Reklama

Reklama

Páv se zlatým okem

  • Česko Odlesky ve zlatém oku (festivalový název) (více)
Trailer

Obsahy(1)

V Hustonově rozsáhlé filmografii lze vedle snímků, které zaznamenaly úspěch okamžitě po svém uvedení, nalézt nemálo filmů oceněných až po mnoha letech. Odlesky ve zlatém oku, jeden z emblematických příkladů nespravedlivě opomíjeného filmového outsidera, vypráví o několika osobách zmítaných (nejen) sexuální frustrací v uzavřeném prostředí vojenské základny na americkém jihu. Major Penderton, ve strhujícím podání Marlona Branda, halí potlačovanou homosexualitu do zatuhlé fasády zmatečně artikulované mužnosti, zatímco jeho dominantní manželka (Elizabeth Taylorová) realizuje své pohrdání v náručí jiného muže. Hustonova adaptace románu Carson McCullersové intenzivním způsobem přibližuje atmosféru deformovaných emocí uvnitř klaustrofobní reality vojenského prostředí. K tíživé uhrančivosti filmu přispívá i speciální sépiová tonalita obrazu, dosažená procesem redukujícím barvy na minimum. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (13)

kubilov 

všechny recenze uživatele

To by mě tedy zajímalo, kolik herců by dokázalo odehrát takového zoufalce, jakým je zde postava majora Pendertona, s tak neuvěřitelně mocným charismatem.. možná tak nanejvýš tři, přičemž Marlon Brando by byl tím úplně prvním a nejlepším. Brando hraje očima, Elizabeth Taylor zase tělem, Huston kouzlí s "barevnou" kompozicí a vojenské prostředí zase obstarává depresivní stránku filmu. Skutečně neobvyklá studie nefungujícího manželství, které bylo již od začátku odsouzeno k záhubě. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Strhující drama manželství, jež nemělo vzniknout. Marlon Brando pátrající po svém vlastním já tu podal herecký výkon, který zastínil vybranou Hustonovu režii, střídající tempa a spíše pozvolna, ovšem nevyhnutelně spějící k fatálnímu rozuzlení. Konflikt, napětí, nešťastně propletené vášně z postav přímo sálají; dívat se na na chlapáka si hrajícího Branda je neskutečný požitek. I Elizabeth Taylor se své role zhostila na výbornou, její postava vcelku milé, avšak dost přízemní paničky s rozpolceným Brandem ale srovnávána být nemůže. Snímek, ve kterém každý detail cosi znamená, který dnes ztratil dost ze své kontroverze, avšak nic ze svých kvalit. ()

Reklama

Mulosz 

všechny recenze uživatele

Nadprumerne psychologicke drama, jemuz k nejlepsimu hodnoceni chybi vyvarovani se obcasne zdlouhavosti a opakujicich se motivu (zvlast hysterie Liz Taylor, ktera misto, aby se neustale stupnovala, misty spise stagnuje). Jinak mam takovy pocit, ze jsem jeste Liz Taylor ve filmech z teto doby nevidel v jine roli nez je tato - neuroticka hysterka se vztahem k alkoholu (Kdo se boji Virginie Woolfove...). Marlon Brando byl ve filmu takovy, jaky byl, v podstate nemusel hrat, stacilo, aby se dival. A dival se dobre. ()

agathon 

všechny recenze uživatele

Pozvolné, skoro únavné tempo vyprávění. Symbolický filmařský jazyk plný běloušů cválajících podzimním lesíkem, nahých mužských těl sedících v sedle černoušů a neidentifikovatelných detailů vševidoucího zlatého oka. Huston se v tomhle filmu pokusil jít v symboličnosti a mnohoznačnosti výpovědi snad nejdál v celé své kariéře a téměř úplně tady opustil pole fyzické akce. Veškeré drama přesunul do nitra svých postav, respektive na jejich nehybné nebo naopak extaticky vytržené tváře. Elizabeth taylorová jako andělská mrcha. Marlon Brando jako velitel vojenské základny objevující ve světě svalů, železné disciplíny a chlapského soužití taje svojí sexuality Film o ožehavém tématu, které dnes vyhrává Oscary, ale v době svého vzniku (tedy v době dosluhujícího Hayesova mravnostního kodexu alias filmové autocenzury) musel zavánět kacířskou hranicí. Skvěle natočené, chlapák Brando v roli, v jaké ho jinde neuvidíte, přesto strašně rozvleklé a navíc při své obraznosti překvapivě vyprázdněné. Škola filmového estetizmu. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (3)

  • Role majora Weldona Pendertona (Marlon Brando) byla původně zamýšlena pro Montgomeryho Clifta. Studio však odmítlo Clifta pojistit kvůli jeho problémům s drogami a alkoholem, ale Elizabeth Taylor, která hrála Leonoru, pojištění zařídila sama. Bohužel Clift zemřel na selhání srdce ještě před zahájením natáčení. (everlong)
  • První klapka padla 4. října 1966 v ateliérech Cinecitta. [Zdroj: Jiří Žák – kniha Elizabeth Taylorová – Nebezpečný život] (Pavlínka9)
  • Robert Forster v tomto filmu debutoval. (Pumiiix)

Související novinky

Zemřel herec Robert Forster

Zemřel herec Robert Forster

12.10.2019

Ve věku 78 let zemřel vážený herec Robert Forster. Ten byl známý především díky svým charakterovým rolím, včetně té ve snímku Jackie Brown, která mu vynesla dokonce i nominaci na Oscara. Herec… (více)

Reklama

Reklama