Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na dva tulácké smolaře (Humphrey Bogart a Tim Holt) a mrzutého zlatokopa (Walter Huston) se usměje štěstí a objeví zlato. Ovládne je chamtivost, která zcela pomate jejich mysl. Film získal dva Oscary, za režii a scénář. Bogart sice nedostal žádnou cenu, ale jeho výkon ve filmu je oceňován dodnes. Film neztratil nic ze své působivosti a o půl století později byl Americkým filmovým institutem vybrán mezi 100 nejlepších amerických filmů všech dob. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (163)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Fráňa Šrámek měl svůj Stříbrný vítr. To John Huston za velkou louží netroškařil a na mrzké stříbro se rovnou vykašlal. Protože vytěžené zlato, ač se netřpytí, tak mění charaktery spolehlivěji než co jiného. O tom vás přesvědčí nejen Humphrey Bogart nejlepším výkonem své kariéry, ale i ostatní, kteří tu rozhodně nejsou pouze do počtu. Film sám o sobě je bezchybná dokonalost v každém myslitelném ohledu. Od scénáře či kamery přes tempo až třeba po hudbu. Poklad na Sierra Madre je snímek, který těžko někdy upadne v zapomnění. Na to byl, je a (dokud lidstvo) bude až příliš aktuální. Každý máme svou cenu kdy jde lidství a zdravý rozum stranou. Moje cena je ta ošuntělá fedora Freda Dobbse. Tu já prostě MUSÍM mít stůj co stůj. ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Kořenem zla je láska k penězům/zlatě. To by mohlo být motto tohoto filmu. Já vím, že ten film je trochu idealizován, realita by byla bezútěšnější, ale pranic mi to nevadí, abych ho neměl rád. Naopak líbí se mi se vzrůstajícím mým věkem stále více (při prvním shlédnutí před mnoha a mnoha lety mi vadilo, jak jsou zde mexikánští bandité vylíčeni jako dosti ubozí a podlí buránci - vždyť Calvera byl onačejší pašák). Ten film má švih, skvělou kameru, vynikající obsazení a lety získal nádhernou nostalgickou patinu. ()

Reklama

cheyene 

všechny recenze uživatele

Navzdory svému stáří je Poklad na Sierra Madre perfektní dobrodružné drama s prvky westernu. Nechybí zde napětí, vynikající hudba, atraktivní prostředí a samozřejmě také poutavý děj, který poukazuje na lidskou chamtivost a změnu chování, když jde o zlato. Humphrey Bogart tu hraje pěkně nesympatickou roli, což se o jeho dvou hlavních partnerech říct nedá. Opravdový zážitek za 5*. ()

Maq 

všechny recenze uživatele

Předloha je (v rámci žánru) do té míry skvělá, že bych si přál vidět moderní verzi tohohle dramatu. Fakt je, že přestřelky, mordy, a vůbec akční scény tenkrát dělat neuměli. A filmový herecký projev taky od těch časů urazil pěkný kus cesty. Navzdory tomu jsem viděl solidní a zajímavé drama. --- Hodnocení je těžké. Přirovnal bych to k našim hokejistům, kteří tenkrát slavně vyhráli mistrovství světa. Bezpochyby to byla velká událost a ti kluci byli pašáci, jenže, marná sláva, dneska by s nimi zametl kdejaký dorostenecký tým. Nuže, přikloním se protentokrát k hodnocení vzhledem k době vzniku. ()

Pumiiix 

všechny recenze uživatele

Podle mě je po prvním zhlédnutí The Treasure of the Sierra Madre lehce přeceňovaný film. Sympatická trojka zlatokopů, pár banditů a zlatá horečka. Role jsou dobře zahrané, obzvlášť čím dál více paranoické stavy (hlavně Bogarta) o svůj podíl ;-). Film je svou první polovinu lepší, potom trochu ztrácí tempo. Kdyby se ubralo 20 minut, mohl být film ještě lepší. 8/10* ()

Galerie (116)

Zajímavosti (38)

  • V roce 1947 začal Humphrey Bogart (Fred C. Dobbs) ztrácet vlasy. Zčásti kvůli hormonální kúře (toužili s Lauren Bacall po dítěti), a také kvůli nadměrnému pití a špatné životosprávě. V době natáčení měl už pleš a ve filmu nosí umně zhotovenou paruku. (džanik)
  • Ihned po rozběhnutí natáčení v mexickém Tampicu byla produkce napadena místní vládou za to, že se film vyjadřuje nelichotivě o Mexiku (příčinou byl lživý článek v jedněch mexických novinách). Dva ze spolupracovníků Johna Hustona zaintervenovali u mexického prezidenta a obvinění bylo staženo. (džanik)

Související novinky

Mann a Haggis hledají poklad

Mann a Haggis hledají poklad

14.04.2011

Michael Mann a Paul Haggis (foto). Dva nesporně kvalitní tvůrci, kteří ale svými posledními filmy velkou díru do komerčního řebříčku neudělali. Oba by tak řečeno potřebovali námět, co se promění ve… (více)

Zlatokopové Statham a Kidmanová

Zlatokopové Statham a Kidmanová

19.09.2008

Samozřejmě ne v jednom filmu (to by byla opravdu podivuhodná kombinace). Oba by však pořádný hit potřebovali jako sůl a protože plácání o „komiksových filmech v ponurém stylu Temného rytíře“ už… (více)

Reklama

Reklama