Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na dva tulácké smolaře (Humphrey Bogart a Tim Holt) a mrzutého zlatokopa (Walter Huston) se usměje štěstí a objeví zlato. Ovládne je chamtivost, která zcela pomate jejich mysl. Film získal dva Oscary, za režii a scénář. Bogart sice nedostal žádnou cenu, ale jeho výkon ve filmu je oceňován dodnes. Film neztratil nic ze své působivosti a o půl století později byl Americkým filmovým institutem vybrán mezi 100 nejlepších amerických filmů všech dob. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (163)

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Ja viem čo dokáže urobiť zlato s dušou človeka..." Tento výnimočný film je skutočným pokladom svetovej kinematografie. Rok 1948 vyzneje pre mnohých odstrašujúco, ale faktom je, že ani z dnešného pohľadu tomuto filmu nechýba vôbec nič. Ak by ste mali šťastie na nejakú kvalitnú remastrovanú verziu, je to dokonalosť sama. Robiť z tohto filmu remake sú totálne vyhodené peniaze a možno aj preto sa do dnešného dňa o to nikto nepokúsil. Pri pohľade do galérie mnohí ohrnú nos, že nebudú sledovať western, navyše čiernobiely. No, nenazval by som to westernom aj keď má mnoho spoločných znakov a scén, hlavne s mexickými banditos, ktoré ho môžu pripomenúť. V prvom rade je to skvelý dobrodružný film s výbornou psychológiou postáv, ktorá v rozbore zachádza až do hĺbky duše človeka a rozoberá premenu, ktorú s vami dokáže kopa nájdeného zlata urobiť. Všetky tri hlavné postavy boli výborné, ale najviac u mňa zažiaril veľmi sympatický W. Huston v roli energického staršieho zlatokopa, bez ktorého by to tí zostávajúci dvaja určite nezvládli. Prvý krát som to videl asi pred 20-timi rokmi a už vtedy mi padla sánka. Dnes po druhom zhliadnutí som okamžite po skončení filmu hľadal blueray na nete. U nás zatiaľ nič, ale až raz, tak budem prvý kto si ho kúpi. Chcem si to pozrieť znova v max. kvalite. Takýto masterpiece nevzniká každý deň. 100%. ()

YURAyura 

všechny recenze uživatele

10/10 Bogart, jak ho neznate. Skupinka zlatokopu se rozhodne vydat z krachem postihnuteho velkomesta do panenskeho luna prirody za skutecnou hodnotou, ktera pretva - zlatem. Po case jim to ale preroste pres hlavu a dockame se prerodu 100% kladase nad veci v maniakalniho silence, i kdyz konec dobry vsechno dobre, me kapku priotravil, porad je to super vec. ()

Reklama

fragre 

všechny recenze uživatele

Kořenem zla je láska k penězům/zlatě. To by mohlo být motto tohoto filmu. Já vím, že ten film je trochu idealizován, realita by byla bezútěšnější, ale pranic mi to nevadí, abych ho neměl rád. Naopak líbí se mi se vzrůstajícím mým věkem stále více (při prvním shlédnutí před mnoha a mnoha lety mi vadilo, jak jsou zde mexikánští bandité vylíčeni jako dosti ubozí a podlí buránci - vždyť Calvera byl onačejší pašák). Ten film má švih, skvělou kameru, vynikající obsazení a lety získal nádhernou nostalgickou patinu. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

John Huston je mistr ve vyprávění zajímavých a poučných příběhů. Podobně jako horské dobrodružství Cainea s Connerym, i tady se získané bohatství stane pro naše hrdiny spíše prokletím. Mé první setkání s Humphrey Bogartem nemohlo být ani zajímavější. Mimochodem viděno v dokonalém dabingu (Štěpánek, Haničinec, Štěpnička a Trávníček). 80% ()

sud 

všechny recenze uživatele

I po dlouhých letech od svého zrodu stále vynikající film. Drsný zlatokopecký western a zároveň  mrazivé psychologické drama o následcích touhy za zlatem. Když se k tomu přidá dokonalá režie Johna Hustona a herecké obsazení plné charismatických chlapáků v čele s otcem všech filmových drsňáků Humphrey Bogartem a neméně výborným Walterem Hustonem, 100% hodnocení je zcela na místě. ()

Galerie (116)

Zajímavosti (38)

  • Film byl v roce 2007 zvolen Americkým filmovým institutem jako 38. nejlepší snímek všech dob. (džanik)
  • Ihned po rozběhnutí natáčení v mexickém Tampicu byla produkce napadena místní vládou za to, že se film vyjadřuje nelichotivě o Mexiku (příčinou byl lživý článek v jedněch mexických novinách). Dva ze spolupracovníků Johna Hustona zaintervenovali u mexického prezidenta a obvinění bylo staženo. (džanik)
  • Jak se natáčení protahovalo, měl Humphrey Bogart (Fred C. Dobbs) obavy, že propásne závod Honolulu Classic, kterého se chtěl, jakožto zanícený jachtař, zúčastnit. Opakovaně dorážel na režiséra, zda se film stihne dokončit včas, až mu John Huston jednou zakroutil nosem. Pak už se neptal. (džanik)

Související novinky

Mann a Haggis hledají poklad

Mann a Haggis hledají poklad

14.04.2011

Michael Mann a Paul Haggis (foto). Dva nesporně kvalitní tvůrci, kteří ale svými posledními filmy velkou díru do komerčního řebříčku neudělali. Oba by tak řečeno potřebovali námět, co se promění ve… (více)

Zlatokopové Statham a Kidmanová

Zlatokopové Statham a Kidmanová

19.09.2008

Samozřejmě ne v jednom filmu (to by byla opravdu podivuhodná kombinace). Oba by však pořádný hit potřebovali jako sůl a protože plácání o „komiksových filmech v ponurém stylu Temného rytíře“ už… (více)

Reklama

Reklama