Do cizí náruče

Do cudzej náruče

Dokumentární

Velká Británie / USA, 2000, 122 min

Lee Holdridge

Oscar 1 : Dokument(22.12.2004)

Velmi smutný dokument, ale pořád pouze dokument. Pouhá slova prostě nejsou tak působivá jako to, co přímo vidíme.(22.5.2005)

Scénář: Mark Jonathan Harris(18.5.2005)

Rozpočet $-miliónovTržby USA $382,807Tržby Celosvetovo $-(16.8.2009)

Silný a burcující zážitek - jak jinak, když je na prostoru 122 minut prezentováno ničení základní lidské potřeby, tj. vyrůstat s těmi nejbližšími; mámou, tátou, prarodiči. Dokument se nesnižuje k rozdělování na hrozné a skvělé; ukazuje spíše, že žádné řešení není nejdokonalejší. Často jde spíše o řešení méně a více bolestivé; především pak v této konkrétní historické situaci. Přesto buďme rádi za toto řešení, tj. umístění dětí do náhradních britských rodin. Ve většině případů tak bylo dětem zajištěno uspokojivé a důstojné dětství. Shrnuto a podtrženo: Faktografické, smutné, důležité, nutné, burcující. Sakryš, mně to tak dojalo... a jsem tomu nesmírně rád.(19.5.2005)

HUDBA: Lee Holdridge(2.4.2006)

Strhující dokument se zabývá vším, co souvisí s kindertransporty. Vyprávění těch, co to zažili, postupuje překvapivě chronologicky. Nejvíce mne zaujal příběh dívky, kterou zoufalý otec za ruku vytáhl okénkem z rozjíždějícího se vlaku, aby během války přežila osm koncentráků a ve dvaceti vážila třicet kilo. Kde ti autoři takovéhle lidi hledají? Ale situace sirotků v Anglii také nebyla vždy zrovna růžová.(14.1.2003)

Ten, kdo dal tohle dohromady, odvedl výbornou práci. Především první dvě třetiny jsou po režijní stránce výborné. Navíc v polovině přichází velmi zvláštní poloha, při které se smějete a zároveň vám tečou slzy.(12.12.2006)

Sice ne tak silné jako šesti-dílný dokument "Holocaust", který běžel na ČT2 zhruba před rokem, ale i tak velmi působivé převyprávění jedné z kronik holocaustu.(27.6.2005)

Pořádně nevím co o tomto dokumentu napsat - snad jen že na konci jsem byl emocionálně vyždímaný tak jako málokdy.(10.9.2011)