Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na dva tulácké smolaře (Humphrey Bogart a Tim Holt) a mrzutého zlatokopa (Walter Huston) se usměje štěstí a objeví zlato. Ovládne je chamtivost, která zcela pomate jejich mysl. Film získal dva Oscary, za režii a scénář. Bogart sice nedostal žádnou cenu, ale jeho výkon ve filmu je oceňován dodnes. Film neztratil nic ze své působivosti a o půl století později byl Americkým filmovým institutem vybrán mezi 100 nejlepších amerických filmů všech dob. (Magic Box)

(více)

Recenze (163)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Humphrey Bogart tentokrát nehraje šarmantního chlápka v padnoucím kvádru s cigárem či doutníkem a do čela staženým kloboukem. Naopak, jeho Dobbs je uválený zoufalec, který nezavadí o práci a když zavadí, nezaplatí mu. Štěstí se na něj ale nakonec usměje, protože se svým přítelem potká sice vysloužilého ale zkušeného zlatokopa, který oba muže vyhecuje k cestě za zlatem. Přesto, že Dobbs se při vyprávění o zhoubném vlivu zlata na lidskou duši a svědomí holedbá, že si chce jen "vykopat" svoje a jít, je to právě on, kdo přibývající mamon psychicky nezvládne. Z Bogartova Dobbse zpočátku přátelského, postupně až paranoického mi běhal mráz po zádech, na Waltera Hustona v roli starého Howarda ale neměl, jeho skvělý výkon byl po právu oceněn Oscarem. Taky režisér John Huston, který si střihl malou roličku, se předvedl v nejlepším světle a já mohu tento příjemně napínavý klasický superkousek jen doporučit. ()

Houdini

všechny recenze uživatele

NFR 1990, Oscar 3 : Režie, Herec VR - Walter Huston, Scénář + 1 nominace: Nejlepší film. . . . . Zlatý Lev - výběr ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $3,8milióna║ Šialené dobrodružstvo s nečakanými zvratmi a z nepredvídateľným Humphrey Bogartom, ktorý ma opäť touto úlohou šokoval, slušný priemer z niekoľkými dosť dobrými dramatickými momentkami ale občas aj z trošku hluchými miestami. /60%/ ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Fráňa Šrámek měl svůj Stříbrný vítr. To John Huston za velkou louží netroškařil a na mrzké stříbro se rovnou vykašlal. Protože vytěžené zlato, ač se netřpytí, tak mění charaktery spolehlivěji než co jiného. O tom vás přesvědčí nejen Humphrey Bogart nejlepším výkonem své kariéry, ale i ostatní, kteří tu rozhodně nejsou pouze do počtu. Film sám o sobě je bezchybná dokonalost v každém myslitelném ohledu. Od scénáře či kamery přes tempo až třeba po hudbu. Poklad na Sierra Madre je snímek, který těžko někdy upadne v zapomnění. Na to byl, je a (dokud lidstvo) bude až příliš aktuální. Každý máme svou cenu kdy jde lidství a zdravý rozum stranou. Moje cena je ta ošuntělá fedora Freda Dobbse. Tu já prostě MUSÍM mít stůj co stůj. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Nevybíravá přímočará podívaná podle Travenovy předlohy o zhoubném vlivu zlata na člověka. Sympatický tuláček a neškodný pobuda Bogart postupně se měnící v schizofrenní, paranoidní trosku. Stupňující se tempo s úžasnou symbolickou závěrečnou půlhodinkou a největší klenot rodiny Hustonů, která si z oscarového klání roku 1949 odnesla tři zasloužené plešouny. Ten Johnův za vynikající, dynamickou režii je asi nejzaslouženější. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Poklad na Sierra Madre je vskutku mistrovské dílo. U jiných filmů z 50. let a staršího data bijí některé naivity občas do očí, ale Poklad.. jsem si vychutnal beze zbytku ( jediná malinká výtka by možná směřovala k samomluvě Humphreyho Bogarta ) bez jakéhokoli přimhuřování očí. Tempo nikde nedrhne a i když hlavní téma je evidentní, nepůsobí vůbec didakticky a osvěžují ho i vedlejší zápletky. Potěší a překvapí i drobnosti jako cynický přístup k mexickým bandidos ( Peckinpah by měl radost ) a na 40. léta špičková ( ne přehnaně dramatická ) hudba Maxe Steinera. Walter Huston je snad ještě lepší než Bogey.....žádná patetická gesta......tanec nad zlatem, pohodička u Indiánů.....paráda. Konec mě mile překvapil, ale nebudu prozrazovat...podívejte se sami.. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Výborný zlatokopecký western, který nejen skvěle vypadá a dějově se ani na minutu nezapotácí, ale ještě o chlup nad vše ostatní vyniká sám Bogart, jehož duševní slaboch názorně ukáže, kterak vidina bohatství probudí v bezpáteřní povaze jen to nejhorší - chamtivost, podrazáctví, paranoia. Cením vtipný a povznášející závěr. "Never knew a prospector yet that died rich..." ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 největších filmů všech dob časopisu Entertainment Weekly (doplněk). Jeden z 500 největších filmů všech dob časopisu Empire. Jeden ze 100 nejlepších westernů - 100 Greatest Western Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Celosvětově divácky úspěšný film. Jako vždy perfektní Humphrey Bogart - zde coby duševně nevyrovnaný zlatokop v tomto psychologickém westernu. Zlato se nemusí třpytit, aby zatemnilo rozum. "Tak jak se cejtíte, mládenci, když jste teď bohatý?" Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=TfKQpSXaljE ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Zlatokopecké dobrodružství, které sice skončí celkem předvídatelně, nicméně vše je tak umě natočeno, že to vůbec nevadí. Humphrey Bogart zde působí neuvěřitelně odpudivě a skoro bych řekl, že ho Walter Huston přehrává, ale je to možná jen můj názor. Zlato, zlato, zlato, zlatá horečka a člověk vidí jen zisk. Opravdu skvělá podívaná o chamtivosti, která skončila tak jak měla. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Zlatá horečka je jednou z mála nemocí, kterou jsem se ještě nenakazil a nyní již u mne nemá nejmenší šanci. Protože, jestli se mi bude zkoušet usadit na mozku, tak si lehnu k televizi a nechám ji v poklidu odeznít. Již totiž vím, že bych musel nejen najít zlato, ale také ho uchránit před parťáky, náhodnými kolemjdoucími i bandity a na to nemám nervy. Navíc se neumím s indiány domluvit ani pomocí kouřových signálů, takže bych stejně patrně zemřel dříve, než bych o nějaké to aurum zakopl. Po pečlivém zvážení všech okolností mne tedy nečeká žádný výlet do hor, nýbrž bezpečné polehávaní před obrazovkou, na které předvádějí svou snahu dobrodruzi, kteří si nedokázali spočítat marnost svého snažení. Já jsem se u toho pobavil, trochu jsem se poučil a dokonce jsem statečně přežil i jediné nebezpeční, které mi při sledování hrozilo - pokus o udušení vzpříčeným brambůrkem v krku. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Výborný dobrodružný snímek o závisti a chamtivosti. Dodnes působí svěžím dojmem a baví jednak díky překvapivě netriviálnímu scénáři a výtečné režii, jednak zásluhou kvalitních hereckých výkonů Waltera Hustona a zejména Humphreyho Bogarta, který je ve své roli v průběhu času čím dál tím víc odpudivý a zároveň pořád lidský. Škoda, že jsem ve Varech neměl příležitost zhlédnout více filmů z Hustonovy retrospektivy, protože velké plátno mu zatraceně sluší. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Abych řekl pravdu, docela mě zklamalo, jak předvídatelný a místy toporný ten film je. A rok 1948 není středověk, takže nějaká doba vzniku mě neoblafne. Ano, má to povětšinou atmosféru, ale postavy jsou hrozně jednorozměrné, děj je málo zábavný, málo chytrý i originální. Většina motivů je naprosto ponechána ladem. Veškerá síla stojí na námětu, což filmu jako adaptaci knihy nemůžu moc přičítat. Slušná žánrovka - toť vše. ()

Pumiiix 

všechny recenze uživatele

Podle mě je po prvním zhlédnutí The Treasure of the Sierra Madre lehce přeceňovaný film. Sympatická trojka zlatokopů, pár banditů a zlatá horečka. Role jsou dobře zahrané, obzvlášť čím dál více paranoické stavy (hlavně Bogarta) o svůj podíl ;-). Film je svou první polovinu lepší, potom trochu ztrácí tempo. Kdyby se ubralo 20 minut, mohl být film ještě lepší. 8/10* ()

brit84 

všechny recenze uživatele

Někde jsem tu u někoho četl, jak bylo jednoduchý odhadnout konec. Jedině pokud věštíte z koule. Já myslím, že ani zdaleka není jasný, jak se rozhodne parta drsnejch chlapů, pokud u sebe mají 100000 dolarů ve zlatě. U někoho zvítězí peníze u jiného čest. Poměrně slušný film na to, že jsem čekal něco ve stylu Vinnetoua. ()

Lynn 

všechny recenze uživatele

Vynikající herci, brilantní režie, úžasné lokace a kamera a geniální závěr aneb jaká je skutečná cena zlata. John Huston opět předběhl svoji dobu. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Konečne som si vychutnal kultový americky snímok a prevzal som jeho kultovosť aj do svojho osobného rebríčku, čo sa s filmami z imdb topky až tak často nestáva. Pekelné herecké výkony, skvelé režijné nasadenie, jednoduchý, no úderný scenár, čo dialóg, to poklad, skrátka nemám absolútne čo vytknúť. Pestrosť deja je obdivuhodná, film žongluje so žánrami v neskutočnom tempe a vždy ich vie skĺbiť tak, aby z toho divák nebol zmätený. Dobrodružná akcia, dramatické dobrodružstvo, tragická veselohra a divácke potešenie. Vychutnajte si ho aj vy. Vrelo odporúčam. 100%. ()

sud 

všechny recenze uživatele

I po dlouhých letech od svého zrodu stále vynikající film. Drsný zlatokopecký western a zároveň  mrazivé psychologické drama o následcích touhy za zlatem. Když se k tomu přidá dokonalá režie Johna Hustona a herecké obsazení plné charismatických chlapáků v čele s otcem všech filmových drsňáků Humphrey Bogartem a neméně výborným Walterem Hustonem, 100% hodnocení je zcela na místě. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Skvely dobrodruzny film, pri ktorom som sa ani chvilku nenudil a to vdaka skvelemu scenaru, ktory sa postaral o to, ci sa niektori z hrdinov pri hladani zlata jednoducho nepozabijaju. A ze tento reziser natocil aj MALTEZSKEHO SOKOLA (1941) alebo AFRICKU KRALOVNU (1951) ? No tak uznavam, ze John Huston patril medzi talentovanych reziserov minuleho storocia, len z mafianskeho filmu CEST RODINY PRIZZIU (1985) som az tak nadseny nebol, ale to nevadi. V kazdom pripade si Poklad na Sierra Madre svoje miesto v rebricku TOP 250 IMDb urcite zasluzi, ku dnesnemu dnu je to miesto 65. Film ziskal 3 Oscary za reziu Johna Hustona, herca vo vedlajsej ulohe Waltera Hustona, ktory je Johnov otec a za scenar. Dalej bol nominovany za najlepsi film roka, ale vtedy mala väcsie stastie drama od Laurencea Oliviera HAMLET (1948), ktory sa stal najlepsim filmom roka 1948... 28.01.2010 ______ Humphrey Bogart - (Dobbs) +++ Walter Huston - (Howard) +++ Tim Holt - (Curtin) +++ Bruce Bennett - (Cody) +++ Barton MacLane - (McCormick) +++ José Torvay - (Pablo) +++ Robert Blake - (Mexický chlapec predávajúci los z lotérie) +++ John Huston - (Američan v Tampicu v bielom obleku) +++ Produkcia: Jack L. Warner a Henry Blanke +++ Hudba: Max Steiner +++ ()

Související novinky

Mann a Haggis hledají poklad

Mann a Haggis hledají poklad

14.04.2011

Michael Mann a Paul Haggis (foto). Dva nesporně kvalitní tvůrci, kteří ale svými posledními filmy velkou díru do komerčního řebříčku neudělali. Oba by tak řečeno potřebovali námět, co se promění ve… (více)

Zlatokopové Statham a Kidmanová

Zlatokopové Statham a Kidmanová

19.09.2008

Samozřejmě ne v jednom filmu (to by byla opravdu podivuhodná kombinace). Oba by však pořádný hit potřebovali jako sůl a protože plácání o „komiksových filmech v ponurém stylu Temného rytíře“ už… (více)

Reklama

Reklama