Seznam Adriana Messengera
Krimi / Mysteriózní
USA, 1963, 98 min
John HustonHudba:
Jerry GoldsmithPlakáty
Když válečný veterán a nynější úspěšný spisovatel Adrian Messenger předá příteli z MI6 Anthony Gethrynovi seznam několika jmen s adresami a s prosbou, aby Anthony vypátral jejich osudy, policejní důstojník nemá ani tušení, jak nesnadný dostává úkol. Brzy poté spadne po výbuchu nálože letadlo s Messengerem na palubě do moře a umírající Adrian po sobě nechá jen částečnou stopu v podobě několika posledních slov vyřčených ve smrtelné agónii. Anthony zjišťuje, že na seznamu, jenž mu Adrian předal, jsou všechno jména válečných veteránů z Barmy, kteří v posledních několika letech zemřeli nešťastnou nehodou za většinou nevysvětlitelných okolností. Ve snaze vyřešit tuto záhadu tajemného masového vraha se proto pokusí vypátrat posledního žijícího ze seznamu. Ten se ovšem inspektorovi zapře a druhého dne je nalezen mrtvý v moři. Vraždy podle seznamu Adriana Messengera tím však ještě nekončí. (dopitak)
woody
Snímek, který byl anachronismem už v době svého vzniku ... Ale co na tom sedej, když i po letech je to parádní starosvětská jízda.(4.12.2010)
Oskar
Kirk Douglas v rozsahem menší, ale velice efektní roli muže, který se pomocí důkladných masek vydává asi za pět dalších lidí. Aby toho nebylo málo, mimikry nosí i několik velkých herců v malých rolích a jejich totožnost vyjde najevo až na samém konci. Velká škoda, že jsem tento film neviděl v dětství. Možná bych ho dodnes ze sentimentálních důvodů nadhodnocoval jako třeba Fantomase. :-) Na druhé straně - čím by byl Fantomas bez humoru? Seznamem Adriana Messengera, obávám se. Masky sice mění herce k nepoznání, ale zároveň je až příliš zjevně odlišují od nemaskovaných herců, takže celý ten "gimmick", spočívající v přemýšlení, kdo ze slavných hostujících hvězd hraje v utajení, už od začátku kulhá na obě nohy. Horší ale je, že tyto mimikry zabírají dohromady asi 20-30 procent filmu, kdežto ve zbytku se jen velice zdlouhavě a často nezajímavě tlachá u stolu. Vyšetřovatel George C. Scott obvykle popisuje jiným postavám něco, co jsme předtím na vlastní oči viděli, nebo co naopak teprve uvidíme. Takže výsledkem je trochu nepochopitelně scenáristicky odbytý a režijně neohrabaný film s nádhernou kamerou a maskami, který přímo volá po pečlivějším remaku. 50%(29.11.2011)
Rudovous
Vynikaji George c. Scott i kdyz nam tu scenar nekdy hapruje a z ambiciozni krimi mame oder sestakoveho romanu, je to zabavne.(1.2.2012)
LiVentura
Tolik zúčastněných velikánů světového filmu pohromadě pod jednou režij.taktovkou, to chce um a velkou uznávanou osobnost..!!!(22.2.2012)
dopitak
Ale pánové, co byste ještě chtěli? Výborná detektivka, kde sice vraha známe od začátku, to ale na jeho charismatu a tajemnu nic neubírá. Inspirace Mission Impossible dokonalými maskami, které George Brougham / Vicar Atlee / Mr. Pythian / Arthur Henderson používá, je zřejmá, Adrian Messenger byl totiž dřív než oba slavné seriály. Narozdíl od seriálu je ale tady snímání masky divákovi viditelné a lze si tak proměnu tváře náležitě vychutnat. K hvězdnému hereckému obsazení (většina ovšem jen v cameo rolích, to jsem si zase s Frankem Sinatrou naběhl .-) přidejte B&W scénu ve stylu noir, výbornou hudbu Jerryho Goldsmitha a trochu mystična a vtipu. A do toho!(29.5.2009)
Orlau32
Při koupi tohoto DVD jsem se pochopitelně nechala zlákat plejádou zvučných hollywoodských jmen, které všchny patřily k zářivým hvězdám stříbrného plátna. Byla jsem velmi roztrpčena, že všechny hvězdy hrály pod "maskami". Jen náhodou, protože jsem je měla " v krvi a pod kůži " jsem je poznala. Až na jednoho (Burta Lancastera). Stejně jsem však nepochopila, proč tuto kriminálku řešil režisér touto formou. Kirk Douglas (otec Michaela Douglase) se moc nemohl rozehrát a měl tam zbytečně moc "masek". Vidím, že se to mnohým z vás líbilo, proto už dál nebudu popisovat své dojmy.(7.2.2012)
MartinezZ
Hvězdy zamaskované, takže je klidně mohli hrát místní vesničané, "šokující" odhalení herců po filmu, průměrná detektivka, odnikud se vyloupnuvší se dva "vyšetřující"... Mě to přišlo, že tomu chyběla hlava i pata a zůstalo jen zvláštně zdeformované tělo, které pozbývalo zajímavosti. ~~~ Byla neděle odpoledne a já nudou usínal. Škoda. ~~~ 1,5*(11.9.2011)
mortak
Natočit a zahrát čistý brak, aby nebyl k smíchu, je známkou špičkového řemeslníka a umělce (aby se člověk stal umělcem, musí napřed zvládnout řemeslo). Seznam AM je zábavný, aniž by pracoval s nadsázkou (viz jeho kolega Fantomas jako řachanda s Funesem), a kope do bottom většinu novějších brakových filmů, které se snaží nedostatek řemesla nahradit haldou CGI či fekálního humoru.(11.12.2010)
RomanHyde
Ve své době to mohl být ceněný film, ovšem podepsal se na něm zub času. Působí již velmi naivně a řekl bych, že herci místy až divadelně přehrávají. Tohle mi samozřejmě už nešlo pod nos. Nejde rozhodně o nadčasový snímek, nebo snímek natolik kvalitní, že by nás i po letech poslal do kolen Po technické stránce je film krásně nasnímán ve stylu noir. Hodnotím třemi hvězdami, kdy přimhouřím oko vzhledem k jeho stáří.(12.11.2010)
Mikino00
Vypadá to, že je Huston chtěl při natáčení hlavně bavit a pobavil i mě. Vybral si takový průměrný příběh a do něj zamaskoval největší hvězdy té doby tak dobře, že jsem poznal jenom Mitchuma a Lancastera, protože jsem se na to zaměřil. Jediný kdo z velkých hvězd je ale na plátně déle než 2 minuty je Kirk Douglas, který si celý film uloupil pro sebe. Jen mi přijde nespravedlivé, že jak v úvodních titulcích filmu, tak na imdb i zde na csfd jsou uvedeni na začátku herci, kteří se tam téměř nevyskytují a ten zbytek co se po celý film nepohne ze záběru, je až někde vzadu. Když nad tím tak uvažuji tak je to dobrá reklama, která nalákala i mě.(4.8.2011)
huzgi
Dodnes velmi živý a invenční film. Nade vše vyniká bravurní Hustonova režie!(25.11.2010)
Dr.dogous
Celkem obstojná detektivka, v hlavní roli obsazen otec slavného Michaela Douglase, Kirk., hvězdné obsazení Frank Sinatra, Tony Curtis. 72%(28.11.2010)