Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hlavní postavou napínavého příběhu je milionář Tom Mullen, majitel jedné z nejúspěšnějších soukromých leteckých společností. V obchodě sice dokáže hrát tvrdě, ale v soukromí je to obětavý manžel a milující otec malého Seana. Jeho syn je jednoho dne unesen. Pokud Tom do osmačtyřiceti hodin nezaplatí dva miliony výkupného, zemře. Zoufalí rodiče se okamžitě spojí s FBI. Tom zpočátku agentům důvěřuje, když předání peněz jejich vinou skončí krachem, rozhodne se jednat na vlastní pěst. Zejména když si uvědomí, že únosci vůbec nemají v úmyslu chlapce propustit. K překvapení FBI i své ženy se Tom rozjede s penězi do nejbližší televizní stanice a tam před celým národem prohlásí, že je únoscům nedá, ale nabídne je jako odměnu tomu, kdo pomůže únosce dopadnout. Riskantní hra se Tomovi nakonec vyplatí, protože se mu podařilo obrátit únosce proti sobě. Závěrečný střet je soubojem nervů mezi Tomem a rafinovaným, vysoce inteligentním šéfem bandy. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (319)

Lamiczka 

všechny recenze uživatele

Dobrý den, jmenuji se Tom Mullen, jsem úspěšný podnikatel a milionář. Vlastním leteckou společnost a opravdu se mi daří. Život bych měl perfektní, ale někdo mi z neznámých důvodů unesl mého jediného syna. Nejdřív mě zkusili vydírat s výkupným, ale já se nedal a tvrdě nastoupil do protiútoku. Nabízím dvakrát větší odměnu za dopadení zločinců a za záchranu syna. Kdo z vás by odolal takové nabídce? Mel Gibson v hlavní roli psychologického krimi thrilleru, v roli otce, který je pro záchranu svého syna schopný čehokoliv. Začátek filmu se drží běžného stereotypu. Vyjednat s únosci výkupné, domluvit se (za pomoci federální policie) na místě předání a doufat, že znovu uvidí syna. Všem je ale brzy jasné, že tady jde o profesionála a tak po zpackané úvodní záchranné misi nastupuje chladný úsudek a jasné kalkulace. V tom okamžiku začíná ta pravá "sranda" mezi otcem a únoscem. Brilantní dialogy, vypjaté momenty, psychicky kolabující manželka taky racionálnímu uvažování nepřidává. Mel Gibson perfektně zvládá všechny polohy - milujícího manžela, stresem a láskou k synovi pohnutého otce i zdánlivě bezcitného vyjednávače. A do velmi úspěšného duelu se mu staví vynikající Gary Sinise v roli ústředního padoucha, člověka bez skrupulí a především s jasným cílem jak dosáhnout svého. A to i za jakoukoliv cenu. Jeho hra na honěnou je do detailu vymyšlená. Ale jen do té doby než se karta otočí a z honěné myši se stane útočící kocour. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Howard prekvapil na seba veľmi netradičným, drsným trilerom. Televízna, niekoľkokrát ročne omielaná klasika pre mňa nestráca ani na x-té pozretie nič zo svojho kúzla. Vždy mám zimomriavky, keď chudák Sinise zapne telku a tam mu zúfalý Gibson odkáže, že....Tých prekvapivých zvratov je viac. Hlavné postavy perfektne obsadené, hodia sa sem ako pytel na hlavu uneseného. Finále trošku klišovitejšie, ale intenzívne zahrané. Ja mám jednoducho slabosť na 90kové trilery, Výkupné je jeden z troch najlepších. ()

Reklama

Colonist 

všechny recenze uživatele

Na film jsem se koukal hlavně kvůli mému oblíbenému herci, kterým je Gary Sinise. Mela Gibsona moc nemusím, ale zde mi ani moc nevadil. Čekal jsem, že to bude souboj mezi Gibsonem a Sinisem, ale když na začátku toho kluka unesla banda grázlů, trochu mě to zklamalo a film mě moc nebavil. No souboj nakonec přišel, když se nepovedlo předání a Gibson se rozhodl únoscům postavit. Jak mě první půlka nebavila, tak se mi ta druhá líbila. Některé dějové zvraty sice byly předvídatelné, ale posledních 20 minut se mně osobně velmi líbilo. Jinak Gary Sinise mi ve filmu hrozně připomínal jinou svoji postavu, a to sice budoucího Maca Taylora z CSI:NY. Nejen proto, že ho hraje, ale i tím, že v některých chvílích vypadal úplně stejně, byl to také polda, děj se odehrával také v New Yorku a měl i stejného českého dabéra. Nebýt té horší první půlky, možná bych šel s hodnocením výše. ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Jak jen to ten Gibson dělá, že věrohodně zahraje cokoliv. Ať už zoufalého otce, historickou legendu, paranoika, plukovníka ve Vietnamu, detektiva... vše naprosto přesvědčivě. Bravo pane herec. S Rene Russo už si zahrál ve Smrtonosné Zbrani, takže se nebylo třeba sehrávat, Gary Sinise si opět s chutí zahrál slizkého padoucha... Ani Delroy Lindo nehrál špatně. Proč tedy nedám pět hvězd? Mel má i lepší filmy, o hodně. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Dobre sa pozri. Tieto peniaze vidíš prvý a posledný raz." Divákom sa Výkupné páčilo, takže nečudo, že pri štedrom (na komorný triler) rozpočte 80 miliónov na celom svete zarobilo fajnových 309. Čo je čudné, lebo je to fakt temný, mrazivý, pochmúrny triler s atmosférou, za ktorú by sa nemuselo hanbiť pomaly ani Mlčanie jahniat. Čo bol ostatne tiež komerčný trhák; diváci v danom desaťročí proste nemali strach a húfne chodili do kina aj na psychicky vyčerpávajúce trilery. Gibson bol vtedy na vrchole síl, takže si z ôsmych desiatok miliónov odkrojil šťavnatých 20. Dobro vo Výkupnom dostáva zabrať, ale v podaní cynického, beštiálne chladnokrvného obchodníka Gibsona to zároveň dáva zlu (zaujímavý Gary Sinise a jeho banda béčkarských a pravdupovediac veľmi amatérskych poskokov, čo je ale na druhej strane realistické) riadne vyžrať. Je pôsobivejšie, keď sú strany vyrovnané. Zápas je férovejší, napínavejší, zostane dlhšie v pamäti. Dokonca bývalá modelka Rene Russo (ktorá sa s Gibsonom samozrejme stretla už v Smrtonosnej zbrani 3) sa v niekoľkých scénach vzchopí k niečomu, čo pripomína herecký výkon. Výborný psychologický triler s diabolsky sústredeným Gibsonom. ()

Galerie (42)

Zajímavosti (27)

  • Dievča, ktoré postava Mela Gibsona takmer zrazí po tom, čo sa mu rozsvieti oranžová na semaforoch (asi 68. minúta), je vtedy začínajúca herečka Bryce Dallas Howard, ktorá si zahrala vtedy komparz. (Arsenal83)
  • Na konci propagačného filmu svojej spoločnosti Tom (Mel Gibson) nosí podobný kovbojský klobúk, aký nosil dva roky predtým vo filme Maverick (1994). (Arsenal83)
  • Natáčanie bolo o niekoľko dní oneskorené z dôvodu Gibsonovej akútnej appendoktómie. (fishki)

Související novinky

Hardy, Oldman a vraždění na sovětský způsob

Hardy, Oldman a vraždění na sovětský způsob

23.03.2013

Je libo dobovou kriminálku s prvky konspiračního polit-thrilleru? Se špičkovým obsazením? Odehrávající se v Sovětském svazu ještě za Stalina? Zdá se, že Ve stínu dostane z Hollywoodu tučnou… (více)

Reklama

Reklama