Reklama

Reklama

Volný den Ferrise Buellera

  • USA Ferris Bueller's Day Off (více)
Trailer

Všechno, na co se jen bojíme pomyslet, Ferris udělá během jednoho dne... Předčasně zesnulý americký scenárista, režisér a producent John Hughes (1950-2009) se v polovině osmdesátých let prosadil jako tvůrce autorských komedií, v nichž přesně vystihl chování, mluvu, starosti i radosti tehdejších teenagerů. Asi nejlépe se mu to podařilo v dnes už klasické veselohře Volný den Ferrise Buellera (1986), kterou napsal údajně během šesti dnů a která líčí osudy geniálního záškoláka při jedné z jeho eskapád i marný boj ředitele školy Rooneyho přistihnout konečně nezbedníka při podvádění. Dokonale vypointovaný scénář a především přirozené herecké výkony nejen hlavních ale i vedlejších představitelů jsou největšími devizami filmu. V titulní úloze září Matthew Broderick (předtím se proslavil obdobnou postavou studenta, který pronikne do počítače Pentagonu, ve filmu Válečné hry), v jehož stínu se trochu ztrácejí Alan Ruck (Ferrisův nejlepší kamarád Cameron) i Mia Saraová (Ferrisova dívka Sloane). Svůj mimořádný smysl pro komické načasování tu v roli ředitele ukazuje Jeffrey Jones, nedoceněný herec charakterních rolí (např. císař Josef II. ve Formanově Amadeovi). I na menším prostoru se tu dobře uplatnila Jennifer Greyová jako Ferrisova trpící sestra Jeanie; její definitivní průlom mezi hereckou elitu nastal už v příštím roce v Hříšném tanci. Pozoruhodný výkon v jediné scéně na policejní stanici také předvádí tehdy prakticky neznámý Charlie Sheen, jenž tu hraje (jak jinak!!) mladíka zatčeného kvůli drogám. Snímek se stal diváckým hitem, při rozpočtu šest milionů dolarů vydělal při svém prvním uvedení v amerických a kanadských kinech víc jak desetinásobek této částky. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (171)

Pajky3 

všechny recenze uživatele

Ferris Bueller má v hlavně v Americe v podstatě kultovní postavení a pořád na něj někdo odkazuje. Teď když jsem ho viděl, tak vlastně nechápu proč. Težko fandit Ferrisovi, když se chová je hajzlík a to hlavně vůči svému nejlepšímu kamarádovi a celej ten jeho plán na "volný den" nedává moc smysl. Uznávám, že tam je pár okamžiků, které pobavily, ale tak nějak jsem čekal víc. Takhle zbyde asi jen konstatování, že na svou dobu to bylo něco jiného a nového, což nejspíš k tomu postavení stačilo. Mimochodem, určitě ale překvapí vidět Baby v jiné roli nebo Charlieho Sheena na začátcích kariéry. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

John Hughes vôbec nemoralizuje, čoho som sa asi najviac obával. Pri tom pointa, či posolstvo filmu, vyznie omnoho úprimnejšie a pravdivejšie než vtĺkanie otrepaných múdrostí typu "prijímanie zodpovednosti" do hláv teenagerov. Život je skrátka len jeden a každý deň treba žiť ako ten posledný. To neznamená, že musí nutne vyzerať ako konkrétne tento, ale proste chápate, čo chcem povedať a čo chcel hlavne povedať Hughes. Situácie sú samozrejme nereálne, často prispôsobované situačnej komike, ale čert to vezmi, šlape to, je to zábavné a niekde vnútri cítiť Hughesovo majstrovstvo v chápaní dobovej mládeže. Dnes sa blicuje skôr kvôli novej verzii FIFA na Playstation, než žeby chcel ísť niekto na basebal/futbal/hokej... ()

Reklama

VanTom 

všechny recenze uživatele

Potěšení z podvratné, čtvrtou stěnu bořící teenagerské komedie (která si ze vzdělávací instituce dělá nepokrytou prdel), mi brzy zkalilo zjištění, že titulní "vodvázaný" záškolák se ponejvíce chová jako egoistický nezodpovědný fracek a já spíše fandím smolařskému vynervovanému řediteli, jenž se ho snaží načapat. :-) Většina fórků mi také přišla vcelku předvídatelná, v současnosti již zprofanovaná. Jak snímek ke konci zabrnkal na vážnější notu, hodně toho dohnal, byť k Ferrisovu potrestání zbaběle nepřistoupil, když celou linku s veřejnou sbírkou zametl pod koberec. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Upřímně? Čekal jsem od tohoto snímku víc. Po naprosto parádním snímku The Breakfast Club jsem chtěl vidět další filmy od Johna Hughese a proto jsem prvně sáhl po klasice všech klasik (alespoň co se týče Ameriky, schválně se podívejte na hodnocení tady a na IMDb) a těšil jsem se. Nemůžu říct, že by mě tenhle film zklamal, nebo nepobavil, ale bylo to takové jiné, hlavně když to porovnám s výše zmíněným The Breakfast Club, ve kterém nejenže bylo dost komických momentů, ale taky ty postavy působily reálně a uvěřitelně. Tady mi některé postavy přišly zbytečně moc ujeté a skečové. Tohle byl můj největší problém s tímto jinak vcelku povedeným filmem o jednom klukovi, který nechtěl promarnit jeden moc pěkný den. 70 %. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Snímek má přerývané tempo a nedokázal si ani vybrat žánr. V rámci generační teen komedie není vůbec vtipný, tenhle žánr ve filmu zastupují karikované postavy – školní inspektor (či co to je), kterého poníží vším možným, včetně doslovného pádu do bahna a protivná starší sestra, která nakonec prozře díky lásce k feťákovi, kterého našla na policejní stanici. Sem tam se filmem mihnou lepší momenty, kterými se režisér John Hughes proslavil ve svých lepších kouscích – třeba nejistota dospívajících, kteří se zoufale snaží vypořádat s nadcházející dospělostí, jejich obavy z autorit, které se snaží nedat najevo. Všechno je ale jen nakousnuté a nedořečené. ___ Navíc ani není ukázané, proč je hlavní hrdina údajně tak všeobecně oblíben naprosto všemi, když on je jen normální kluk, co se snaží vyhnout škole. ()

Galerie (170)

Zajímavosti (53)

  • Jeden z plakátů v pokoji Ferrise Buellera (Matthew Broderick) patří skotské rockové kapele Simple Minds. Plakát je k singlu „Donʼt You (Forget About Me)“. Klip k této skladbě byl v roce 1985 nominován na MTV Video Music Award za nejlepší výpravu a MTV Video Music Award za nejlepší režii. (Posheidon)
  • Jméno Sloane bylo pro postavu Miy Sarové vybráno na počest dcery tehdejšího ředitele studia Paramount, Neda Tanena. (darek kartac)
  • Film byl v roce 2014 v USA zařazen do Národního filmového registru v Kongresové knihovně jako významné dílo, které má být zachováno pro další generace. (P. J. D.)

Reklama

Reklama