Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na dva tulácké smolaře (Humphrey Bogart a Tim Holt) a mrzutého zlatokopa (Walter Huston) se usměje štěstí a objeví zlato. Ovládne je chamtivost, která zcela pomate jejich mysl. Film získal dva Oscary, za režii a scénář. Bogart sice nedostal žádnou cenu, ale jeho výkon ve filmu je oceňován dodnes. Film neztratil nic ze své působivosti a o půl století později byl Americkým filmovým institutem vybrán mezi 100 nejlepších amerických filmů všech dob. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (163)

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Kvalitní psychologický dobrodružný film o chamtivosti ve westernovém hávu divokého Mexika. Dva američtí tuláci, neustále shánějící práci, a jeden zkušený zlatokop na cestě za svým snem o bohatství a štěstí. Překonávají divokou přírodu i divokost banditů, aby nakonec podlehli vlastnímu paranoickému rozkladu osobnosti jednoho z nich, jehož chamtivost celého uchopila a nakonec zlomila. Americký nezaměstnaný v Mexiku Fred C. Dobbs (skvělý Humphrey Bogart) dostává šanci na zbohatnutí při hledání zlata v divokých odlehlých horách. Přes jeho proklamovanou skromnost, je to však on, kdo je nakonec pohlcen paranoiou, která ho nakonec zcela paralyzuje a zatemní mozek při možnosti ještě většího zisku, pokud se zbaví svých partnerů. Chamtivost mu zastře rozum takovým způsobem, že nemůže logicky přemýšlet a za toto poblouznění zaplatí životem. Protřelý starý zlatokop Howard (dobrý Walter Huston, otec pana režiséra) je z trojice tou nejsilnější a nejracionálněji myslící osobou, která dovádí všechny k jejich vysněnému cíli. Třetí do party byl tulák Bob Curtin (Tim Holt), který zůstal věrný svým zásadám čestnosti. Z dalších postav: dobrodruh John Cody (Bruce Bennett), který zaplatil za svou smělost životem, lakomec McCormick (Barton MacLane), který neplatil najímaným zaměstnancům výplaty, vůdce mexických banditů ve zlatém klobouku (Alfonso Bedoya), neštítící se žádného zločinu, a bohatý Američan v bílém obleku (sám režisér John Huston). Vidina bohatství je mohutným hnacím motorem. Často nás však zastaví naše vlastní sobectví a chamtivost, která se překonává mnohem obtížněji než ostatní překážky. Štěstí si za peníze nekoupíme. Ani čest a lásku. Kvalitní film, kde nechybí prvky humorného nadhledu, drsnost odlehlé přírody, divokost života, komplikovanost lidského myšlení a jednání, a naděje. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Ano, pěkný film. K dokonalosti bych ho však rád viděl méně prvoplánový. O zhoubnosti zlata se pohovoří hned za titulky, a pak se dvě hodiny toto poučení dokazuje. Herci jsou dobří, obzvlášť Walter Huston, epizody příběhu jsou vedeny vynalézavě, všechno má docela spád, jenže to pořád přímočaře směřuje přesně doprostřed terče, což všichni čekáime. ()

Reklama

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 největších filmů všech dob časopisu Entertainment Weekly (doplněk). Jeden z 500 největších filmů všech dob časopisu Empire. Jeden ze 100 nejlepších westernů - 100 Greatest Western Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Celosvětově divácky úspěšný film. Jako vždy perfektní Humphrey Bogart - zde coby duševně nevyrovnaný zlatokop v tomto psychologickém westernu. Zlato se nemusí třpytit, aby zatemnilo rozum. "Tak jak se cejtíte, mládenci, když jste teď bohatý?" Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=TfKQpSXaljE ()

anais 

všechny recenze uživatele

Vynikající výkon Humphreyho Bogarta dělá z tohoto film nezapomenutelný zážitek. Klobouk a baloňák? Kdeže Pot, strniště a nebezpečně vychytralý výraz jsou tu Humphreyho hlavními zbraněmi. Přiznám se, že mě „poklad“ přišel trochu moc dlouhý, a o něco méně zábavný než spolupráce Hustona s Bogartem na Key largu a Maltézském sokolu. Přesto krásný film. ()

(mOnkey) 

všechny recenze uživatele

Jako parchant mi Humphrey Bogart sedí o poznání méně než jako něžná romantická duše, ovšem jeho herectví jako vždy nelze nic vytknout. Nabízím několik osvědčených rad pro všechny potencionální zlatokopy: 1) vždy jednejte na vlastní pěst, 2) nikdy nikomu nevěřte, 3) nebuďte hamižní a spokojte se i s málem. Nakonec i to je lepší než nemít nic. 85% ()

Galerie (116)

Zajímavosti (38)

  • Jeden z prvních amerických filmů, který byl téměř celý natočen mimo Spojené státy. (džanik)
  • V roce 1947 začal Humphrey Bogart (Fred C. Dobbs) ztrácet vlasy. Zčásti kvůli hormonální kúře (toužili s Lauren Bacall po dítěti), a také kvůli nadměrnému pití a špatné životosprávě. V době natáčení měl už pleš a ve filmu nosí umně zhotovenou paruku. (džanik)
  • V Mexiku doprovázel štáb také lékař. Jednu noc byl volán k Johnu Hustonovi, kterému “nesedla“ marihuana, kterou tehdy se svým otcem Walterem Hustonem (Howard) kouřil poprvé – poté už se jí nikdy nedotkl. (džanik)

Související novinky

Mann a Haggis hledají poklad

Mann a Haggis hledají poklad

14.04.2011

Michael Mann a Paul Haggis (foto). Dva nesporně kvalitní tvůrci, kteří ale svými posledními filmy velkou díru do komerčního řebříčku neudělali. Oba by tak řečeno potřebovali námět, co se promění ve… (více)

Zlatokopové Statham a Kidmanová

Zlatokopové Statham a Kidmanová

19.09.2008

Samozřejmě ne v jednom filmu (to by byla opravdu podivuhodná kombinace). Oba by však pořádný hit potřebovali jako sůl a protože plácání o „komiksových filmech v ponurém stylu Temného rytíře“ už… (více)

Reklama

Reklama