Reklama

Reklama

VOD (1)

Když všichni jsou prohnilí, je pro ně zločin jediná naděje na změnu. Lupič-gentleman německého původu, známý jako Doktor, se specializuje na vloupání ve velkém stylu. Po návratu z vězení hodlá se svojí bandou uskutečnit loupež v hodnotě jednoho milionu dolarů. Brilantní plán se jim podaří uskutečnit. Udržet uloupené peníze v tajnosti je mnohem těžší úkol. Členové bandy se snaží jeden druhého navzájem využívat a také za sebou zamést stopy... Kriminální film Johna Hustona je přepisem stejnojmenného detektivního příběhu spisovatele a scenáristy W. R. Burnetta. Jeho děj se odehrává v Chicagu ve 40. letech. Herec Sterling Hayden se představí v úloze lupiče Dixe Handleye, James Whitmore jako jeho zločinecký kolega Gus Minissi. V malinké roličce se v příběhu doslova mihne Marilyn Monroe, která ztvárnila roli Angely Phinleové. Hudbu k filmu napsal známý skladatel maďarského původu Miklós Rózsa. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (73)

Exkvizitor 

všechny recenze uživatele

Film je zhruba o tom, že z vězení je propuštěn věhlasný zločinec-gentleman německého původu, známý jako Doktor, který se specializuje na vloupání ve velkém stylu. Jedno takové naplánoval už před svým uvězněním a teď ho chce jenom uskutečnit a pak vyrazit užívat stáří do Mexika. Plán vypadá brilantně a tak pro něj Doktor sežene finanční podporu a najme i lidi, které potřebuje. Jenže ne všichni hrají s čistými kartami... Asfaltová džungle legendárního Johna Hustona je pokusem o realistický vhled do světa zločinců. A dá se říci, že pokusem velmi vydařeným. Je pravda, že bad guys se zde chovají možná příliš uhlazeně a ne všechny herecké výkony jsou aspoň mírně nadprůměrné - kdo zde však předvádí solidní práci je Sterling Hayden (šílený generál z Dr. Divnolásky), který hraje jednoho z hlavních hrdinů, nebo jeho kolega ztvárněný Jamesem Whitmorem. Na závěr ještě malé upozornění: kdo se těší na Marilyn Monroe, nesmí se během projekce pro nic shýbat pod sedadlo, jinak hrozí, že jí kompletně propásne - je na plátně totiž dohromady asi 40 sekund. A hraje jako vždy příšerně. Ale když jde o Marilyn - komu na tom sejde, no ne! ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Od začátku do konce mrazivá noir-kriminálka s tak osvědčeným schématem - složení party, přípravy, loupež a následná nemilosrdná hra osudu, který si se sebevykutálenějšími zločinci už poradí. Scéna loupeže je vypilovaná na jedničku, podobně i konce hlavních protagonistů působí velmi silně. Sterling Hayden tradičně odvádí skvělou práci "jemného drsňáka" a Marilyn Monroe je tak neuvěřitelně roztomilá, třebaže je jenom objektem, a nikoliv subjektem, poněkud zvrácených vášní. ()

Reklama

SgtPepper 

všechny recenze uživatele

Dost svižný a napínavý noir s Sterlingem Haydenem, kterého mám s každým dalším snímkem radši "Quit crying and get me some bourbon! " Čekal bych více hodnocení vzhledem k tomu, jak moc tehdy inspirovala Asfaltová džungle další filmové tvůrce. Plakát s Marilyn je vzhledem k tomu, jak dlouho stála před kamerou , srandovní. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

John Huston dokázal skvěle zachytit temnou atmosféru světa zločinu, vytváří vrstvy zločinnosti, které zde jsou zastoupeny jednotlivými postavami. Marylin Monroe je zde krásně nevinná a možná je jen dobře, že se objevuje pouze ve vedlejší roli. Herci však celkově skvěle natočený snímek táhnou. Jen to tempo je někdy nesmírně pomalé. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Přijde mi zajímavé, že Asfaltová džungle je na ČSFD 3. nejlépe hodnocený film v herecké filmografii Marilyn Monroe, ačkoli zde ztvárnila pouze malou postavu a její herecký prostor v téměř dvouhodinové stopáži snímku čítá pouhých několik minut (MM se zde objevuje pouze ve 2 scénách a její jméno dokonce ani není uvedeno v úvodních titulcích - vypsáno je až v těch závěrečných; ve svých tehdejších 24 letech je však skvostná a je vyloženě ozdobou celého filmu). Je tedy jasné, že film si vysoké hodnocení nevysloužil kvůli ní, ale díky svým filmařským kvalitám, jimž (kromě skvělé kamery, hudby a hereckých výkonů) dominuje především perfektní scénář. Na začátku jsem se sice trochu ztrácel v množství postav, ale pak už jsem se chytal a velmi mě bavilo na to koukat - napínavý děj si udržel mou pozornost až do konce, který mě hodně zasáhl. Výtečná černobílá klasika, která musí potěšit každého fandu noirovek a starých kriminálek obecně. ()

Galerie (50)

Zajímavosti (18)

  • Dix Handley (Sterling Hayden) sa pred koncom filmu vracia na farmu v automobile typu Plymouth Coupe z roku 1939. (westerns)
  • Ve snímku si i zahrála menší roli i vycházející hvězda Marylin Monroe, na pozdějších plakátech se tak často objevovala právě ona, ačkoliv rozhodně není hlavní postavou příběhu. (SeanBean)
  • Leitmotívom diela je aj začlenenie postavy, ktorá už má pošramotenú minulosť a vracia sa i napriek tomu ako bývalý trestanec opäť k zločinu, s vidinou poslednej lúpeže pred odchodom do „penzie“. (Biopler)

Reklama

Reklama