Reklama

Reklama

Africká Královna

  • Velká Británie The African Queen (více)
Trailer 2

Katharine HepburnováHumphrey Bogart v úsměvném příběhu anglické misionářky a kanadského dobrodruha... Píše se rok 1914. V Evropě se rozhořívá první světová válka, ale sem, hluboko do nitra afrického kontinentu, doléhají její ohlasy ještě jen velmi vzdáleně. První zprávu o ní přinese dvěma bílým misionářům, sourozencům Samuelovi a Róze Sayerovým do malé domorodé vesnice Charlie Allnut, majitel a kapitán rozhrkaného zrezivělého parníčku s poněkud nepatřičným jménem Africká královna. Plaví se na něm od jedné domorodé osady ke druhé, rozváží poštu, zásoby, výbušniny pro místní doly a vůbec funguje jako jakési – byť velmi vágní – spojení s civilizací. V jeho podání je ovšem válka v Evropě něco dosti nejasného, něco, co se místních příliš netýká. Záhy se však ukáže, že ani Afrika nezůstane ušetřena. A tak se – řízením osudu a shodou neblahých okolností – brzo ocitne na palubě Africké královny značně nerovná dvojice: puritánská, upjatá misionářka Róza a vagabunda připomínající Charlie Allnut,jehož největším životním štěstím je plná láhev ginu. Charlie vzal Rózu na palubu v záchvatu přirozeného lidského soucitu a zbytků gentlemanství, které se v jeho hrudi při pohledu na opuštěnou ženu ozvalo. To však ještě netušil, jaký nápad se v hlavě té bláznivé staropanenské misionářky vylíhne a co všechno po něm bude chtít. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (247)

lamps 

všechny recenze uživatele

Romantika v netradičním dobrodružném prostředí, která se skrze sladká slova a předvídatelný vývoj vztahu ústřední sympatické dvojice dokope až k velmi působivé, tragikomické kritice celosvětového válečného konfliktu. Přímočarý příběh o lásce, odhodlání a jednom velkém výbušném plánu, který se sice nestal průkopníkem ani v žánru romantickém, ani v tom protiválečném, ale stvořil si svůj vlastní neodolatelný a roztomile jednoduchý filmový svět plný překvapení a zdravých lidských emocí... 80% ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"A nyní z moci svěřené mi císařem Vilémem II. vás prohlašuji za manžele. Pokračujte s popravou!" Pro dobrodružné pohádky mám slabost a tahle se povedla. Dva protiklady se zde přitáhly lépe než to buranský chlast se vznešenou čistotou obvykle dělají a já jsem se přitom bavil. A taky jsem byl ve střehu, protože nedostatkem přítomnosti kousavých potvor tato výprava rozhodně netrpěla. Po skončení filmu jsem musel z obýváku vyhnat hejno komárů, tři moskyty a jednoho hrocha. ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

African Queen je bohužel z dnešního pohledu filmem, který zub času ohlodal až na kost. Nicméně mám takový pocit, že ani tehdy se nejednalo o žádný průlom v romantickém či protiválečném žánru. Překypuje naivitou a u scén se samotnou lodí je až moc poznat, že nám tvůrci pouštěli po řece zchátralý model lodičky pro děti. Skvělá Katharine Hepburn a za mě slabší Humbhrey, který se ve scéně, kdy imituje hrochy až nebezpečně příbližil k "babovřeskoidní" trapnosti. Zestárlý snímek, v jehož případě nelze mluvit o nějaké nadčasovosti. 45% ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Žiadny blesk s čistého neba neudrel a ani ja som sa nenechal zmiasť touto sladučkou perličkou vo vodách kinematografie. Príbeh je jednoduchý, pekne napísaný a ešte krajšie zahraný. Zbytočne nepreťahovaný, dokonca miestami aj pekelne napínavý, ale záverom som citovo zostal úplne chladný. Réžia a technická zdatnosť filmárov je však hodná potlesku. 80%. ()

Galerie (83)

Zajímavosti (27)

  • Scény v řečišti s rákosím se natáčely v Dalyanu v Turecku. (HellFire)
  • Přibližně polovina filmu se natáčela v Anglii. Například scény, v nichž jsou Charlie (Humphrey Bogart) a Rose (Katharine Hepburn) ve vodě, se natáčely ve studiových nádržích v Isleworth Studios v Middlesexu. Natáčení takových scén v Africe by bylo příliš nebezpečné. (Rodriguez)

Reklama

Reklama