Reklama

Reklama

Borg/McEnroe

  • Švédsko Borg McEnroe (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Wimbledon, 1980. Nejdeštivější léto desetiletí.  Svět se těší, až uvidí tenisovou jedničku Björna Borga obhajovat svůj pátý titul Wimbledonu. Jen málokdo zná drama v zákulisí: v pouhých 24 letech je Borg blízko konci, uštvaný a svíraný úzkostí. Jeho 20letý vyzyvatel John McEnroe se rozhodl nahradit svého bývalého hrdinu na trůnu Wimbledonu. Borg/McEnroe je příběh o ceně úspěchu. Nejlepší světoví hráči tenisu jsou uvězněni vlastní kariérou. Oba sportovci jsou neustále tlačeni proti sobě komerčním tenisovým průmyslem: jako protiklady postav „lce Borg“ a „Superbrat“. Rivalové jsou nuceni si přiznat během Wimbledonu 1980, že jediný, kdo chápe čím si prochází, je jejich největší nepřítel. (A-Company CZ)

(více)

Videa (4)

Trailer 2

Recenze (283)

Tuxedo 

všechny recenze uživatele

Úsporné a přitom rychlé vyprávění o dvou vrcholových sportovcích, kteří jsou hned od nástupu na scénu pod neskutečným tlakem. Flashbacky nejsou jen nutným přeříkáním biografie, ale po dlouhé době jsem měl pocit, že se tvůrci snaží osvětlit nějaký konkrétní aspekt postavy. V druhém plánu se těmi výlety do dětských let zřetelněji projevuje podobnost mezi již dospělými soupeři. Nejprve potěší závratné tempo, jakým se film řítí, s přibližujícím se závěrečným aktem si však začnete uvědomovat, že Shia LaBeouf nemá prostor vymodelovat McEnroea výrazně daleko za hranici cholerického spratka, a Sverrir Gudnason tak předvádí mnohem vrstevnatější výkon. Největším zklamáním je však finále. Vlastně je fajn, že se tvůrci nedrželi typického mustru „prvních pár minut ukážeme v kuse a pak pojedem montáž“ a po rychlých střizích sáhli rovnou, ale celé je to ve výsledku příliš monotónní, bez sebemenšího vydechnutí a jakéhokoliv náznaku napětí. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Není to špatný film, ale strašně se snaží prodat divákům rivalitu, která tam v podstatě není. Oba hlavní hrdinové se setkají vlastně skoro až před zápasem a neustále drzej McEnroe je před Borgem připosranej a plnej posvátný úcty. Neříkám, že je to špatně. Mě se film líbil, jen moc nechápu ty hypeující věty typu "toto změnilo tenis napořád" a "největší nepřátelé, nejlepšími přáteli." ()

Reklama

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

“Za 20 rokov si Ťa každý bude pamätať, iba ako hulákajúceho pošuka na kurte”. No a ja skutočne nemôžem nič iné, ako len súhlasiť. Ja som fakt nevedel, či McEnroe niečo niekedy v živote vyhral, no jeho správanie počas zápasov, bolo doslova legendárne. Ja milujem filmy so športovou tematikou! Snímok je schématicky veľmi podobný “Rivalom”, no bohužiaľ, napriek solídnej kvalite, po emocionálnej stránke, nedosiahol jeho úroveň. Každopádne, toto rozhodne stojí za pozornosť a ja dávam 👍 nahor. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Tenisový drama vyniká herecky (překvapení Gudnason) a přesto, že není podáno nijak lineárně polopaticky, i skrze změť střípků životů obou rivalů buduje momentum finále poctivě, "one point at a time", a že to pak má hodně slušný koule v napětí. Ten psychologický tlak ze všech stran X tah na vítězství je obdivuhodný, letištní tečka pak vyloženě pohladí. Zatímco RUSH jsem komplet zapomněl, tady to mi utkví lépe. Spolu s komediálnější I, TONYA druhá (s NAGANO TAPES třetí) sportovní pecka letošní zimy. ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Pro fanoušky "bílého" sportu rozhodně povinnost, protože lepší film z tenisového prostředí uvidí jen těžko. Slavné wimbledonské finále z roku 1980, v němž se tehdy utkali dva největší rivalové, kteří nemohli být charakterově víc odlišnější. Snímek je sice hlavně o chladně působícím Borgovi, než o neřízené střele McEnroeovi, ale je fajn poznat, že i slavný "Ice Borg" měl své vlastní démony. Každopádně ono očekávané finále dvou emočně vyšťavených soupeřů je zde podáno opravdu jako skvělé drama a do sedačky musí přikovat i diváky, kteří znají tuto část tenisové historie. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (12)

  • Jsem především rozčílený z toho, že jsme do toho filmu nebyli s Björnem nijak zapojeni. Strašně bych si přál, aby to byl dobrý film, ale je mi líto, musím říct, že není“, nechal se na tiskové konferenci během víkendového Laver cupu v Praze slyšet McEnroe. [Zdroj: Aktuálně.cz] (Martrix)
  • Partnerka Bjorna Borga se jmenovala Mariana Simionescu. Byla to rumunská tenistka, která se na světovém žebříčku dostala nejvýš na 36. místo. Borga si vzala jen několik týdnů po vítězství ve Wimbledonu nad Johnem McEnroem v roce 1980, ale o 4 roky později se rozvedli. (Tonula)
  • Písnička, která hraje v 17. minutě, je „The Big Beat“ od Billyho Squiera. Na večírku hraje „Call me“ od Blondie. Ve 49. minutě hraje „Devil's Gun“ od C.J. & Co. V 53. minutě hraje „Lets Swing“ od Paola Zavalloneho. (Duoscop)

Související novinky

Tvůrci milují Kongresové centrum Praha

Tvůrci milují Kongresové centrum Praha

09.12.2019

Že je Praha lákadlem pro filmové štáby, již dlouho není tajemstvím. Nehledě na krásu města, jsou to ale také šikovné týmy, na které se přijíždějící producenti mohou spolehnout. Díky českému… (více)

Shia LaBeouf si zahraje svého otce

Shia LaBeouf si zahraje svého otce

19.03.2018

Hvězda Transformerů si v posledních letech užila spoustu průšvihů, zároveň však opakovaně dokázala, že před kamerou pořád umí. Ať už se podíváte na válečný akčňák Železná srdce, nezávislák American… (více)

Reklama

Reklama