Reklama

Reklama

Prodej

(TV film)
všechny plakáty
Komedie / Krátkometrážní
Československo, 1967, 12 min

Obsahy(1)

Malá komedie podle francouzského romanopisce Guy de Maupassanta je vlastně soudničkou. Televizní adaptace Pavla Blumenfelda je z roku 1967 a děj se odehrává na francouzském venkově. U soudu skončili dva místní ochmelkové (J. Marvan a S. Neumann). Jsou obžalováni z údajného pokusu o vraždu manželky jednoho z nich. Dotyční se ale hájí, že nechtěli ženu utopit. Ponořili ji do kádě pouze proto, aby mohli změřit její hmotnost a mohli vypočítat její cenu při prodeji… (Česká televize)

(více)

Recenze (12)

Marthos 

všechny recenze uživatele

Pikantní soudnička s výbornou groteskní dvojicí francouzských vinařů v podání Jaroslava Marvana a Stanislava Neumanna. ()

Reklama

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Úsměvná československá jednohubka ze soudní síně. Asi nejvíc se mi líbilo, jak Jaroslav Marvan a Stanislav Neumann obhajovali před soudcem svoje chlastání a lidi vzadu se chlámali – nebyl tam snad nikdo, komu by bylo líto samotné promáčené ženské. Jo s chlastáním padají zábrany. Slušná podívaná pro pobavení, která rozhodně není ztrátou času, ale zase mi to tady přijde tak trochu zbytečně nadhodnocené. Spíš jde o lepší průměr – 60%. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Není mi úplně jasné, jak se mohlo stát, že zrovna tato povídka vznikla v různých televizních tvůrčích skupinách v pouhých šesti letech celkem třikrát. Ale při vědomí toho, že toto klíčové objevení de Maupassanta později přineslo sérii výborných filmů, mohu to přijmout jako rozpačitý počátek, který později pomohl k dobré věci. Jinak nemá smysl sledovat tuto povídku samostatně, bez širšího kontextu, ať už obecně de Maupassantových adaptací či cyklu Soudničky. ()

Zajímavosti (3)

  • V rozmezí čtyř let vznikla v Československé televizi stejná povídka se stejným názvem Prodej. Zajímavostí je, že si v obou zpracováních zahrála stejnou roli Nina Popelíková. (sator)

Reklama

Reklama