jenom moc málo výjimek, kdy mi nevadila a jen dva filmy, kde mi opravdu sedla. Úplné bezvětří a Navždy a daleko. NaD je romantický dobrodružný film, naivní pohled do života irských přistěhovalců a zábavná nenudící limonáda. Určité okamžiky, třeba prostředí boxerských zápasů nebo finální závod o půdu, jsou nezapomenutelné. Ovšem ten konec se mi nelíbil. Buď měli nechat Cruise mrtvýho, nebo ho neměli posílat ani do klinické smrti. To mi přišlo trošku moc srdceryvný a zbytečný, ale jinak se na tenhle film dá kdykoliv podívat znovu. ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Patetický Cruise + nerozhodná Kidmanová + hezké krajinky + stopáž, která by sestříháním na hodinu a půl o nic nepřišla = nevídaná nuda. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Ron Howard mezi režiséry není žádná extratřída, jeho nejlepší film Čistá duše stojí především na hercích a hudbě. Tady se o nic takového opřít nemůže (nic proti Cruisovi a Kidmanové, ale tenhle film mezi jejich špičkové výkony rozhodně nepatří), navíc scénář je docela klišovitý, bez zajímavých charakterů a příběh, který byl už prákrát podán o dost lépe. V Howardově podání se pak film definitivně mění v sladkobolnou přesvícenou učesanou romanci, jak dva lidé z odlišného světa ke hroudě hlíny přišli. Film co vyloženě neurazí, ale znovu vidět mě ho nikdo nedonutí. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Podle zdejších komentářů jsem se radši připravil na typickou hollywoodskou průměrnou nudu, ale konalo se milé překvapení. Příběh byl vcelku chytlavý, oba hlavní hrdinové dostatečně sympatičtí nato, abych jim po celou dobu fandil, nenudil jsem se(!) ani na chvíli, romantika nebyla přehnaná, dokonce se zde objevil i náznak humoru, Williamsova hudba byla výborná (stejně tak Enya na konci) a klišé přišlo až v úplném závěru, takže slušné 4*, spokojenost. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Občas se vyplácí sednout si jen tak před televizi a sledovat to co právě jde. Ze začátku trochu neradiční romatické drama, které se pomalu rozvijí v průběhu celého filmu a do toho hrající "pan velký" John Williams. Tom Cruise a Nicole Kidman hrají opravdu dobře a působí velice přirozeně no a Ron Howard odvedl tradičně dobrou práci. Příjemné překvapení. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Ta chemie mezi hlavní dvojicí je neskutečná a výborně lineárně graduje od oťukávacího úvodu, do emocionálního finále. Nadsázky je tam tak akorát, technicky na úrovni a hudebně skvěle podbarvené. Taková ta poctivá devadesátka se šťavnatým rozpočtem a hereckými esy, která je všeobecně uznávaná a respektovaná, přesto není úplně top kvůli rozvláčnému tempu a nevyrovnané dramaturgii. ()

Lavran 

všechny recenze uživatele

Lehce nadprůměrný film s několika nezapomenutelnými a strhujícími scénami jako je např. finální honička za půdou, slušivým ústředním hereckým duem Cruise a Kidmanové a pro mě legendární díky nadčasové hudbě kouzelníka Johna Williamse. Možná by ale bylo lepší (i kvůli vyznění), kdyby na konci neproběhla ona nechvalně známá reinkarnace zhořklá koňskou dávkou patosu...:) ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Skvela romanticka drama. Aj napriek dlhej minutazi som sa nenudil, film mi ubehol pomerne rychlo a dost vela zachranuje krasny soundtrack Johna Williamsa. Bolo to druhe spolocne stretnutie Toma Cruisa a Nicole Kidman pred kamerami, to prve bolo pri filme DNI HROMU (1990) a posledne tretie bolo od Stanleyho Kubricka pri filme EYES WIDE SHUT (1999). Rezisera Rona Howarda mam rad, pretoze dokaze natocit filmy uplne rozdielnych zanrov a mnohe z nich patria medzi moje oblubene, ako napriklad WILLOW (1988), APOLLO 13 (1995), VYKUPNE (1996) alebo CISTA DUSE (2001). ________ Tom Cruise - (Joseph Donnelly) +++ Nicole Kidman - (Shannon Christie) +++ Thomas Gibson - (Stephen Chase) +++ Robert Prosky - (Daniel Christie) +++ Barbara Babcock - (Nora Christie) +++ Cyril Cusack - (Danty Duff) +++ Brendan Gleeson - (Policajt) +++ Wayne Grace - (Bourke) +++ Produkcia: Brian Grazer +++ ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Kidmenka tím, zda je hezká, otravovalal v upoutávkách víc než týden. Už bych snad radši lhala a řekla jí, že ano, aby dala pokoj. Kdyby Cruise (spoiler) na konci skutečně zemřel, byl by to mnohem lepší film. Takhle bych radila ho ve filmovém archivu strčit někam daleko a navždy. ()

Reklama

Reklama