Reklama

Reklama

V časech, kdy se odehrává tento western, byly zákon, morálka a pořádek zpovykanými evropským výmysly, které do prérie Divokého západu ještě nezavály – zde, ve městečku Vinegaroon, panoval pouze jeden zákon: oko za oko, zub za zub. Alespoň do doby, než přivandroval do hnízda chřestýšů psanec Roy Bean (Paul Newman). Ten se prohlásí za samozvaného soudce všeho na západ od řeky Pecos, kde civilizace byla dosud sprostým slovem. Royova svrchovaná nadvláda přináší své plody, ale všechno jednou končí, a ne vždy dobře… nebo snad ano? Klasický western natočil velikán žánrového amerického filmu John Huston (Maltézský sokol, Asfaltová džungle, Bílá velryba, Mustangové, Za vodou a další), který spojil síly se zářící hvězdou Paulem Newmanem (Butch Cassidy a Sundance Kid, HarperHazardní hráč). Naturalistická a současně nadsazená stylizace snímku se opřela o vyvážený scénář Johna Miliuse, který podobné variace propracovával v takových hitech, jako Drsný Harry, Jeremiah Johnson či Apokalypsa. Výsledkem je nezapomenutelná westernová jízda, drsná i vtipná, a v mnoha ohledech nápaditá, která diváka nenechá chladným. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (187)

Šakal 

všechny recenze uživatele

Once upon a time in Texas (near river Pecos) očima J. Hustona resp. J. Milliuse aneb jak to tenkrát (na divokém západě) skutečně chodilo. Anebo ne? Who knows... „Bude tu (nový) zákon, bude tu mír. A je mi jedno, koho kvůli tomu budu muset zabít“. Tak dlouho jste psancem, až vás to, (i) celkem pochopitelně, jednoho dne omrzí a vy si řeknete, proč to také nezkusit „na druhé straně barikády“. Prohlásíte se za „právo“ (resp. jeho prodlouženou ruku) a začnete jednat resp. konat. Má to však jeden háček. Nedostatek obžalovaných resp. (předem) odsouzených resp. pověšených. A tak si přizvete na pomoc partu morálně bezůhonných zástupců, kteří vám za nepatrný obnos (úplatek) ochotně viníky obstarají a donesou „až k nohám“. Ostatně takováto země, posetá psanci, plná příležitostí, k tomu přímo vybízí a zákon (v městečku Vinegaroon) mluví zcela jasně. Trest za krádež whisky....pověšení, trest za to, když nedáte soudci podíl z loupeže.....pověšení, trest za zneuctění jména (herečky) Lillie Langtry.....zastřelení a pověšení. Nezbývá (pokud si každý dosadíte „tu svou Lillie“) než souhlasně přikývnout, max dodat AMEN. Osobně mám přece jenom radši tuhle http://www.csfd.cz/film/2515-nesmiritelni/ Eastwoodovu (ryze syrovou) demýtizaci divokého západu než tuhle (lehce) cynicky humornou, byť s nadhledem Hustonovi vlastním, (kdy zejména zvolnění ve druhé polovině, snímku dvakrát neprospívá), nicméně závěrečný poker s vostrejma to u mě překlápí do nezapomenutelné roviny. Neboť, konec dobrý....všechno dobré aneb „For Texas and Miss Lillie“. P.s. Paule, souhlas, zpívat opravdu neumíš, v tom jsme zajedno. Herec „par excellence“, ale když už (žlutou) růži z Texasu, tak pouze a jedině (tu) od Waldy.... :-) p.p.s. M. Jarre umí, to bez debat! ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Tento snímek má vskutku hodně co nabídnout. Výtečná ukázka toho, jak se divoký západ měnil a jak se k tomu stavěla jedna generace v jednom městečku. Paul Newman zde herecky exceluje, jeho partnerka nepostrádá půvab a mnohé scény jsou tu vskutku dost silné a působivé. S blížícím se koncem divokého západu přichází také více smutku a melancholie, což mi vnuklo myšlenku, zda nemám přihodit ještě jednu hvězdičku. Zůstanu ale u slušných 3* skrze dlouhou stopáž, která nabízí pár hluchých míst. ()

Reklama

Thewho18 

všechny recenze uživatele

Něco mezi parodií, komedií, ale zároveň drsný, jako málokterej western. Přidejte k tomu fatální postavu samozvanýho soudce s Newmanovým nevyčerpatelným charisma, uchlastanýho medvěda, slečnu Lily a dostanete nevídanou, vražednou kombinaci na kterou se nezapomíná:) " že ti není hanba, hádat se s medvědem":) ()

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

"Když chtěl férovost, měl jít jinam." Velmi originální film a nestandardní pohled na divoký západ. Zdráhám se označit toto za western. Ne, že by nebyl, mnohem víc bych ale film zaškatulkoval jako "pohled na život a dobu jednoho člověka" (název filmu je přesný). Paul Newman byl výborný, za větší hvězdu však v tomto případě považuji režiséra a scénáristu. Nešlo jim (zřejmě) ani tak o historickou přesnost, jako o přesné vylíčení doby. A to se povedlo. Navíc mě zaujala forma vyprávění, ve které se ozývají hlasy a názory postav, které přijdou, řeknou svůj pohled na věc a zase zmizí. Neznám porovnatelný film. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Hodne netypickej western s netypickym hrdinou, ale zaroven taky opravdu skvelej film. Newman je v roli lehce natvrdlyho zlodeje, kterej se po tom, co ho zmlatila banda kurev a nasledne vystrilel hospodu plnou asi tak padesati smejdu, jen tak rozhodne, ze se stane soudcem, naprosto perfektni. Film je vlastne takovej slepenec jeho prihod, kde smejdy vesi na potkani vicemene aby je moh okrast, obdivuje herecku a v podstate se jen poflakuje a casem vybuduje docela slusny mestecko. Film tak nema nejakej vyraznejsi pribeh, ale presto docela odsejpa, lehce komedialni sceny nijak nerusi a stridaj se docela plynule s drsnejsima scenama, kde dojde na nejakou tu krev a veseni. Krome perfektniho Newmana jeste musim zminit jednoho z nejlepsich medvedu ve filmu. Celkove tak proste perfektni western se spoustou nezapomenutelnejch scen a prijemnou, lehce nostalgickou atmosferou. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (9)

  • Victoria Principal byla v roce 1973 za svůj výkon nominována na cenu Golden globe award v kategorii Objev roku. (Terva)
  • Skladba "Marmalade, Molasses and Honey", která ve snímku zazní, byla nominována v roce 1973 jak na Golden globe adward, tak na Oscara jako Nejlepší originální song. (Terva)
  • Skutečný soudce Roy Bean (Paul Newman) žil v letech 1825–1903, zemřel tedy poněkud dříve, než ten filmový. (bjh)

Související novinky

Zemřel herec Ned Beatty

Zemřel herec Ned Beatty

14.06.2021

Včera v kalifornském Los Angeles opustil filmový svět americký na Oscara nominovaný herec Ned Beatty. Bylo mu 83 let. Rodák z Kentucky, kterého si mnozí diváci jistě vybaví třeba jako Otise, věrného… (více)

Reklama

Reklama