Reklama

Reklama

Za vodou

  • Československo Nadmuté město (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

70. léta, město Stockton – zanedbaná ušmudlaná díra v Kalifornii, kde fyzickou i existenciální vyprahlost smáčejí zdejší zahálející trhani v litrech laciného alkoholu. Jedním ze ztroskotanců je bývalý boxer Billy Tully (Stacy Keach), jehož forma i sláva dávno vzala za své. Pokud zrovna nekoketuje s vyhořelou děvou Omou (Susan Tyrrellová), je přilepen k barovému pultu. Naproti tomu Ernie Munger (Jeff Bridges) je čilým jinochem, po uši zamilovaným do mladičké Faye (Candy Clarková), který prahne po sportovní slávě. Nezaměstnanost svede Billyho a Ernieho na společnou, ale trnitou cestu vstříc boxerskému ringu. Bude se v posledním kole štěstěny jednat o knokaut, nebo převahu nad nuzným živobytím? Výtečné sportovní drama o nezdolnosti lidské naděje natočil dle prózy „Fat CityLeonarda Gardnera velikán klasického Hollywoodu – a mimo jiné vášnivý boxer – John Huston; režisér, herec a scenárista (Maltézský sokol, Asfaltová džungle, Bílá velryba, Mustangové, Čínská čtvrť). Sociálně laděný snímek ponuré povahy, autenticky zachycující bezvýchodnost života na příměstské periferii, vyniká přesvědčivým hereckým obsazením, v čele se Stacy Keachem, jemuž byla role šitá na míru. Ve filmu ve vedlejších rolích účinkuje celá řada skutečných amatérských či profesionálních boxerů, což podtrhuje realistický punc filmového stylu. Melancholickému ladění snímku přizvukuje country balada „Help Me Make It Through the Night“ zpěváka a herce – a za studentských let též úspěšného boxera – Krise Kristoffersona. Rovněž je potřeba vyzdvihnout šerosvitný kameramanský um Conrada L. Halla (Profesionálové, Harper, Peklo v Pacifiku, Modrá Electra Glide), jehož obrazivost umocňuje ošumělou tvářnost chudinského labyrintu, v němž se protloukají obejdové, kteří ztratili svůj životní cíl.
Česká televize připravila první a kvalitativně odpovídající dabingové provedení, které uvedlo na pravou míru boxerské termíny a též se vypořádalo se zastaralým českým distribučním názvem „Nadmuté město“, který zaštiťoval sice zvukomalebný, leč přinejmenším zavádějící termín, otrocky do češtiny převádějící anglické pojmenování. I v americkém prostředí byl původní výraz pro většinu lidí „fat city“ jinotajem, jenž uvedl na prvou míru až autor knižní předlohy Leonard Gardner. Termín pochází z afroamerického argotu a s ironickou jízlivostí vyjadřuje fata morganu, stav, kdy si někdo iluzorně namlouvá, že je či bude „za vodou“, ačkoliv se pohybuje ve zbídačeném prostředí. Takový je ostatně ve filmu i osud boxera Billy Tullyho, který se přes veškerou snahu opíjí za barovými pulty vlastním sebeklamem, že jej v ringu a osobním životě čeká blahobyt – život ale dokáže uštědřovat tvrdé podpásovky. A to především v díře jménem Stockton... (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (33)

Martin741 

všechny recenze uživatele

Axte funda Rokyho Brambory, teda pardon, Rockyho Balbou taxa radsej na tento film an ineopozerajte. je to totiz hodne drsna boxerska drama, kde nejde o hviezdne zapasy ani o to, ako prerazit. Naopak, depresivne posobia predmestia kalifornskeho mesta, kde sa casto siaha az na existencne dno, caste su aj existencne, psychicke a financne problemy, ze jo. Dzef Mosty /Big Lebowski/hral ulohu obstojne, John Hurt na urovni, dialogy su perfektne, prakticky k nim nemam co dodat. Box je len doplnkom, hlavna je depresia predmestia a slusny koniec : 77 % ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Existenciální drama z boxerského prostředí, jež sleduje osudy dvou boxerů, kdysi úspěšného Billa Tullyho a nadějného mladíka Ernieho. Jde o nostalgicky působící příběh, který mnoho důvodů k optimismu nenabízí, přesto film obsahuje několik svým způsobem humorných dialogů. Závěrečná scéna v baru u kafíčka má ovšem velmi depresivní vyznění... Nakonec bych chtěla dodat, že Stacy Keach ztvárnil roli tvrdého chlápka utápějícího své životní prohry v alkoholu nadmíru přesvědčivě a vidět Jeffa Bridgese v začátcích jeho obdivuhodné kariéry byl pro mě docela zážitek. (80%) ()

Reklama

Cimr 

všechny recenze uživatele

Abych byl upřímný, nějak nevím, o co přesně Hustonovi při natáčení tohoto filmu šlo. Jde o sportovní, "boxerský" snímek, ale k žádnému napínavému souboji tu nedojde. Taky je to asi příběh o přátelství dvou mužů, ale ti se ve skutečnosti potkají jen asi třikrát a vlastně si nemají ani příliš co říct... Možná je to taky trochu o lásce, přičemž žádný ze zobrazených vztahů očividně není šťastný, na což se místy dá obtížně koukat (Susan Tyrrell ztvárnila rozhodně jednu z nejnesnesitelnějších žen v dějinách kinematografie). A taky je to o sklízení cibule, o chlastu, o hloupých řečech sportovních trenérů... Atmosféru to má, hudba i kamera pěkné, závěr vcelku povedený... Ale nějak mi připadá málo, když film, v podstatě bez příběhu, gradace, pointy, pojednává o lidech, kterým se prostě zrovna moc nedaří. ()

Douglas 

všechny recenze uživatele

Existenciálně-sociální „newhollywoodské“ drama Johna Hustona místy působí jako prequel Zuřícího býka nebo Plačící pěsti. Ve všech případech jde o zdánlivě boxerská dramata, ve kterých ale o box vůbec nejde a důležité jsou jen víceméně zoufalé charaktery hrdinů, kteří možná mají nebo měli úspěchy v ringu (v tomto případě ani to ne), nicméně jejich životy se jim rozkládají pod rukama a zoufale hledají svoje místo ve společnosti. Problémem jinak vynikajícího Nadmutého města je skutečnost, že na rozdíl od Zuřícího býka nebo Plačící pěsti samo sebe historicky ani prostorově nekontextualizuje, takže spíše než drama vypovídající o lidech určité doby a na určitém místa jde o drama nějakých typově vykonstruovaných postav v nějaké době a na nějakém místě, což sráží jeho působivost vycházející ve výše zmíněných příkladech právě z paralel mezi filmem a světem, o němž vypráví. Nadmuté město je de facto příběhem řady slabochů, kteří se nevyznají ani v sobě, natož ve světě a lidech kolem. Jejich urputný boj s osudem, za který si mohou jen oni sami, tak vždycky končí ještě hůř, než začal... Marnost této snahy pak dokonale vyjadřuje brilantně mnohoznačný závěr filmu. Nějak bylo, nějak bude. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Zabudnite na klasickú prípravu na TEN zápas, i keď ona tu nejaká je, ale na obrazovke z nej takmer nič nevidíte, ak samozrejme nerátame popíjanie v bare a hádky s "frajerkou". Paralelný príbeh mužov dvoch generácií, pričom pochopiteľne mladík s prvou číslovkou jedna vo svojom veku ešte žije v ilúziách. Ten druhý má síce tridsať, ale pôsobí skôr na päťdesiat a za svoje životné osudy si môže skôr sám, než že by ho zomlelo prostredie. Ako skončí mladík v podaní Bridgesa necháva Huston na vás, ako skončí chlapík s tvárou Keacha, tak tam si fabulu doplníme asi jednoduchšie. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (1)

  • Candy Clark v tomto filmu debutovala. (Pumiiix)

Reklama

Reklama