Reklama

Reklama

Habsburkové

(seriál)
Česko, 2016, 3 h 2 min (Minutáž: 26 min)

Režie:

Emil Kopřiva

Scénář:

Vladimír Mertlík

Kamera:

Emil Kopřiva

Hrají:

Pavel Kříž (průvodce), Jan Kanyza (vypravěč)
(další profese)

Epizody(7)

Obsahy(1)

Z Moravského pole na trůn Svaté říše římské. Bezvýznamná hrabata se stávají největšími soupeři Lucemburků. Nový cyklus České televize o osudech, intrikách a soukromí slavného panovnického rodu... Trochu jiný pohled na dějiny. Tradiční dějepis označuje vládu rodu Habsburků většinou jako „žalář národů". Pavel Kříž se v sedmi dílech po 26 minutách vydal na cestu po celé Evropě, aby na konkrétních místech pátral, jak to s panováním dynastie bylo a jak je možné, že vládla 640 let. Zjistil, jak moc ovlivňovaly dějiny málo známé intriky, intimní osudy a soukromé události členů panovnického rodu. Ta notoricky známá místa z dějepisu chtěl Pavel vidět na vlastní oči a třeba si projet trasu, kterou jel Ferdinand d'Este s chotí těsně před střelbou v Sarajevu. Pořad také pátrá po české stopě v dějinách Habsburků, jak se měnila moc, území a vliv středoevropského prostoru. Znalci to vědí, ale ví každý, kde byla slavná bitva na Moravském poli, kde že to pole leží? Nebo kdo odpočívá v té zdobené rakvi za strohou tumbou Karla IV. v hrobce českých králů? Že historie slávy rodu paradoxně začala a skončila na stejném místě? Pavel Kříž vede dialog s hlasem komentáře Jana Kanyzy, který události glosuje s nadhledem a trochou ironie, místy srovnává tehdejší reálie se současností. Ze zjištěných fakt vychází zajímavá myšlenka: Změnily se dějiny, nikoliv však lidé a jejich konání, protože nic na světě se nemění, jen kostýmy a kulisy. (Česká televize)

(více)

Recenze (13)

Santino7 

všechny recenze uživatele

Oceňujem v prvom rade snahu tvorcov priblížiť divákom (hoc len stručne, akoby učebnicovo) i túto časť stredovekých dejín, ktorá, pokiaľ viem - minimálne v domácich podmienkach - priveľmi filmársky/dokumentačne spracovaná nie je. Tým pádom je to pre mňa, ako osobu, ktorého história zaujíma a baví, veľmi sympatická snaha, ktorú vnímam pozitívne. Avšak mal som mierny problém so zvolenou formou a štýlom, akým sa tvorcovia ubrali - prišlo mi to do značnej miery strnulé (tá občasná snaha o vtip bola priam tragická), neprinášajúce viacmenej žiadne zaujímavé informácie (je tu podávaný čisto iba základný rámec, informačne užitočný maximálne pre neznalca dejín), moderátorov presun v lokáciach je síce fajn nápad, ale nakoľko tých záberov je žalostne málo, nie je to taktiež nič svetoborné. No a čo sa týka samotného Pavla Kříža, mne osobne (aj keď som mal mierne obavy), tu nijak neprekážal, práve naopak, jeho pokojný tón hlasu mi sem pasoval. Ale ako vravím, informačne to mohlo byť predsalen o čosi hodnotnejšie, čo už. ()

Natabar 

všechny recenze uživatele

Tak úžasné téma a tak mizerné zpracování!!! Křiž jen čte nějakou učebnici dějepisu v různých (byť originálních) lokalitách. Fakt ale nechápu, a) jestli jim přišlo tak cool či b) zda se jim vyplatilo plýtvat penězi, že moderátor pronáší souvisle svůj monolog vždy na jiném místě. Sice je vidět, že neseděli jen ve studiu, ale učinit v průběhu řeči střih, aby následující větu pronesl Kříž např. v Římě (protože o Římě je zrovna řeč), aby pak hned vzápětí další část textu pronášel v jiném státě, to mi nepřijde ani cool, ani to samo o sobě žádnou dynamiku tomuto ospale statickému dokumentu nedodá. A už vůbec nedává smysl, proč část textu mluví Kříž na kameru a část textu voiceover pokračuje Kanyza v souvislém vyprávění, kde nemá žádnou logiku, proč čte tuhle pasáž ten a druhou onen. Celkově to prostě působí takovým typickým českotelevizním neumětelstvím. Je to naše, tak to musí být přeci hezké, ne? Není. ()

Reklama

marhoul 

všechny recenze uživatele

Je pravda, že tempo je dost rychlé, informace se na nás valí jedna radost, k tomu nádherné záběry míst, hradů, katedrál, kde se psaly dějiny, že jeden neví, jestli má spíše zírat nebo spíše poslouchat, ale při druhém zhlédnutí se to usadí. Plný počet! Těším se na další díly! ()

Mariin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zatím dávám čtyřku, počkám na další díly, může to jít nahoru i dolů. Netěšil jsem se na Pavla Kříže, ale nebylo to tak hrozné, naštěstí je ukazován spíše z dálky. Přínosné jsou záběry přímo na místech, kde se historie odehrávala, zatím ujdou i zjednodušené průpovídky. Jinak chápu, že je těžké na malém prostoru vše obsáhnout, i tak dokument působí jako velmi rychlý sled dat a osob. Ale nejsem zklamán a těším se na další díly. - ---------2. část - stejný dojem a názor, dost dobré. Jsem zvědav, jak bude pojat díl o 17. a 18. století. - -----------Třetí díl mne zklamal. Křížova průpovídka u defenestrace, resp. vyhození místodržících z hradu pražského r. 1618, je nehorázná a hloupá. Vždyť to nebylo nic jiného než neúspěšný pokus o vraždu a jestliže písař se jí snažil zabránit, jednal naprosto správně bez nějaké vypočítavosti. Dále mi vadilo zcela odbyté a ledabylé informování o tom, že Habsburkové vlastně ochránili Evropu před Turky, význam katolické církve aj. Snížení hodnocení je u mne na spadnutí, ale ještě počkám na čtvrtý díl... ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Podat tak košatou historii rodu na tak malém formátu je velmi těžké. Tvůrci zvolili takovou hbitou jízdu po časové ose, vypíchli pár populárních momentů, pobavili a občas i podnítili k zamyšlení. Pro základní přehled a vyvolání zájmu to zcela postačí, ovšem hlubší informace se zde nenajdou, na to je tu opravdu málo prostoru. I tak na české poměry velmi solidní počin, skoro bych řekl i snaživě nestranný. ()

Galerie (10)

Reklama

Reklama