Reklama

Reklama

Snímek Králův nesouhlas je inspirován skutečným příběhem o třech dramatických dnech v dubnu roku 1940, během nichž dostane norský král od německých ozbrojených sil nepředstavitelné ultimátum – buď se vzdá, nebo zemře. S nacistickými vojáky v patách je královská rodina nucena uprchnout z hlavního města. Korunní princezna Märtha se v nejlepším zájmu rodiny rozhodne opustit s dětmi Norsko a hledá útočiště ve Švédsku, zatímco král Haakon a korunní princ Olav utečou do malé zemědělské oblasti nedaleko Elverumu, kde se střetnou s Němci. Po třech dnech, kdy se zoufale snaží vymanit z jejich spárů, učiní král Haakon finální rozhodnutí. Odmítne kapitulovat, i kdyby za to měl nejen on, ale i jeho rodina a mnoho dalších Norů zaplatit životem. (HBO Europe)

(více)

Videa (6)

Trailer 3

Recenze (48)

Morholt 

všechny recenze uživatele

Spíše komorní drama než nějaký rozmáchlý historický epos, ale to v tomto případě bylo spíš ku prospěchu věci. Norové poměrně přesně rekonstruují vypjaté chvíle, které přinesly první dny německé okupace a v osobě krále si tak trochu hýčkají své vlastenecké ego, nicméně nepřekračují v tomto ohledu míru přijatelného vkusu. Největší devízou jsou ovšem herci na čele s vynikajícím Jesperem Christensenem v roli krále Haakona a ještě lepším Karlem Markovicsem ztvárňujícím německého velvyslancem. Jen zamrzí, že jejich závěrečné jednání, které mělo být vrcholem filmu, bylo příliš krátké a z mého pohledu i trochu odfláknuté, což byla poměrně výrazná vada na kráse. Jinak ale nemám co vytknout. Velká spokojenost. 80% ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Nóri sa po Dánoch tiež rozhodli zfilmovať svoje hektické dni pred i počas nemeckej invázie. Úplne ideálne by bolo pozrieť si tesne pred týmto filmom dánsky 9. April . Film sa odohráva presne v tých dňoch a o Dánsku tam padne tiež zopár viet. Kvalita filmu je fajn, ale výhrady by som mal k samotnej postave kráľa, ktorá je dosť nevýrazná. Podstatne lepšou a zaujímavejšou postavou je nemecký veľvyslanec, ktorého výborne zahral aj u nás dobre známy rakúšan Karl Markovics. Kráľove "nie" mi prišlo v tom zmätku ako prázdne a bezvýznamné gesto. Všetci vládny predstavitelia zmizli, nikto nevedel kde sú, národ nevedel čo sa deje a právom sa pýtal čo bude s nami. Ministri a velitelia armády situáciu podcenili a nepripravený nemohli čeliť tlaku nemeckej armády. Kráľova hrdosť trvala iba tri dni...Niekedy je jednoduchšie priznať porážku a nepripravovať svojím zlyhaním a zlyhaním vlády o život ďalších nevinných. Toť len môj skromný osobný názor. Film ok. 80%. ()

Reklama

Fr 

všechny recenze uživatele

“VŠECHNO PRO NORSKO!“ /// Norské pobřeží bylo pro Němce ... ble ble ble … prostě historie. Norové na to jdou jinak než Dáni. Ukazujou, co dělal král Haakon VII, co vláda a de facto rekonstruujou ony válečný dny a útočej na norskou vlasteneckou notu. Hodně prostoru má velvyslanec Curt Bräuer, kterej má zplnomocnění vod samotnýho Adolfa. Prostě dobový drama, který je z 90% politika a z 85% óda na krále. Příběh z norskýho „Českýho“ století dramatizuje události a s bojůvkama, jako je potopení křižníku Blücher se moc nemaže. Oslava symbolu boje za demokratický Norsko udělá každýho (pravýho) Nora (a amatérskýho historika). Tož to já nejsu. Já bych radši víc toho topení námořníků… /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Stejnojmennou knihu, kterou v roce 2011 napsal Alf R. Jacobsen, neznám. 2.) Chci se něco dozvědět o operaci Weserübung. 3.) Thx za titule „majo0007“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Toto je taký Nórsky veľkofilm z ťažkého historického obdobia, ktorý je viac komornou drámou ako rozsiahlou filmovou vojnovou freskou. Odohráva sa prakticky iba v troch dňoch, keď sa rozhoduje o osude Nórska za druhej svetovej vojny. Neutralita alebo okupácia? Vojnových scén je málo, príbeh sa sústreďuje na rozhodnutie kráľa Haakona VII., ako sa zachovať v ťažkej situácii. Réžia filmu je dobrá, ale najväčšou prednosťou sú výkony hlavných predstaviteľov. Oceňujem scénu, kedy Nemecký veliteľ povedal inému Nemcovi, že prečo Nóri útočia, keď im chceme len pomôcť v ich štátnej suverenite. Veľmi dobrý snímok, ale nečakajte veľa vystrelených nábojov. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Líbilo se mě, že na místo velkolepých válečných scén se film věnuje spíše dialogové složce a komornímu způsobu vyprávění a já Norům jejich krále jen tiše záviděl, protože my jsme tady ve stejné době měli pána, jemuž nemůžu přijít na jméno a který tuze rád svou zem vydával do spárů těch největších grázlů. ()

Galerie (27)

Zajímavosti (3)

  • Německou lodí, která byla norskými obránci potopena v Oslofjordu, byl těžký křižník Blücher (vlajková loď kontraadmirála Oskara Kummetze, velitele invazní skupiny V), který zasáhlo nejméně 20 granátů ráže 280 mm (pevnost Oscarsborg), 150 mm (baterie u Drobäku) a 2 torpéda (torpédová stanice Kaholm). Němci ztratili asi 1 200 mužů, kromě námořníků z posádky křižníku šlo i o vojáky 163. pěší divize, kteří se měli vylodit v Oslu. Poškozen byl i těžký křižník Lützow a německý svaz musel od proplutí k hlavnímu městu upustit. (Necrotongue)
  • Když král Haakon VII. (Jesper Christensen) 11. dubna 1940 prchá v Nybergsundu před německým náletem do lesa, ve filmu se v 1:58:26 mihne fotograf, který krále a ostatní prchají fotí. Tato fotografie opravdu existuje, je ke zhlédnutí na stránkách norské královské rodiny. (bllm)

Reklama

Reklama