Reklama

Reklama

Je s námi konec?

  • Česko Před potopou aneb Je s námi konec? (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

National Geographic přináší strhující dokument v režii Fishera Stevense. Ústřední postavou snímku je herec a posel míru při OSN Leonardo DiCaprio, který odkrývá alarmující svědectví o současných problémech spojených s klimatickými změnami a hledá řešení, jak předejít fatálním dopadům na náš budoucí život. V pořadu jsou rozhovory s předními osobnostmi jakými jsou Barack Obama nebo Elon Musk a další. (National Geographic)

(více)

Recenze (207)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Leova hluboce osobní esej o jeho letitém boji s větrnými mlýny, rozhodně ne dokument v pravém slova smyslu. Veškerá působivost vychází z jeho naléhavé bezprostřednosti a viditelné snaze na něco upozornit i něco změnit. Umí být naléhavý i přesvědčivý, aniž by sklouzával do polohy jehovisty na vašem prahu "co si s vámi pro vaše osobní dobro přišel promluvit o globálním oteplování". Jenom působí poněkud směšně (ne-li přímo pokrytecky), že letadlem a vrtulníky tu zcestuje celý svět a přitom mluví o tom, o čem mluví. Ovšem předpokládám, že to uhraje na malé zlo pro vyšší dobro a bez toho by tu absentovali nejlepší pasáže, jako je například disputace s Indkou. Potěší také, že byť nejde o investigativní dokument, tak je tu snaha o pohled z více stran (pasáž kolem hovězího apod.). ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Když mi takto naléhavou zprávu tlumočí Leonardo DiCaprio, tak holt prostě ten palmovej olej žrát nebudu. Filmařsky to nijak převratné není, kolikrát ani úplně zábavné, ale zaujalo mne, že nepoužíváme obnovitelnou energii převážně díky lobby uhelného průmyslu. Budu tedy doufat, že Elon Musk vyrobí ten megazdroj a ze světa se nestane postapokalyptická pustina. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Na Dokumenty moc nejsem, ale vzhledem k tomu, že zde hraje Dicaprio a dokument pojednává o naší planetě, jak ji ničíme, tak se jedná o velmi zajímavou, zábavnou záležitost, která mě nečekaně bavila více, než jsem doufal. Velmi dobré. Měl by to vidět každý. 80% ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Možná právě proto, že jsem byl v týhle oblasti vždycky totální buran a ignorant, ale určitě taky díky celebritě a povyku, jsem se rozhodl obětovat tomu chvilku. A je s námi konec? Ehmmm... Ani tenhle dokument mě nepřesvědčí přestat se klidnit tím, že klima planety se mění tak jako tak a schopnost lidstva se adaptovat v průběhu dějin je až neuvěřitelná, každopádně zajímavý to bylo a Leo, ač působil jako posh turista, si za dobrovolnou "spasitelskou" činnost zaslouží nějaký ten respekt. K dokonalosti mi tu ale nějaká ta přesvědčivost, naléhavost a propracování přeci ještě chybí. (říká č*rák co ani netřídí odpadky) ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Nebudu tu rozmazávat názory, že se takhle chtěl Leonard zviditelnit. V tomhle případě je to úplně vedlejší fakt oproti tomu, co sleduje zřejmě opravdu vážně a publikuje to, kde se dá. Mluvil o klimatické katastrofě s mnoha zajímavými lidmi. Mohla jsem tak například vidět jak mluví s Obamou, ale tady by Oskara za herecký výkon dostal president USA. Na druhé straně mě zaujal například Leonardův rozhovor s kosmonautem s obrazy naší zeměkoule z vesmíru. A nakonec samotný projev Lea na konferenci s doprovodnými snímky míst, kde je ničeno životní prostředí ve velkém, tak ten by měl mít velký dopad na naší mozkovnu. To byla síla, která se mnou docela solidně zacloumala i když to pro mě není úplně neznámé téma ! Škoda, že v tomhle směru jsem pesimista a nevěřím, že lidé jsou schopni něco změnit. Ano je mnoho jedinců, kteří se počínaje tříděním odpadů přece jen trochu snaží, ale pak je tady druhá strana, ta "po mně potopa", hlavně když se sypou peníze do mojí kapsy. Mám ráda Bosche, ale ze seriálu a knih Michaela Connellyho, který se jmenuje právě po malíři jménem Hieronymus Bosch. Jeho obrazy nejsou extra mojí parketou, ale od dnešního dne je budu vnímat přece jen trochu jinak. Doporučuji. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Budu k tomuto populárně vědeckému dokumentu přistupovat trochu jinak. Těm erudovanějším je jasné, že téma změn klimatu je mnohem složitější a komplexnější, než tvrdí DiCaprio. Jenže on cílí jinam a já myslím, že svůj cíl bez výhrad splňuje. Oslovuje poutavým a nepříliš náročným způsobem co největší publikum, aby dokázal způsobit co největší změnu. Jednoduše a jasně divákům sdělí, o co jde, ukáže na jádro problému a navrhne řešení, co víc dodat? DiCaprio není vědec, je celebrita a svůj status celebrity vytěžil jak jen to šlo. Myslím, že člověk jeho postavení udělal pro "dobro světa" v tomto ohledu maximum, takže za mě úspěch. Výtýkám jen načasování do předvolebního období a "nenápadnou" agitku proti Trumpovi, to je trapné... 7/10 ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Bezradné. Já chápu potřebu tohohle dokumentu, který se u nás jeví zbytečně a polopaticky, ale v Americe je samozřejmě diskurz jiný a je potřeba lidi přesvědčit, že se něco děje. Tenhle film to ale nezvládne, protože čistě intuitivně míchá fakta s emocemi, což může fungovat jen tehdy, když divák názor sdílí a potřebuje ho například jen ukotvit. Na nepřesvědčené to má přesně opačný účinek. Když to tedy vezmu tak, že tenhle film je užitečný jen v prostředí, kde se na změnu klimatu nevěří, ale přitom nemá moc ničí názor změnit, posouvám se do bezcílného začarovaného kruhu. (S DiCapriovým pocitem sebedůležitosti problém nemám, do značné míry je ten pocit oprávněný a je jeden z mála herců své generace, kdo funguje jako velká instituce á la 90s. Je teda jenom na místě, že s tím aktivně pracuje.) ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Spíš osobní pohled na problematiku než dokument. DiCaprio nezapomíná na příběhovou linku a Boschův obraz je jejím solidním rámcem. Nečekají nás moc pozitivní roky. Čina má snahu, Amerika má Muska. Snad to bude stačit. Mimochodem prvotřídní soundtrack. Leoš umí zaujmout. ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

A jsme v p*deli. Jestliže jsem u dokumentu Plastic planet prohlásila, že by to měl vidět každý... u této záležitosti to platí dvojnásob, trojnásob...! National Geographic za pomoci sympatického posla míru shrnul nejaktuálnější hrozby naší existence, přičemž poukázal na nejdůležitější fakt: Firmy s fosilním palivem mají zřejmě tu největší moc na světě. 98% klimatologů se shodlo na tom, že se zeměkoule ohřívá, klima se mění a způsobeno je to hlavně užíváním fosilních paliv a další lidskou činností. Přesto (hlavně v USA) existuje dezinformační kampaň, která se lidi snaží mást o tom, že globální oteplování vlastně neexistuje. A za vším samozřejmě hledejte politiku - a peníze. "Za poslední 2 roky jsem cestoval po celém světě, viděl jsem města jako je Peking, zalykající se průmyslovým znečištěním, prastaré severské lesy v Kanadě, které byly vymýceny. A deštné pralesy V Indonésii, které byly vypáleny. V Indii jsem se setkal s farmáři, jejichž úroda byla odplavena, v Americe jsem byl svědkem stoupání hladiny moře, které zaplavuje ulice Miami, v Gronsku a Akrtidě jsem udiveně hleděl na to, jak mizí prastaré ledovce mnohem rychleji, než vědecké výzkumy dokazují. Měli bychom přemýšlet o vině, kterou nese každý z nás. Až se naše děti a vnuci ohlédnou zpět, uvědomí si, že my jsme měli prostředky na zastavení tohoto ničení, ale nenašli jsme politickou vůli, abychom to udělali." ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Pamatujete na ten Leův teaser na oscarech? Já zpočátku nevěděl, o čem mluví, respektive proč a až později jsem se dozvěděl, že byl zvolen poslem míru Spojených národů a tímto tématem se zabývá přes 20 let. Je to National Geographic, takže čemu více věřit, než dokumentu z této dílny, který navíc šíří po světě zcela zdarma nezávisle na dostupnosti této stanice a zjevně prostě chtějí předat jasné poselství. Chvílemi jsem se neubránil pocitu, že Leo dokument natáčel kvůli zviditelnění a často jen přikyvoval na věci, kterým úplně tolik nerozumí a občas řekl něco vtipného. Faktem ale zůstává, že koho jiného by lidé měli vyslyšet než jednoho z nejlepších a nejznámějších herců, kterého znají a mají rádi, ne-li vůbec nejznámějšího, než je právě Dicaprio, ačkoliv není zárukou odbornosti co se týče toho hojně propíraného tématu, ovšem berme to tak, že je nositelem poselství od kompetentnějších lidí a sám se o problematiku zajímá, takže jistá neuměle cítěná snaha v tom jistě bude. A ta objemnost a záběr jakým dokument podává co nejširšímu publiku prostřednictvím vlivných či jinak angažovaných osobností je rozhodně ku prospěchu věci. Zda-li něco změní v masovém měřítku nyní jen těžko soudit, ale roky snah s omezenými zdroji se snad přetaví v globálně plnohodnotnou snahu jak rešit problémy spojené s globálním oteplováním...8/10 ()

castor 

všechny recenze uživatele

Stojíme u velkého bytového domu. Po fasádě teče při deštích voda, chybí pořádná rýna. Ostatní dumají, jak a kam ji ve špatně řešeném místě instalovat. Všechno odkývám. Hovno tomu totiž rozumím. Zhruba tak nějak na mě Leonardo DiCaprio působil. Určitě má k otázce klimatických změn co říct, ale pořád to působí tak trochu uměle. Navíc právě neohleduplný přístup Američanů dělá do světa sakra velkou díru. Nicméně on nemá komu, co dokazovat, takže nakonec beru. Věda má svou pozici, ale politika a byznys jsou silnější. V roce 2014 jmenoval generální tajemník OSN Pan Ki-mun uznávaného herce poslem míru Spojených národů s přednostním zaměřením na boj proti globálnímu oteplování. Leo se do toho zřejmě položil, nicméně jde spíš o subjektivní pohled na problematiku než o nějaký plnohodnotný dokument. Ale proč ne, třeba oslovení tupých mas slavným hercem alespoň u některých méně natvrdlých zabere. Je fajn, že na některé strašáky se dívá z vícero úhlů. Ne náhodou načasováno před volbou nového prezidenta Spojených států amerických. Natočeno poutavě. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Oceňuji, že i když je dokument pro Leonarda DiCapria očividně tak osobní záležitostí a říká to, co říká, není zároveň jednostranný a divákovi se snaží ukazovat rub i líc celé té planetární patálie. Pařížská klimatická dohoda začíná platit právě dnes. Tak jsem na nás na všechny zvědav. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Všeobecne poňatý dokument, ktorý takému "Cowspiracy" nedokáže po žiadnej stránke konkurovať. Kým v druho zmienenom padajú konkrétne otázky "na telo", je pre účinkujúcich ktorým sa kladú, doslova nepríjemnou skúsenosťou, v tomto je  diskusie vedená prevažne s ľuďmi s totožným názorom, pričom samotnej problematike sa venuje viac menej povrchne. A vlastne celkovo mi forma spracovania oproti "Cowspiracy" prišla omnoho ohľaduplnejšia ako z nejakej ideálnej rozprávky. A tým pádom som pozeral na obyčajný, priemerne spracovaný dokument, ktorý ma témou síce zaujal, no z pohľadu emócií si ma nijak získať nedokázal. Čo sa týka DiCapria, bez urážky, no na to že je tak skvelým hercom, mňa teda nijak presvedčiť nedokázal. Jeho záujem bojovať za správnu vec mi prišiel rovnako predstieraný, ako orgazmus Dolly Buster v nemeckom porne z 90 rokov. Zaujímalo by ma, či by tento dokument dosahoval rovnako vysoké hodnotenie, keby v ňom neúčinkoval. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Vážim si Lea za jeho prístup k ekológii. Pravdepodobne si je vedomý toho, že jeho popularita prispeje k tomu, aby si ľudia dokument pozreli a ukázali aspoň malú snahu pri riešení tohto problému, ktorý sa týka nás všetkých. Leo toho videl dosť a diváci mnoho z toho čo videl, môžu vidieť práve v tomto dokumente. Každý, kto má aspoň 30 rokov, môže tieto zmeny vidieť. Stačí si spomenúť koľko snehu sme mali v detstve, aké kruté zimy boli vo vojnových rokoch atď...a porovnajte to s dnešným zimným obdobím. Ako sa spomína v tomto dokumente, je možné, že naši potomkovia uvidia sneh len vo vysoko položených miestach. Dokument je fajn, poukazuje na problémy, ale málo hovorí o ich riešení. Koľko energie spotrebovala práčka kedysi a koľko dnes? Koľko energie spálila žiarovka kedysi a kam sme sa dostali vďaka led technológii. Začína sa vo veľkom výroba áut na batérie a dokument obsahuje niekoľko minút práve z veľkotovárne Tesla.Výroba energie zo slnka, vetra, vody sa stále zvyšuje. Bolo tu miesto aj pre pár pozitívnych správ, ale je jasné, že tých zlých je podstatne viac. Každý z nás môže niečo málo urobiť. Separovať odpad, šetriť energiami, nepodporovať výrobky, ktoré majú na ekológiu zlý dopad. Za posledných 100 rokov sme planétu Zem riadne "vykuchali" a mnohým to začína dochádzať až teraz. Verím, že ešte máme čas na záchranu a že sa poučíme. 80%. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Tento DiCapriův dokumentární počin má tu vlastnost, že vás donutí přemýšlet o našem světě. O tom, jak si jej vědomě i nevědomě ničíme a postupně si stahujeme smyčku kolem krku. Pakliže se něco v dohledné době nezmění, bude lidstvo litovat. Není sporu o tom, že se Země otepluje (kdo tvrdí, že ne, tak je buď slepý, nevnímavý či hloupý, neboť úbytek sněhu v posledních zimách a smazávání rozdílů mezi ročními obdobími je jasným důkazem toho, že se něco děje i v našem bezprostředním okolí), byť podobné cykly se v historii opakují (za Karla IV. se prý v oblasti Polabí pěstovaly melouny), je nutné si uvědomit, že v tehdejších dobách nedocházelo k masivnímu kácení deštných pralesů, neexistovaly monstrózní továrny, jaderné elektrárny, motorismus, letecká doprava, atd., tudíž člověk do přírody zasahoval daleko méně a přirozené cykly tedy nebyly tolik ovlivňovány lidským činitelem. Ale dost o tom. "Je s námi konec?" je záslužným počinem, který sice nic nezmění, ale na problémy je třeba upozorňovat a čím vážnější jsou, tím je potřeba být hlasitější a zapojovat do volání po změnách i známé tváře, jejichž slovo má, chtě nechtě, delší dozvuk než hlasy prostého lidu. Je příjemné, že i taková primadonka, jakou je Leonardo DiCaprio, není zabedněný a budoucnost života na modré planetě mu není lhostejný. ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Leo do toho jde po hlavě, ale nemůžu úplně říct, že by mě forma nějak více dostala. Že lidstvo ničí planetu, je jasné - bohužel pro ni je lidstvo tím nejhorším, co ji mohlo potkat. My můžeme doufat, že tu ještě nějakou dobu budeme moct pobýt, rozhodně tu nebudeme navěky. Je jen na nás, jestli dokážeme tuto dobu co nejvíce prodloužit. Vzhledem k demenci lidstva to bude velmi složité... ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Jestli se budou dál točit podobné dokumenty, tak jo, je s námi konec. Leo si tu hraje na Willyho Foga a chytá se za hlavu pokaždé, když někde něco roztaje. Měl by si tenhle týden zajet do Špindlu. Já si určitě nemyslím, že my lidi děláme všechno správně a že svět je v top formě, ale taky úplně nevím, jestli je všechno vážně tak v háji. Jeden vědec říká globální oteplování existuje, druhý vědec říká globální oteplování je blbost, třetí vědec říká přestaňme žrát hovězí, čtvrtý vědec říká začněme žrát kuřecí a pátý vědec polemizuje se všemi čtyřmi předchozími kolegy. V pátek začíná finále extraligy a já bych si přál, aby to byl taky takový hokej. ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Nesúhlasím úplne so všetkým, čo tu bolo povedané (téma Čína), ale ide rozhodne ide o jedno z najdôležitejších diel tejto doby, a bolo by úplne nezmyselné špárať sa v detailoch. To máte ako s Grétkou, keď desaťtisíce dospelých ľudí hejtujú pätnásťročnú autistku, ktorá keby sa aj náhodou mýlila, tak svet bude prinajhoršom trochu viac eko. Klimatické zmeny sú fakt a kto tomu neverí je slepý, alebo idiot. Alebo oboje. Ohodnotiť to moc neviem, tak asi za 4*? ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Velmi mě zajímalo, kvůli čemu si Leo odskočil od filmů. Stal se z něj bojovník za ochranu naší planety a tím pádem i ochranu všech jejích obyvatel. Tato role mu celkem slušela. Vzhledem k tomu, že se jedná o problém celosvětový, tak Leo navštíví takřka celý svět. Zajímalo by mě, nakolik upřímní jsou lidé, kteří Leovi poskytli rozhovor. Či to nebyla jen taková maska pro zachování dobré imidže před diváky. Každou snahu o zlepšení životního prostředí musí snad každý divák hodnotit maximálně kladně. Dokument strádá vyloženě jen po filmové stránce. Trošku mi vadilo, že Leo celý problém divákům zjednodušuje. K vyléčení planety rozhodně nestačí pouze přestat žrát hambáče. Nicméně, jako taková základní osvěta je snímek více než fajn. Je fajn pozorovat, že celebrita dokáže zužitkovat svůj status a zasvětit svůj život dobré věci. V mých očích už neuznávám Lea pouze jako vynikajícího herce, nýbrž i jako charakterní osobnost, které není osud lidstva lhostejný a činí vše, kam až sahají jeho možnosti. ()

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Nejen, že je Leo nejvíc sexy a krásnej chlap; má i mozek, který vážně používá. A to jsem si myslela, že ho víc milovat nejde. ()

Související novinky

Probíhá festival budoucnosti AFO

Probíhá festival budoucnosti AFO

28.04.2017

V úterý 25. dubna 2017 započala již 52. kapitola příběhu vědy a filmu. Pro festival vědeckých snímků Academia Film Olomouc (AFO) bude srdce moravské metropole tepat až do neděle 25. dubna. Cenu za… (více)

Reklama

Reklama