Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kavalkáda anglického života sleduje udalosti počnúc Silvestrom roku 1899 a končiac rokom 1933 očami londýnskeho páru Jane a Robert Marryotových (Diana Wynyard, Clive Brook). Príbeh zachytáva dôležité historické udalosti, ktoré sa dotkli aj ich rodiny, ako napríklad búrska vojna, smrť kráľovnej Viktórie, potopenie Titanicu či Prvá svetová vojna. Film bol ocenený tromi Oscarmi. (MikO_NR_1909)

(více)

Recenze (9)

slunicko87 

všechny recenze uživatele

Příběh sleduje osudy britské rodiny z lepší společnosti na přelomu 19. a 20. století, tedy v období plném změn a zvratů. Takové téma by si rozhodně zasloužilo lepší zpracování. Toto působí jen jako nesouvislý sled z minulosti dobře známých událostí, což je věčná škoda. P.S. Nemůžu si pomoci, ale jeden z opakujících se hudebních motivů v tomto filmu mi silně připomíná Williamsovu hudbu ke Star Wars, že by se inspiroval... ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Možná, kdybych tenhle snímek viděl v době jeho vzniku, tak mě dostane, ale takhle je to pro mě celkem klasický film o tom, jak žila jedna rodina, co se jí stalo a jak na ni dopadaly historické události. Není to špatné, jen to v tomhle ohledu není výjimečné, i když je fakt, že ze scény na lodi mě zamrazilo. ()

Reklama

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Keby to zjednoduším, ide o sprievodcovsko-budovateľský film naprieč dejinami anglickej histórie. Množstvo pátosu je priamoúmerné neosobnej (ne)dostupnosti divákových emócií a samotné jadro (posolstvo snímky) ide kamsi do stratena. Presne ten námetový prototyp, akých sa v tom čase (s príchodom zvuku) tvorila kopa a dnes sa o nich veľmi nevie. Ale ten prvotný impulz pochádza zo Zrodenia národov a táketo podobné témy sa točili (avšak šikovnejšie) celé desaťročia (Wyler...), akurát, že sa menila forma. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Tak jsem si řekl, že když už koukám na starý horory a kriminálky, že dokoukám i ty Oscarovky, co jsem kdysi tak marně sháněl. A vybral jsem si jako první tu, co vidělo nejmíně lidí. No a co dodat. Cavalcade není nadčasový film. Herecké výkony jsou divadelní, moc se tu zpívá, všechno se odehrává v rámci jedné rodiny, montáže například z války jsou příšerné. A celé je to tak nějak bez emocí - lidi umírají, ale nikoho to moc dlouho neštve. Na druhou stranu, pohledem roku 1933 to musela být bomba. 34 let anglické historie v kostce od Burské války, smrt Viktorie, Titanci, 1. světová. Konec plný optimismu a naděje. Nebudu zlý, tři hvězdičky dám. Drama roku 1933 a Oskar? Těžko říct, není moc s čím srovnat. King Kong nebo Neviditelný nezestárly, ale to jsou "jen" horory. ()

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

Podľa filmovej ceny Oscar: najlepší film roku 1933. ééj tak tomuto filmu som riadne neprišiel na chuť. Horko ťažko som ho pozrel dokonca. Podľa môjho názoru je tento film tým najslabším-najlepším filmom podľa Oscara. Nie je to ani poriadna dráma, iba zopár situácií ktoré vyústili ku kriku, ani vojnový film, aj keď je tam na moment ukázaná 1.svetová vojna. Na moment sa tu zjavil aj Titanic. Možno to bol pseudo životopisný film inak neviem. Dej nič moc. Jediné čo by som vyzdvihol bola kamera a pohyby s ňou ,ale aj tak sa to točilo takmer výhradne v interiéroch tak to vyzeralo akoby sa nakrúcala divadelná hra. ()

Galerie (30)

Reklama

Reklama