Mustangové
Akční / Drama / Romantický
USA, 1961, 124 min
John HustonHudba:
Alex NorthPlakáty
Ve snaze zachránit své manželství s Marilyn Monroe napsal dramatik Arthur Miller scénář filmu Mustangové, jehož realizaci nabídl Johnu Hustonovi. Před pětačtyřiceti lety z něj vzniklo poutavé drama o jedné ženě, třech mužích, divokých mustanzích a hledání štěstí, ve kterém se po boku křehké plavovlasé divy objevili Clark Gable, Eli Wallach a Montgomery Clift. Milostný příběh stárnoucího kovboje Gaye a bývalé striptérky Roslyn, kteří se s přáteli vydávají po stopách divokých koní, odkazuje k typicky millerovským situacím, představujícím všednodenní hrdiny, kteří se navzdory prožitým trápením snaží zachovat si aspoň zbytky iluzí. Navzdory vynikajícím hereckým výkonům, fascinující kameře Russella Mettyho (Dotek zla, Spartakus) a sugestivnímu hudebnímu doprovodu se Mustangové v době vzniku nestali diváckým hitem; snad i proto, že na upřímné pokusy bořit mýty amerického západu prostřednictvím poněkud ponurého příběhu a rozporuplných postav se fronty nestojí. (oficiální text distributora)
Matty
Marilyn Monroe (v poslední roli) jako ta nejnaivnější blondýna pod sluncem. Clark Gable jako uvadající kovboj-donchuán. Montgomery Clift jako muž ve středních letech, který vše dobré utopil v alkoholu. John Huston jako mistr vypravěč. Nostalgie. 90%(8.7.2006)
Pohrobek
Snímek natáčený v otřesných podmínkách, s neustále opilým Hustonem, zdrogovanou Marilyn. Snímek, po jehož dokončení za pár dní zemřel Clark Gable. Přesvědčivý, strhující, typicky millerovský portrét životem zmítaných samotářů, kterým nevyšly předchozí vztahy, kteří se izolovali od lidí, od života, od lásky. Beznadějně egoistický Wallach, nedospělý, nerozhodný Clift, zdánlivě povznesený, tak opuštěný Gable a Marilyn jako žena, jíž lze za minutu rozbrečet, za pět minut svést a do níž je nemožné se po prvním pohledu nezamilovat.(12.6.2006)
║Rozpočet $4milióny║Tržby USA $8,200,000║Tržby Celosvetovo $-║(15.12.2009)
Kulmon
Kdyby ničím jiným, bude tento film významný tím, že byl posledním v kariéře charismatického donchuana Clarka Gabla a nejproslulejší sexbomby 20. století Marilyn Monroe. Brzy poté zemřel i Montgomery Clift, zatímco Eli Walach už klepe na pětadevadesátku. Začátek filmu je strašně pomalý a nudí. Postupně se však dostáváme dovnitř onoho podivného čtyřúhelníku, ve kterém hraje prim naivní citlivá blondýna, o kterou usilují tři různí muži, každý jinak a každý z jiného důvodu. Nejedná se však o klasickou romanci. Je to portrét několika lidí, kteří žijí jako samotáři, protože se jim z nějakého důvodu nepovedly předchozí vztahy. Pokud něco bere dech, tak je to závěrečných dvacet minut. Zajímavosti: Pro Marilyn Monroe a Montgomery Clifta byl 24 hodin denně k dispozici lékař. *** Z filmu byla vystřižena scéna, ve které se zcela objevilo poprsí Marilyn Monroe v posteli. *** Skutečně poslední film Marilyn Monroe. Někdy uváděný film Something's Got to Give (1962) nebyl nikdy dokončen, protože byla Monroe z natáčení vyhozena. *** Poslední den natáčení si Clark Gable povzdechl: "Bože, jsem rád, že toto natáčení skončila. Monroe by mi přivodila infarkt". Další den jej infarkt skutečně postihla za deset dní zemřel. *** Když Montogomery Clift natáčel rodeovou scénu, roztrhla se mu košile. Tvůrci se rozhodli pokračovat a v několika záběrech ji můžeme spatřit. *** Předlohou byla krátká povídka napsaná Arthurem Millerem, který v Renu očekával vlastní rozvod, aby se mohl oženit s Marilyn Monroe. *** John Huston inkasoval 250 dolarů za vlastní komparsní roličku hráče karetní hry "oko". *** Monroe naléhala na Arthura Millera, aby vyškrtl některé scény, ve kterých se obávala, že by ji Eli Wallach přehrál. *** Vzhledem k náhlé změně hlasu Clarka Gablea se diskutovalo, zda nemá rakovinu plic.(5.8.2009)
EdaS
Film nasáklý smutkem a zmařenými vyhlídkami, přesto se závěrem dávajícím aspoň naději. Krutě silné.(16.12.2007)
Lynn
Nikdy jsem nechápala, co všichni na té Marilyn mají. Jo hezká byla, to jo, ale sex-appeal u ní hledám marně. Ne tak v "The Misfits", tady měla neuvěřitelné kouzlo. On to vůbec pro celou hlavní hereckou trojici, scénáristu i režiséra byl jaksi osudový film. Film nádherný i smutný, hlavně jeho poslední třetina, ukazující lidskou beznaděj i neschopnost soucitu, který je tu vysmíván. Nejzajímavější vývoj prodělává postava Clarka Gablea, který jí dal neuvěřitelnou barvitost. O této postavě stále přemýšlím, nenechá vás k sobě proniknout na první pohled a o to je zajímavější. Každopádně "Mustangové" jsou poprávu legendou.(23.7.2006)
Madison
Krehká blondínka veľkomestská nájde útočisko v náručí ,,divochov", ktorí jej ukážu obrátenú stránku života, bezstarostnú, energickú a vášnivú, aby jej pokojne ubiehajúci život bol znovu pochovaný krutými maniermi Divokého západu. Slávne ikony filmového neba si zahrali v príjemnej romantickej konverzačke, kde sa až v druhej polovici filmu zoznamujete so skutočnými povahovými črtami postáv, nie zrovna očakávanými. Som zaťažená na sladký úsmev Clarka Gablea, ale inak sa mi film chvíľami nepríjemne vliekol, záverečná polhodina však stála za to.(16.11.2009)
MM_Ramone
Podľa komentárov, ktoré som si tu prečítal, som od "The Misfits" čakal trocha viacej. Žiadna hlboká romantická dráma sa však nekonala. Priznám sa, že som sa miestami aj trocha nudil. Zdalo sa mi to akési zdĺhavé. Clark Gable bol charizmatický chlapík a Marilyn Monroe bola vskutku nádherná žena. V tomto filme im to spolu výborne ladí. A práve ich herecké výkony sú najväčším kladom tohto čiernobieleho snímku. ***(21.3.2011)
NinadeL
Příliš kultovní film v naší domácnosti.(16.3.2009)
liborek_
Mustangové - ačkoli originální titul The Misfits je mnohem přiléhavější ("ti, kdo nezapadají") - je po padesáti letech snad ještě trýznivější než v době svého uvedení. Takřka existenciální téma, naturalistické zpracování a naprosto přesvědčiví herci (poslední a skvělé role Clarka Gablea a Marilyn Monroe) vytvářejí ve výsledku velmi působivý a hořký portrét jedné ženy a tří mužů marně hledajících štěstí a pevnější ukotvení v životě. Bývalá striptérka Roslyn po čerstvě dokonaném rozvodu, již nepříliš mladý kovboj Gay a jeho kumpáni se po krátkém náhodném seznámení v lokále rozhodnou vydat po stopách divokých mustangů. Daleko od konzervativní civilizace, která je podle nich příliš spoutaná ("let's just live"), se nechtějí podřizovat rutině, chtějí dělat věci lepší, než jen "makat za mzdu"... Chtějí maximální svobodu. Ve skutečnosti je jejich počínání jen marným hledáním ("I just need to find another way to feel alive...") A Roslyn? Naivní holka, která přichází o iluze, šokovaná drsným jednáním svých nových přátel a neschopná přijmout zaběhaný řád světa, v němž kovbojové chytají koně a prodávají je na jatka, aby bylo z čeho vyrábět krmivo pro psy. Roslyn se nechce smířit s tím, že "nothing can live unless something dies". Arthur Miller tímhle (ať už vědomě nebo nevědomě) nastoluje k diskusi otázky, které jsou aktuální i dnes (možná ještě víc než tehdy). Problematický vztah, Roslyn a Gaye kolísá od hluboké zamilovanosti k bezbřehému opovržení a diváka uvádí v nekonečnou depresi nad řádem světa... Nehledě na to, že film je naprosto skvěle natočený, s úžasnou hudbou.(27.9.2010)
bassator
41st KVIFF 2006 - TRIBUTE TO JOHN HUSTON (1906-1987) - Pocta Johnu Hustonovi (1906-1987)(28.6.2009)
RHK
Jeden z 500 největších filmů všech dob časopisu Empire. Jeden ze 100 nejlepších westernů - 100 Greatest Western Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Pětatřicetiletá, byť stále krásná Marilyn si omotává kolem prs(t)u všechny chlapy, kteří se ve filmu ojevili. Ti se, s výjimkou Clarka Gablea, chovají jako blázni, aby se jí zalíbili. A tak nejlepší jsou nádherné záběry z lovu divokých mustangů a taky Marililyn rozpohybované v šatičkách v rytmu s pingpongovým míčkem... Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=EckvMsLsfBM(17.11.2009)
FrodoF
Velice smutný, ale krásný film, který byl posledním hned pro dvě velké herecké legendy. Film není milosrdný snad k žádné postavě. Monroe představuje hloupou, ikdyž citlivou naivku, mužské postavy se zase chovají jako zamilování blázni, kteří jsou kvůli dámě ochotni zradit všechny své názory. Jakkoli má konec působit pozitivně, rozhodně tomu tak není. Spíš z něho cítím dočasné štěstí svou ztracenců, kteří nemají žádnou budoucnost (a teď nechce stranou, že tohle platilo i pro herecké představitele hlavní dvojice).(15.11.2009)
Aky
Div. Okolnosti, za kterých film vznikal, téměř vylučovaly, aby se z něj nestal propadák. Výsledku však nelze nic vytknout. Příběh o právu žít po svém, právu na svobodu, o nostalgii a smutku zapřisáhlých samotářů je po všech stránkách profesně dokonalý.(5.12.2009)
sinp
Trojice amerických hrdinů pěkně pospolu. A docela válí, byť je to víceméně naposled. Jedou po pláních USA sem tam a už ten starosvětsky střídmý černobílý obraz naznačuje, že se kritizuje i oslavuje součást něčeho, co už s dobou pomalu odchází. Symbolem takového loučení je především Clark Gable, který své poslední postavě s tradičními rysy ještě stačil propůjčit tu jeho pověstnou jiskru v oku. Jeho ironická postava je lakonická ve vyjádření emocí, ale Gable řekne vše nutné pouhými náznaky. Opakem je Montgomery Clift, jako obyvkle je tak nějak nepřítomen duchem. U Marilyn je tady krásně vidět, proč byla tak obdivovaná a zároveň vysmívaná, většinou dle osobních subjektiv hodnotícího. Je to tak stejně i s filmem, ten nebude vonět davové skupince, co ráda křičí anti-USA hesla. Ti budou zklamaní tím, že jde svým způsobem o jakési instruktážní video popisující myšlení Američanů. Zjednodušenou a romantizující verzi, ale takovou, která je filmařsky vytříbená.(25.3.2010)
MrCreosote
Čtyři lidé, kdy příběh každého z nich by vydal na samostatný film. Marilyn Monroe sice nepředvádí nějaké extra charakterní herectví, ale tu postavu krásné, útlocitné a zranitelné nešťastnice jí zkrátka musíte uvěřit. Ostatní tři muži pak díky ní odkrývají své slabiny, aby ke konci dospěli k názoru, že svět svět se sice změnil, ale oni zůstanou pořád stejní, ať se jim to líbí nebo ne. Jedinou možností je se vším seknout a padnout někomu do náruče nebo se se svěšeným ocasem vrátit zpátky domů, i když tam na člověka světlá budoucnost rozhodně nečeká. Překvapil mě především výkon Eliho Wallacha, který zde v roli nalomeného veterána ze druhé světové předvádí výborný výkon. Příběh okolo vzniku filmu pak melancholické atmosféře ještě přidává.(6.4.2011)
Orlau32
Velmi zdařilý film. Kdo má rád koně, pro toho to muselo být i bolestné u srdíčka. Film pojednává o kšeftování s koňmi, potažmo chytání divokých mustangů a jejich následném prodeji. Ale něco zajímavého k filmu: nejprotivnějším protagonistou filmu byla Marilyn MONROE. Chodila pozdě na natáčení, měla neustále špatnou náladu a migrény, což otravovalo již tehdy velmi nemocného Clarka GABLEA. (Koneckonců zemřel 2 měsíce po ukončení filmů na srdeční infarkt ) což velmi vyčítali M.M., že to bylo jejím neukázněným počínáním, že museli na ni ostatní herci čekat mnohdy ve 40.stupňových vedrech než se jí uráčilo přijet. No, kdoví, jestli by totéž nepotkalo Gablea, ikdyby Marilyn byla disciplinovaná. Sám měl vědět, zda tato náročná role v náročném přírodním prostředí jemu samotnému nezhorší zdravotní stav. Ale zahráli to všichni bezvadně. Jo, film stojí za zhlédnutí.(5.11.2007)
swed
Hustonovo drama s westernovým nádechem líčí neveselé osudy hrdinů, které dávno předběhla doba. Smutný kult, kde krása MM září snad jako nikdy předtím. 9/10(2.2.2010)
kagemush
Nadprůměrný výkon Marilyn(takhle téměř dobře jsem ji nikdy hrát neviděl), a vždy statický neherec Gable ve svých posledních rolích. K tomu úžasný Wallach a dobrý příběh (kdy i jindy dost patetický Huston se docela držel).Výborný film.(11.10.2009)
Mulosz
Skvely film. Zvlaste scena, ve ktere hlavni akteri snimku chytaji kone, stoji za to. Tak realisticky, dramaticky a hlavne bez pouziti jakekoliv digitalni techniky by ji dneska uz tezko natocil.(20.7.2006)