Reklama

Reklama

Slepý Gulliver

  • angličtina Blind Gulliver (festivalový název)
Trailer

Obsahy(1)

Jeden z nejvýraznějších současných českých filmařů, držitel ocenění Magnesia Litera, Martin Ryšavý je ústřední postavou svého nového filmu. Aby mohl svou profesi filmaře cestujícího po vzdálených cizích krajích vykonávat i nadále, nechává si v pražské optice korigovat zrak. Filozoficky laděný cestopisný film z Ukrajiny a Ruska je přerušován vstupy z vyšetření zraku a rozprava s optikem slouží jako rámcová situace filmového vyprávění. (Background Films)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (8)

honajz2 

všechny recenze uživatele

Nápad dost zajímavý, ale to finální provedení dost pokulhává. Hlavně je to moc dlouhé a to zpracování mě nakonec prostě nechytlo. Finále mi přišlo takové odbyté, ale nutno uznat, pár zajímavých myšlenek tu je. Ale jako celek to je nezajímavé a nudné, takže kromě několika myšlenek a nápadu s vyšetřováním zraku tu nic jiného není. Na mě to působí i tak trochu "godardovsky", jelikož mi to ten jeho styl připomnělo, aspoň co se Sbohem jazyku týče. Jo, ale když já ten jeho styl moc nemusím a to samé platí tady. 2* ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Dovolenkáři se při promítání baví a vzpomínají a divák úpí. 1) Autor se očividně domnívá, že zmatečnou dobu a poměry nejlépe vyjádří co nejzmatenějším filmem. Pokud chtěl vyrobit zmatek, uspěl. Jinak ovšem tato mozaika připomíná amatérské záběry z dovolené. Vše zajímavé po cestě je pěkně zaznamenáno. Vzpomínáš, Marie, na toho týpka ve vlaku? No jasně, Františka, to byla pecka..._____ 2) Snímek působí, jako by byl poskládaný podle principů dada. Cituji: Vezměte noviny. Vezměte si nějaké nůžky. Vyberte si z novin článek libovolné délky, ze kterého chcete vytvořit svou báseň. Vystřihněte tento článek. Dále opatrně vystřihněte zvlášť každé slovo z článku a dejte je do klobouku. Pořádně zamíchejte. Pak postupně vytahujte slova z klobouku. Opište je přesně v tom pořadí, v jakém jste je vytáhli. Báseň je na světě. A tady vás máme - neskonale originálního autora s okouzlující vnímavostí, přestože neuznávaného širokými masami. (Z Dada manifestu svobodné a hořké lásky, 12.12. 1920)._____ 3) Film...svůj půvab má...jen ho najít. ()

Reklama

Slarque 

všechny recenze uživatele

Moc se mi to nepozdávalo. Záběry z autorova vyšetření zraku, výklad karet, vtip o teorii relativity, spousta záběrů z Kijeva, Doněcka i odlehlých koutů ruské tajgy, zvuk dost často nepatřil ke sledovanému obrazu... Asi to mělo být o všem. Ovšem můj dojem je, že je to spíš o ničem. Asi by Martin Ryšavý příště měl na své téma zkusit zaostřit. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Moc pěkně natočeno. Ve filmu se prolínají záběry z návštěv na Ukrajině a v Rusku a východ mám moc rád. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Vrstevnatost filmu nemá daleko ke k převrstvení a víc než esteticky působí spekulativně. O předmětu filmu říká spíše málo než víc. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama