Reklama

Reklama

Volný den Ferrise Buellera

  • USA Ferris Bueller's Day Off (více)
Trailer

Všechno, na co se jen bojíme pomyslet, Ferris udělá během jednoho dne... Předčasně zesnulý americký scenárista, režisér a producent John Hughes (1950-2009) se v polovině osmdesátých let prosadil jako tvůrce autorských komedií, v nichž přesně vystihl chování, mluvu, starosti i radosti tehdejších teenagerů. Asi nejlépe se mu to podařilo v dnes už klasické veselohře Volný den Ferrise Buellera (1986), kterou napsal údajně během šesti dnů a která líčí osudy geniálního záškoláka při jedné z jeho eskapád i marný boj ředitele školy Rooneyho přistihnout konečně nezbedníka při podvádění. Dokonale vypointovaný scénář a především přirozené herecké výkony nejen hlavních ale i vedlejších představitelů jsou největšími devizami filmu. V titulní úloze září Matthew Broderick (předtím se proslavil obdobnou postavou studenta, který pronikne do počítače Pentagonu, ve filmu Válečné hry), v jehož stínu se trochu ztrácejí Alan Ruck (Ferrisův nejlepší kamarád Cameron) i Mia Saraová (Ferrisova dívka Sloane). Svůj mimořádný smysl pro komické načasování tu v roli ředitele ukazuje Jeffrey Jones, nedoceněný herec charakterních rolí (např. císař Josef II. ve Formanově Amadeovi). I na menším prostoru se tu dobře uplatnila Jennifer Greyová jako Ferrisova trpící sestra Jeanie; její definitivní průlom mezi hereckou elitu nastal už v příštím roce v Hříšném tanci. Pozoruhodný výkon v jediné scéně na policejní stanici také předvádí tehdy prakticky neznámý Charlie Sheen, jenž tu hraje (jak jinak!!) mladíka zatčeného kvůli drogám. Snímek se stal diváckým hitem, při rozpočtu šest milionů dolarů vydělal při svém prvním uvedení v amerických a kanadských kinech víc jak desetinásobek této částky. (Česká televize)

(více)

Recenze (169)

Toren 

všechny recenze uživatele

9/10. Jak mi to mohlo tak dlouho unikat? I v dnešní době třeskutě originální a neotřelá komedie odehrávající se během jediného dne titulního hrdiny je prošpikovaná takovou porcí nápadů a unikátních scén, až se jen těžko věří, že tento počin vznikl před víc jak 30 lety. Deadpool čerpal inspiraci od skutečnýho frajera! Broderick tu je totiž fakt extratřída! ()

T2 

všechny recenze uživatele

║Rozpočet $6miliónov║Tržby USA $70,136,369║Tržby Celosvetovo $70,259,712║ Niektoré tieto ako že komédie prídu tak akurát na jedno kopyto praštené do stratena. Musím len konštatovať že režisér John Hughes mi ale vôbec nesedí z jeho štýlom. /35%/ ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

To, co takový Bart Simpson téměř denně činní s grácií a s obrovskou mírou vtipu a nadsázky, dělá Ferris Bueller tak upoceně a nudně, že je na pováženou, zda raději neměl jít ten den normálně do školy. Kdybychom totiž sledovali jeho běžný školní den a třeba i nezkrácený záznam celého jeho školního rozvrhu a výuky ve třídě, bylo by to celé mnohem zábavnější a komediálnější, jak jen může takový statický osmihodinový snímek být. Takhle je to jen zpackaný filmový pokus mající oslavovat americký způsob života. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Skvělá a trochu netradiční komedie, která je super ani ne tak kvůli Ferrisovi, ale spíš díky vedlejším postavám. Jeho megadrsná ségra, kterou hraje Baby :) nebo tlustá sekretářka ředitele, ale naprosto nejvíc vládne Jeffrey Jones, jako ředitel Ed Rooney., co se snaží Ferrisovi dostat na kobylku a samozřejmě to celej film kupuje. Fakt mě bavilo, že se film nezalekne ostřejších výrazů a postavy tam pak vždycky ucedí hlášky, jako "what a little asshole" které mají smrtící efekt. Nejlepší je, když Jeffrey Jones pozoruje, jak se Ferris vykousává se svojí holkou a myslí si, že je to její otec. Mno a je tam samozřejmě skvělá hudba s nezapomenutelnou duffmanovou hymnou v čele Oh Yeah! ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Jedinečný Matthew Broderick, jedinečné auto Ferrari 250GT California z roku 1961, jedinečná proměna Camerona, jedinečný ředitel Edík, jedinečně nenávistná ségra, jedinečný film. Určitě doporučuji! Já nevím, jak mně mohla taková báječná filmová perlička uniknout? ()

movie 

všechny recenze uživatele

Tenhle film do jistý míry předpověděl, kde bude Charlie Sheen dnes. Viz. scéna z policejní stanice - "Za co tady seš? Drogy?" Ne. A zaco tady seš ty?" "Drogy." ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

V době vzniku filmu jsem se stejně jako Ferris potácel střední školou, taky jsem se občas zatoulal mimo učebnu a tehdy by pro mne asi byl vzorem. Nicméně jsem se s ním potkal až v dnešní době, kdy mne všechna ulejvácká nefachčenka neskutečně štvou. Důvodem, proč Ferrise nehodím do odpadu a nespláchnu, je patrně to, že kdybych se musel pohybovat mezi všemi těmi dospělými snoby a dementním ředitelem školy, tak bych se i dnes choval podobně jako on. S přibývajícími minutami jsem mu prostě začal přicházet na chuť, ale za nejlepší scénu stejně považuji tu se slušňáckou Baby a sjetým Toperem na policejní stanici. Tu si budu dlouho pamatovat. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Na kultovku mi to přišlo trošku neslané namastné, byť s pěknou kamerou. Hughes bez Molly Ringwald jen poloviční? ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Pohodový film, který má příjemné hrdiny (díky sympatickým hercům) a krásně uteče a ještě nás poučí. Kéž by byly dnešní teen komedie alespoň z poloviny takové. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Film o tom, jak nasimulovat nemoc a ulejt se ze školy. Příběh je poměrně jednoduchý. Ferris (Matthew Broderick), jeho šukna a jeho kamarád se ulejou ze školy a poflakujou se jen tak po městě. Během toho se je snaží někde načapat ředitel školy (Jeffrey Jones). Je to celkem zábava, ale neni to zase až taková prdel, aby se z toho člověk válel smíchy. Kdybych to viděl v době, kdy jsem ještě chodil do školy, tak bych minimálně 1 hvězdičku přidal. Jinak mě na filmu zaujal Ben Stein v roli profesora, kterej přednášel látku tak nudně, že jsem z toho skoro usnul, pak taky Charlie Sheen v jedný z jeho prvních rolí a jedna legendární písnička od Yello... Jinak je zajímavý, jak má ten film tady málo hodnocení. V USA je to údajně téměř kultovní záležitost. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) Vizuální gagy byly téměř skvělé (tužky v účesu, Jeffreyho běh chodbou a pár dalších), konverzační už tak skvělé nebyly a pokus o příběh (vývoj postav, zachycení dospívání a "touhy po svobodě") absolutně ztroskotal. ()

ORIN 

všechny recenze uživatele

Na Snídaňový klub, naprostý vrchol teenagerovských filmů 80. let, to ani zdaleka nemá. Přesto v rámci žánru stále nadprůměrná záležitost, která neurazí, pobaví a zvedne náladu. Narozdíl od některých komentujících dokážu pochopit, proč se Volný den Ferrise Buellera stal za velkou louží kultovním filmem. ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Zábavný snímek kombinující typické vlastnosti "filmů ze střední" jako jsou Fast times at Ridgemont High a Superbad. Zní to divně? Tak přesně takové to je. Ferris Bueller (Matthew Broderick) má už 8 absencí z maximálního počtu deseti, ale přesto se rozhodně ještě jednou zatáhnout školu. Jen tak. Takže rozjíždí velkou akci, která musí oklamat rodiče, sestru a hlavně ředitele školy v báječném podání Jeffreyho Jonese. Dostává se při tom do těch nejnemožnějších situací, vlastně veškeré katastrofy sám přivolává, ale nějakým zázrakem mu vždy všechno projde. No ale ačkoliv jsem se bavil, tak to zas taková bomba nebyla... Americkému publiku to asi dá víc. Navíc mě fakt zarážela ta morální stránka věci a celkově tam bylo dost nepochopitelných momentů, například když Ferris vykládal Sloane, že se s ní chce oženit. PS: Na 77. minutě má malé cameo Charlie Sheen, kterému bylo tehdy 21 let:) ()

Botič 

všechny recenze uživatele

Ferris Bueller by býval byl můj vzor, kdybych se k tomuhle kousku dostal o pár let dříve! Svěží, vtipné, neokoukané a pohled na život měnící záležitost s neskutečně božím muzikálovým číslem. Zlaté osmdesátky. Je mi líto všech, kteří cítí potřebu vykrádat (citovat) filmy Johna Hughese - ten byl totiž skutečně jen jeden. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Kultovnost tohoto kousku lze skutečně pochopit až po jeho zhlédnutí. Zatímco většina středoškolských filmů vypráví o outsiderech, pro které je toto období téměř k nepřežití, Ferris Bueller je ten největší borec s nejlepší holkou, kterým by chtěl každý být. A skvěle se na to kouká a dodnes se na Hughese v nejlepší formě odkazuje. 80% ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Aspon viem, ze reziser a scenarista komedie SAM DOMA (1990) a SAM DOMA 2: STRATENY V NEW YORKU (1992) uz davno predtym pouzival rafinovany system podvadzania, ako napriklad ked Kevin podviedol zlodejov, ze doma sam nie je, tak aj Ferris Bueller podviedol riaditela skoly, ze naopak doma je a je veeelmi chory, v skutocnosti doma nebol. Okrem toho som sa nasmial na dialogoch ucitela, ktory kontroloval dochadzky ziakov a potom, ako sa Ferris neozyval, tak ho jeho spoluziacka obhajila vetou typu: ,,Ehm, je nemocny, pritelkyne bratra pritele sestry me kamaradky to slysela od toho, co zna kluka, co chodi s holkou, co videla Ferrise omdlit vcera vecer v cukrarne, asi je to dost vazny." Na to ucitel radsej ani nereagoval a pytal sa na dalsie meno :-) Je to taka mila zabavna humorna jednohubka 80-tych rokov, ktoru poznam este z obalu VHS z videopozicovne zo zaciatku 90-tych rokov, avsak az teraz som ju mal moznost vidiet a vobec to nelutujem. Este mala poznamka, ak vam bude Ferrisov spoluziak Cameron v podani Alana Rucka odniekial povedomy, tak je to ten chlapik v autobuse s aktivovanou bombou z NEBEZPECNEJ RYCHLOSTI (1994), ktory mal az take priblbe poznamky, ze sa proste na nom musel kazdy smiat, len tam bol o osem rokov starsi. __________ Matthew Broderick - (Ferris Bueller) +++ Alan Ruck - (Cameron Frye) +++ Mia Sara - (Sloane Peterson) +++ Jeffrey Jones - (Ed Rooney) +++ Jennifer Grey - (Jeanie Bueller) +++ Cindy Pickett - (Katie Bueller) +++ Lyman Ward - (Tom Bueller) +++ Edie McClurg - (Grace) +++ Charlie Sheen - (Chlapec na policajnej stanici) +++ Kristy Swanson - (Simone Adamley) +++ Produkcia: John Hughes +++ ()

Reklama

Reklama