Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vše nechali za sebou a uprchli, aby nalezli to jediné, po čem celý život skutečně toužili. Zemi dost velkou pro jejich sny... V Irsku roku 1892 se rolník Joseph Donelly (T. Cruise) vydává zabít bohatého statkáře Christieho kvůli bídě, v níž se on i desítky dalších ocitli jeho přičiněním. Právě v Christieho sídle se setkává s jeho vzpurnou dcerou Shannon (N. Kidmanová), otrávenou svazujícími společenskými konvencemi. Tyto rozdílné povahy spojí dohromady stejný sen po nové půdě, která se má rozdávat zájemcům v americké Oklahomě. Společně prchají za oceán, ale brzy po připlutí k americkým břehům se svými plány narazí a jsou nuceni přežívat v nuzných podmínkách bostonské chudinské čtvrti. Odkázáni jeden na druhého překonávají spoustu zkoušek, ale svého snu se nevzdávají… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (202)

novoten 

všechny recenze uživatele

Je zvláštní, že pár let po takovém Rain Manovi nebo Narozen 4. července najednou Cruise vypadá, jako by úplně zapomněl hrát. Proto je taky jeho zemědělský nástup opravdu hrůzostrašným úvodem. Dobrá filmařina tak přichází až s Nicole Kidman, která svým nafintěným hašteřením přináší úsměv a její pohledy na nově příchozího jsou (dle předpokladů) ukázkou toho pravého jiskření. Právě proměnlivý a překvapivě silně působící vztah Josepha a Shannon je tou dějovou linií, která mě bez problémů dovedla až do konce s pocitem, že chci jejich osud opravdu znát. Naopak Cruiseho prohlášení o osudových rozhodnutích a o tom, že každý by měl bojovat o půdu jsou natolik prvoplánově hloupá, že téměř zastiňují vše pozitivní. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Film plný nečekaných zvratů, originálních nápadů a dialogů, jaké jste ještě v romantickém filmu neslyšeli. A teď vytáhneme hlavu z nočníku a řekneme si popravdě: větší snůšku profláklých trapáren a keců aby hollywoodský milovník pohledal. Líbila se mi výprava a kamera, nelíbil se mi scénář (v některých zvratcích nápaditý asi jako reklama na Šlágr TV). Bývá obvyklé, že v pohádkách je nespravedlnost opravdu flagrantní, ale u mainstreamového projektu Rona Howarda (jeho 6. film, co jsem viděl) bych takový pitomosti nečekal (logika dostává na zadel: dostals na držku, tak to jako odplatu vykopeme z hrobu tvýho dědu, má to hodně společnýho). Viděno v prvním dabingu, kde vedlejší role mluví Gustav Bubník a Dana Bartůňková, hlavní roli rozsekanou asi do sedmdesáti roliček si uzmul děda Dalimil Klapka Simpson! ()

Reklama

Seti 

všechny recenze uživatele

Skvělý starosvětský film a zároveň vzpomínka na doby, kdy se dobrodružné filmy skutečně natáčely venku, davové scény vyžadovaly mnohočetný komparz a herci se pro svou roli museli třeba naučit jezdit na koni. Howardova pionýrská vyprávěnka sice působí na dnešní poměry značně naivně, ovšem v kontextu hlavních hrdinů to funguje báječně a navíc to Tomovi s Nicole spolu náramně sekne. Když pak celou tuhle honbu za americkým snem doprovází úžasná hudba pana Williamse, dostavuje se u mě minimálně čtyřhvězdičková erekce. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem se tomuto filmu bránil, ale manželka nakonec zavelela a já to musel shlédnout. A nelituji. Je to hezký příběh mladých lidí v těžké době s až téměř pár pohádkovými scénami včetně pohádkového konce. No ale budiž. I život někdy přináší pohádkové zážitky, proč by je tedy neměli zažít i Cruise s Kidman za tónu skvělé Williamsovy hudby? Jen ta minutáž! ()

kubin. 

všechny recenze uživatele

Nebýt dvou momentů filmu, které jsem nedokázal překousnout, mohlo to být klidně i za pět hvězd, protože zbytek filmu se mi líbil a byly tam některé opravdu povedené momenty. Ovšem celkový dojem mi zkazil hlavně konec, přesněji znovu oživnutí Toma a také bitka s Italem, kterou prohrál kvůli Nicole. Prostě scénář typu všechno vychází, než to holka posere už mě vážně nudí a je pěkně ohraný. Jinak hudba od Johna Williamse jak je jeho dobrým zvykem vlice chytlavá a dá se říct, že poměrně dobrý film. Škoda, mohlo to být i mnohem lepší. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (8)

  • Zpěvačka Enya přezpívala skladbu "Book of Days" z původní irské gaelštiny do angličtiny právě pro soundtrack k tomuto filmu. Byla za ni nominována na Zlatou malinu. (Emzet)
  • Pro natáčení Velkého oklahomského závodu o půdu bylo použito 800 komparzistů, 400 koní a 200 vozů. (CrypzzXD)

Reklama

Reklama