Reklama

Reklama

D1

(TV film)
Česko, 2016, 53 min

Obsahy(1)

Hlavní dopravní tepna ČR denně spojuje desetitisíce lidí z Česka i zahraničí. Naše nejstarší dálnice je ale časovanou bombou. Nemalá část úseků už dávno překročila svou životnost. Na řadu přichází velká rekonstrukce, na kterou byli povoláni největší odborníci na dopravní stavby... Máme pro vás český dokument o fenoménu dálnice D1. Projedeme se z Prahy do Brna od historie až po současnost a zjistíme, co nejvíce trápí české řidiče. Dozvíte se také kde se bere cement nebo co umí s bagrem jen jeden člověk v České republice. (TV Prima)

(více)

Recenze (6)

MrGregor 

všechny recenze uživatele

Dokument je sice plný zajímavých informací o D1, přesto je tento název zavádějící... správně by měl být "D1 aneb beton, beton a zase jednou beton" ... Což o to, jelikož film pro Primu připravily STRABAG a.s. a Českomoravský cement a.s., je naprosto pochopitelné, že tyto společnosti popisují a velebí svou práci, přesto člověk by podle zmíněného názvu očekával, že se dozví komplexní pohled na rekonstrukci úseku a ne jen jednu její (byť důležitou) část. ()

Reklama

Marsik 

všechny recenze uživatele

PRIMA ZOOM HD - Ano, řeší se pouze ta technická stránka, kde sledujeme výrobu betonu od A po Z, ale je to podáno zajímavě stravitelnou formou, že i já naprostý "betonový" laik jsem informace v pohodě vstřebal. Také nutno říct, že to pěkně těm klukům stavařům a dělníkům jde. Fakticky, klobouk dolů. Oceňuji dále celkové zpracování dokumentu, kde zejména díky hudebnímu podkresu a komentáři pana Luboše Nováka uteklo 53 minut jak nic. 80% ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Nutno říct, že po všech těch Golden Gatech, Tchaj-pejích 101, Öresundech a podobně, je dokument o technologii stavby něčeho velkého hezky tady u nás doma docela osvěžující zážitek. A že je to jenom dálnice? Nenechte se mýlit. Sice jsem asi před dvanácti lety osobně byl v cementárně v Mokré a viděl ten mamutí proces výroby cementu na vlastní oči (ano, ta megalinka už tam byla), a pak jsem se pracovně přitřel o jisté velkobetonáře (dokonce i o mobilní betonárnu), ale o tom, jaká je to celé betonování dálnice věda, jsem neměl potuchy. Tak mě vlastně napadá, že by bylo dobré si říct, že tento konkrétní dokument o D1 je skutečně jen a pouze o betonářských pracech (a trochu o odstřelech a výrobě cementu, potažmo betonu), takže se nedozvíte nic o pozadí tendrů na opravu, a o jeho průtazích, a o parametrech rekonstrukce, a ani o milionu dalších věcí. A taky je asi dobré si říct, že tento konkrétní dokument o D1 podle titulků nechal zpracovat koncern STRABAG a společnost Českomoravský cement (což je už nějakou řádku let součást Heidelberg Group, kdybyste snad měli nějaké patriotické vášně;)), a svou polívčičku si tu přihřívá i ŘSD, takže je to samozřejmě "alles in Ordnung", samá pozitiva a sociální jistoty... To ale nic nemění na tom, že co se týče obsahu, je D1 natřískaná informacemi, které jsou podané stravitelnou formou, a po technické stránce jde o moderní dokument "konstrukčního podžánru" se vším všudy. Za mě rozhodně dobře strávených 53 minut včetně titulků;) 80% ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Dokument o historii a hlavně stavbě dálnice D1 především z technického pohledu. To samo o sobě zajímavé, ale mezi řádky člověk vytuší, že je to dokument ve smyslu productplacementu. Je to poutavé, poučné, nicméně kdyby to točil Josef Klíma , tak by to asi nebylo takové barevné, veselé optimistické pokoukání. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama