Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Svátek pana Fialy: Manžel přistihne ženu s přítelem. V potyčce je manžel inzultován. Milenci v domnění, že je mrtev, ho odnesou z domu na ulici. Najdou ho opilci a také se domnívají, že jej zabili. Postaví ho ke zdi, obličejem do okna lakomcova, který právě přepočítává své peníze. Lakomec muže udeří do hlavy a "mrtvolu" odnese k řece a hodí do vody. Strážníci ho seberou. Výčitky svědomí: Lakomec se na komisařství dozná ke svému činu. Je uvězněn. Když si opilci přečtou v novinách tuto zprávu, jdou se sami přiznat k zabití, aby netrpěl nevinný. Pak se přichází přiznat nevěrná manželka s milencem. Vyprávějí komisaři, jak vše proběhlo. Údajně mrtvý pan Fiala se ve vodě probere z mrákot a vyleze na břeh. Z pohozených novin se dozví o tom, že manželka je ve vězení. Ihned běží na komisařství, usmíří se tam se ženou i s přítelem. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (15)

Marigold 

všechny recenze uživatele

Velice úsměvný film, který snad ani ve své době nebyl míněn jako horror, ale jako groteska. Příběh jedné "putující mrtvoly", která během noci připraví několika jedincům velmi horké chvilky, má všechny mouchy zárodečného stádia filmového řemesla, přesto... Některé výstupy jsou dodnes roztomile směšné, stejně jako dobové přehrávání. Kuriozita. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Excelentní kousek, v němž se kuriózním způsobem propojují prvky frašky, hororu a situační grotesky. Zajímavostí zůstává fakt, že námět vznikl na základě skutečné události, která se přihodila spisovateli a bohémovi Jaroslavu Haškovi. Režisér Palouš pak sváděl vyčerpávají duel s vedoucím činohry vinohradského divadla K. H. Hilarem, který odmítal propouštět členy činohry na natáčení. Některé scény pak údajně vznikly přímo v zázemí vinohradského divadla. Ve filmu debutovala Růžena Machová-Šlemrová, která se o několik let později stala jednou ze zářivých ikon zvukového filmu. Některé sekvence (střídání domnělých podezřelých ve věznici, eskapáda s "mrtvolou") náležejí k tomu nejlepšímu, co u nás do počátku dvacátých let vzniklo. ()

Reklama

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Úsměvná hororová komedie-spíše tenkrát ještě groteska o trampotách z domněle mrtvým mužem (Alois Charvát), kterého se postupně chtějí zbavit různí pachatelé. V závěru snímku muž ale obživne, a když se dočte v novinách, že má být mrtev, běží pražskými ulicemi a nahlas volá že žije. Moc úsměvné po letech jsem to viděl v nějakém jiném filmu ale už si nevzpomenu na název. Herec Alois Charvát který ztvárnil umřelého byl zatčen strážníkem pro rušení klidu-:) Tato událost se tenkrát dostala až do novin a stala se při uvedení snímku do kin vítanou reklamou. ()

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Asi se budu muset ztotožnit s ostatními, že v zásadě o "horor" nešlo aniv době vzniku tohoto krátkého filmečku. Už tehdy to asi bylo míněno jako groteska, mimo jiné řešící vpravdě nerudovské "kam s ním". Snaha o groteskní výstupy jednoznačně převažuje, a přestože to celé má jemně morbidní až hororový nádech, komické výstupy jednoznačně převažují. Jsem tedy tak trochu zklamán - a to hned dvakrát, protože jakkoli to nefunguje jako horor, tak jako groteska je to taky dost pitomé. ()

Galerie (1)

Zajímavosti (4)

  • Snímek natočen svépomocí vinohradských herců. První film, o jehož natáčení byla větší zmínka v novinách. Při filmování scény na mostě císaře Františka Josefa, v níž Alois Charvát mává v běhu novinami a křičí, že není mrtev, byl herec zatčen policejním radou Chlumem, předveden na komisařství a pokutován 50,- K. Novinová zpráva byla dobrou reklamou pro uvedení filmu v kinech. Zdroj: Český hraný film 1898-1930, NFA 1995. (ČSFD)
  • Jediná filmová role Bohuše Zakopala. (contrastic)

Související novinky

Rickon Stark z Hry o trůny míří do Zlína

Rickon Stark z Hry o trůny míří do Zlína

12.05.2018

Fotbal na islandské sopce, superhrdinové na dvou kontinentech, koňské závody na mongolských pláních, bláznivá cesta malých rockerů, boj proti pradávným obrům, retro dobrodružství malých únosců či… (více)

Reklama

Reklama